Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel

Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel

akinyucelklinik@gmail.com

Tüm Yazıları

Torsoplasti (Annelik estetiği, Mommy Makeover) kapsamında hangi işlemler yapılır?

Hastanın emzirme ile sarkan, içi boşalan memeleri için meme büyütme, yahut meme küçültme ve meme dikleştirme ameliyatları yapılırken; karın için tam karın germe, mini karın germe ya da endoskopik karın germe operasyonları uygulanır. Hastanın karın bölgesindeki deformasyonların derecesine göre bazı durumlarda yalnızca liposuction yeterli olabilir. Yağ depolanmalarının fazla olduğu bel bölgesi de liposuction ile şekillendirilir.  Ayrıca istenmeyen alanlardan alınacak yağ dokusu işlemden geçirilerek kalça bölgesini şekillendirmek için kullanılabilir. Her hamilelik ve doğum sonrası süreç, kendine özgü olduğu için, annelik estetiğinde bu durum değerlendirilerek, operasyonlardan hangilerinin hasta için uygun olduğuna karar verilir.

Haberin Devamı

Torsoplasti işleminde amaç, dik duran dolgun memeler, gergin, sıkı bir karın, ince bir bel, yüksek ve biçimli kalçalar elde etmektir.

Torsoplasti (Annelik estetiği, Mommy Makeover) ameliyatı kimlere yapılabilir?

Torsoplasti, diyabet ve tansiyon gibi sağlık sorunları olmayan, emzirme dönemini en az 6 ay önce tamamlamış, doğum öncesi kilosuna yaklaşmış annelere yapılabilir. Doğum sonrasında kasların kendini toparlamasını, vücudun kendini iyileştirmesini ve doğumdan kaynaklanan ödemlerin vücuttan atılmasını beklemek önemlidir.  Ayrıca hastanın aşırı kilo olması durumunda, kombine işlemlerin uygulanması ve hastanın anestezi altına alınması oldukça riskli olabilir. Bu nedenle torsoplasti ameliyatı öncesinde hastanın koruyabileceği kiloya kadar inmiş olması gerekir.

Hasta, annelik estetiği ameliyatının üzerinden 1 yıl geçtikten sonra gebelik planlayabilir. Ancak hastanın vücudunda hamileliğe bağlı olarak yeni değişimler yaşanır ve revizyon ameliyatları yapmak gerekebilir.

Yaşı daha ileri olan, fazla kilosu, diyabet, hipertansiyon gibi sorunları olan hastalarda meme ve karın ameliyatlarını ki farklı seansta yapmak daha doğru bir yaklaşımdır.

Torsoplasti (Annelik estetiği, Mommy Makeover) ameliyatı nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Gebelik, doğum ve emzirme süreçlerinin vücutta yarattığı deformasyonları gidermeyi hedefleyen torsoplasti ameliyatında; meme, karın ve bel bölgesine aynı anda müdahale edilir. Annelik estetiği, genel anestezi altında yapılır, ameliyatın süresi de uygulanan işlemlere göre farklılık gösterir. Emzirme sürecinden sonra memelerin boşalması durumunda, fazla bir sarkma yoksa, tek başına silikon protezlerle dik ve dolgun bir görünüm kazandırılabilir. Hacim kaybıyla beraber sarkma da varsa, meme büyütme ve meme dikleştirme ameliyatı yapılabilir. Meme hacmi yeterli ise sadece dikleştirme, büyük ve sarkıksa meme küçültme ameliyatları yapılır. Tüm bu işlemlerde amaç, hastanın beklentisini karşılayan, vücuduyla uyumlu, şeklini uzun süre koruyabilecek, dik ve dolgun memeler elde etmektir.

Hastanın karın bölgesinde oluşan sarkmaların giderilmesi için karın germe, mini karın germe ya da endoskopik karın germe ameliyatı uygulanır. Göbek deliğinin üstünde ve altındaki cilt gevşek ise tam karın germe uygulanır. Bu ameliyatlarda gabek deliğinin altında kalan cildin ve yağ dokusunun tamamı alınır, göbek deliğinin yeri değiştirilir ve karın kaslarının tamamı tamir edilir. Liposuction ile karın cildi inceltilir, bel şekillendirilir. Alınan yağlar kalçaların şekillendirilmesi için kullanılabilir. Tam karın germe sonrası sezeryan izi hizasında, ancak leğen kemiklerine doğru uzayan uzun bir iz kalır. Ameliyat öncesinde iz iç çamaşırı altında kalacak şekilde planlanır. Bu uzun iz zamanla açılacak ve daha az görünür hale gelecektir.

Haberin Devamı

Hastanın deri fazlası yalnızca göbek altında ise mini karın germe ameliyatı uygulanır. Yine çamaşır altında kalacak şekilde ancak daha kısa bir kesi ile girilir, deri fazlası çıkarılır, gerekirse göbek altındaki kasların tamir edilir, liposuction ile karın cildi inceltilir, göbek deliğinin yeri değiştirilmez. Bu ameliyatta daha kısa bir iz kalır, ancak göbek deliğinin üzerinde kalan cilde bir gerginlik kazandırılamaz.

Eğer hastada hiç cilt fazlası yok, sadece karın kasların bir gevşeme varsa, sezeryan izinden girilip endoskop yardımı ile sadece kas tamiri yapılabilir.

Liposuction işleminde ise, karın bölgesi, bel ve kalça gibi bölgelerdeki inatçı yağ hücreleri kanüller yardımıyla alınır veya vaser liposuction yöntemiyle parçalanır. Hamilelik döneminde meydana çatlaklar ise PRP, mezoterapi ve dermapen gibi işlemlerle azaltılabilir.

Torsoplasti (Annelik estetiği, Mommy Makeover) ameliyatlarının hasta için avantajları nelerdir?

Mommy Makeover ameliyatında meme, karın ve bel bölgesindeki sorunlar tek operasyon ile giderilebilir. Hastanın daha dik ve dolgun memelere sahip olmasına olanak sağlayan bu ameliyatta, doğum sebebiyle gevşeyen karın bölgesi sıkılaştırılır. Torsoplasti ameliyatı, hastaya fit ve çekici bir görünüm kazandırırken, hastanın kendine güvenini artırır ve kendiyle daha barışık olmasını sağlar. Ayrıca birkaç ameliyatın kombine edilmesi, ekonomik yönden de avantaj yaratır.

Torsoplasti (Annelik estetiği, Mommy Makeover) ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Torsoplasti ameliyatının ardından iyileşme süresi hastanın yaşı, vücut tipi ve hastaya uygulanan operasyonlara göre farklılık gösterebilir. Hastanın ameliyat sonrasında genellikle 1 gün hastanede kalması tavsiye edilir. Drenler alındıktan 24 saat sonra  duş almasına izin verilir. Annelik estetiği sonrası oluşabilecek ağrı ve şişkinlik hissini hafifletmek adına hastanın sağlıklı beslenmeye özen göstermesi ve bazı hareketlerini kısıtlaması gerekir.

Hasta, ameliyatın ardından kanama ve cilt altında sıvı birikimi gibi komplikasyonlar yaşanmazsa, yaklaşık 1 hafta sonra günlük hayatına dönebilir. Hastanın ilk üç hafta düzenli olarak korse ve cerrahi sütyen kullanması gerekir. Bu süreçte ağır kaldırmaması önemlidir.

Hasta, işlemden 3 hafta sonra karın hareketleri dışında basit egzersizler yapmaya başlayabilir. Plastik cerrah uygun gördüğü takdirde, 6 haftanın ardından tüm spor aktiviteleri serbesttir.

Torsoplasti (Annelik estetiği, Mommy Makeover) ameliyatı ne kadar kalıcıdır?

Mommy Makeover, kalıcılık açısından hasta memnuniyeti yüksek bir işlemdir. Ameliyatın etkilerini korumak adına hastanın ideal kilosunu koruması, sağlıklı ve dengeli beslenmesi, düzenli olarak egzersiz yapması tavsiye edilir. Hastanın karın içi yağlanmayı azaltmak için alkol tüketiminden kaçınması önemlidir. Hasta, cildinde çatlakların yeniden oluşmasını engellemek için vücut losyonlarını ve nemlendiricileri bakım rutinine ekleyebilir.