Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel

Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel

akinyucelklinik@gmail.com

Tüm Yazıları

1) Güzellik salonu, güzellik merkezi gibi mekanlarda enjeksiyonla yapılan botoks, dolgu, PRP, mezoterapi gibi işlemler, kimyasal peeling gibi cilt soyucu işlemler ve lazer uygulamaları (lazer epilasyon dahil) yapılamaz. Bu mekanlarda cilt bakımı, vücut bakımı, IPL gibi zarar verme olasılığı düşük enerji bazlı sistemlerle cilt yenileme işlemi, pasif jimnastik gibi işlemler yapılabilir.

2) Botoks, dolgu gibi enjeksiyonla yapılan işlemler sadece muayenehane, poliklinik, tıp merkezi ve hastanelerde yapılabilir. Lazer, ultrason, radyofrekans, dermaroller, dermapen gibi uygulamalar sadece bu mekanlarda uygulanmalıdır.

Haberin Devamı

3) Enjektörle yapılan işlemler ve lazer/radyofrekans gibi güçlü enerji bazlı sistemler estetik uygulamalar alanında yetkin, uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır.
4) Yüz ve vücuttaki tüm cerrahi olmayan estetik işlemler için uzmanlık eğitimi alan branşlar plastik cerrahlar ve dermatoloji uzmanlarıdır. Bu alanda olabilecek sorunları da tedavi edecek branşlar bunlardır.

5) Başka branş hekimleri de, eğer müfredatlarında yer alıyorsa, kendi bölgeleri ile sınırlı kalmak kaydıyla estetik işlemleri yapabilirler.

6) Geçmişte, Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen bir sertifika programına katılarak sınırlı sayıda hekim, “medikal estetik hekim” unvanı almıştır. Bu hekimler botoks, dolgu gibi enjekte edilen işlemleri yapabilir, enerji bazlı sistemleri kullanabilir.

7) Bu sertifikasyonlar aslında kafa karışıklığının en büyük sebeplerinden biridir. Zira artık Bakanlıkça bu sertifikalar verilmemektedir. Günümüzde ise üç gün dolgu eğitimi almış bir pratisyen hekim de kendisine medikal estetik hekimi diyebilir, yasal olarak yetkisi olmasa da bu işlemleri yapabilir. Sorunların önemli kısmı bu pozisyondaki hekimlerin, hatta hekim dahi olmayanların uygulamalarından kaynaklanmaktadır.

8) Hastaların kim uzman kim değil anlaması ancak diploma kontrolü, işyeri ruhsat kontrolü le mümkündür. Çoğu hasta da bu araştırmayı yapmıyor, Instagram'da gördüğü uygulama görsellerini yeterli görebiliyor. Yüzümüzü emanet ettiğimiz kişinin eğitim ve uzmanlık durumunu araştırmamız olumsuz sonuçlardan korunmak için en ciddi tedbirdir.

Haberin Devamı

9) Uygulamalarda şayet bir komplikasyon gelişirse ve uygulayan kişi eğer plastik cerrah, dermatolog ya da bu konuda yetkili bir uzman değilse düzeltmek adına yapılan işlemler sorunu daha ağırlaştırabilir. Hastalar özellikle hyalüronik asit dolgu uygulamalarında kendilerine hangi marka/hangi içerikte bir işlem yapıldığını öğrenmelidir. Herhangi bir komplikasyonda bu bilgilere ihtiyaç duyulur. Olağanüstü bir tepki/gelişme karşısında başvurulacak hekimler ise plastik cerrahi, dermatoloji uzmanları ya da bu konuda yetkin ve yetkili uzmanlar olmalıdır.

İşleminizin nerede, kim tarafından yapıldığına, uygulayan hekimin yeterlik ve tecrübesine lütfen dikkat edin. Önce sağlık, sonra güzellik…