Sağlık Paterji Testi Nedir, Neden Yapılır? Paterji Testi Pozitif Olursa Ne Olur?

Paterji Testi Nedir, Neden Yapılır? Paterji Testi Pozitif Olursa Ne Olur?

29.03.2021 - 10:18 | Son Güncellenme:

Paterji testi, damar iltihaplanmasının sonucunda ortaya çıkan Behçet hastalığının tanısında kullanılıyor. Hafif bir travmaya bağlı olarak cilt üzerinde çeşitli lezyonlar oluşmasına ve zaten var olan lezyonların şiddetlenmesine daha da artması durumunda paterji reaksiyonu olarak isim verilir. Bu reaksiyon, bir çeşit hiperreaktivite tepkisi olarak bilinir. Paterji testi nedir, neden yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Paterji Testi Nedir, Neden Yapılır Paterji Testi Pozitif Olursa Ne Olur

 Paterji testi ile vücudun paterji reaksiyonu verip vermediğinin kontrol edilmesi gerekir. Paterji testi tek başına kesin sonuç veren bir test değildir. Özellikle de şüpheli kişilerde hastalık riski olup olmadığı ile ilgili kanıt sunar.

Haberin Devamı

 Paterji Testi Neden Yapılır?

 Paterji testi, Behçet Hastalığı'nın tanısında kullanılan kullanılan bir test çeşididir. Paterji testi, cildin hiperreaktif özellikte olduğunu yani aşırı duyarlılığa sahip olduğunu gösterir. Sağlıklı kişilerde herhangi bir etkiye neden olmayacak travmalar bu kişilerde içi sıvı dolu iltihaplanma, kızarık, içi sıvı ya da iltihap dolu, sert ve kabarık lezyonlar oluşmasına neden olur. Cildin bu şekilde aşırı duyarlı olmasının hangi sebeplerden kaynaklandığı tam olarak belirlenememiştir.

 Paterji Testi Pozitif Olursa Ne Olur?

 Paterji testinin, pozitif olması tek başına Behçet tanısı konması için yeterli değildir. Testin negatif olması ise hastalığın olmadığı anlamına gelmez. Paterji testinin pozitifliğini gösteren başlıca hastalıklar; piyoderma gangrenozum, Behçet, Sweet sendromu şeklinde sıralanabilir. Vücutta sitokin ismi verilen ve iltihaplı reaksiyonlarda miktarı artan kimyasallar bulunur. Bu kimyasal maddelerin cilde yakın yerlerde fazla miktarda üretilmesi, kan damarında ve çevresinde birikmesi sonucunda paterji testinin pozitifliğinin karakteristik özelliğini gösterir.

Haberin Devamı

 Behçet Hastalığı

 Behçet hastalığı, tüm vücudu etkileyen iltihaplı bir hastalık çeşididir. Kronik bir seyri olmayan ve nedeni bilinmeyen bir çeşit vaskülit yani diğer adı ile damar iltihaplanması durumudur. Sürekli tekrarlayan ve sık sık meydana çıkan oral aftlarla (ağız yarası) ile hastaneye başvurulduğu zaman paterji testi genellikle istenir.

 Paterji testi, pozitifliği Behçet hastalığı tanısını kesin olarak koymaya yetmese de oral aft varlığının çok önemli bir kriterdir. Paterji testi, negatif çıksa da Behçet hastalığı tamamen yok sayılmaz. Ciltte ortaya çıkan göz bulguları, lezyonlar ya da genital ülser varlığı gibi paterji negatif olsa da tanı koyma konusunda yeterli olabilir.

Yazarlar