Zeytin ağacı

Hayatımızın her alanında (mutfak, kozmetik, sanat, ticaret…) kullandığımız zeytini yakından tanımaya ne dersiniz! Haydi o zaman başlayalım.

Oleaceae familyasının Olea cinsine aittir. 30 dan fazla türü bulunmaktadır.

Yakın doğu bölgesinde, Güneydoğu Anadolu ve Suriye zeytinin anavatanı olarak kabul edilmektedir.

Zeytin yetiştiriciliği ilk insanlarla birlikte başlanıldığı bilinmektedir. Zeytin kutsal bir besin olarak kabul edildiğinden din kitaplarında adı sıkça geçmektedir.

Zeytin; Eski Yunanlılar ve Romalılardan beri tarih boyunca bilgi ve barışın simgesi olarak kabul edilmektedir.

Haberin Devamı

Dünya da zeytin üretimi 18.200.000 tondur. Dünyada en fazla zeytin üretimi İspanya yapmaktadır.

Ülkemizde zeytin en fazla Ege ve Akdeniz Bölgelerinin sahil kesimlerinde ve Güney Marmara da yetiştirilir.

Zeytin çok dayanıklı bir bitki olup; susuz, kurak, taşlık alanlarda bile yetişmektedir.

Zeytin çeşitlerinin değerlendirilme şekli meyve özelliklerine göre değişir. Domat, gemlik, sarı ulak zeytin çeşitlerinden birkaçıdır.

Üretilen zeytinin büyük çoğunluğu yağlık olarak değerlendirilir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığına olumlu katkıda bulunur.

Zeytin ağaçları sık dallı ve yayvan çatılıdır. Çatı genişliği 8-10 metreyi bulmaktadır. Kazık köklü zeytin ağaçları en uzun yaşayan bitki grubuna girmektedir.

Zeytin ağaçlarının çiçekleri mart sonu nisan başı gibi açar. Tozlanmaya müsait olan zeytinin çiçekleri erselik yapıdadır.

Zeytin ağacı üzerinde çok çiçek olmasına rağmen ancak üzerinde yüzde 1-5 arasında meyveye bağlar.

Don hava olaylarını sevmeyen zeytin ağaçları; sıcak, hafif rüzgar esintili, bol ışıklı yerlerde sağlıklı gelişim göstermektedir.

Zeytin ağacının meyveleri değerli vitamin ve mineraller içerdiğinden dolayı kozmetik sektöründe ilaç sektöründe sıkça tercih edilmektedir.

Zeytin ağaçları ilkbahar mevsimi sonu ve yaz aylarında sıkça hastalanmaktadır. Bu nedenle düzenli aralıklarla bakımı yapılmalıdır. En çok görülen hastalıklar; yaprak kıvırcıklığı, yaprak biti, kara leke, kanser, güve ve zeytin sineğidir.

Haberin Devamı

SEVGİ, HUZUR, BARIŞ VE SAĞLIK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE….

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım Teknolojisi öğrencisi)