Sağlık Romatizma Nedir? Romatizma Çeşitleri Nelerdir, Belirtileri Nelerdir?

Romatizma Nedir? Romatizma Çeşitleri Nelerdir, Belirtileri Nelerdir?

06.03.2021 - 21:34 | Son Güncellenme:

Romatizma, eklem, sinir ve bağ dokularının zarar görmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Kronik bir rahatsızlık olduğu için tedavisi yoktur. Ancak düzenli olarak kullanılan ilaçlarla hastalığı yavaşlatmak ve ağrı semptomlarını ortadan kaldırmak mümkündür. Romatizma çeşitleri ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar...

Romatizma Nedir Romatizma Çeşitleri Nelerdir, Belirtileri Nelerdir

En sık görülen romatizma çeşidi halk arasında kireçlenme olarak bilinen artroz hastalığıdır. 20'den fazla çeşidi bulunan romatizmanın dünya genelinde en çok görülen diğer türleri şu şekilde sıralanabilir: Ailevi Akdeniz Ateşi, Yumuşak Doku Romatizmaları ve Behçet hastalığı. 

Haberin Devamı

Romatizma Nedir? 

Romatizma, hastalarda hareket kısıtlılığına ve şiddetli eklem ağrılarına neden olan hastalıkların geneline verilen isimdir. Birçok hastalık ''romatizmal'' olarak tanımlanır. Bu hastalıkların semptomları ve nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterir. 

Romatizma Çeşitleri Nelerdir? 

Vücut direncinin zayıflaması ve kas - iskelet yapısının bozulmasıyla ortaya çıkan romatizmal hastalıklar birçok çeşidi vardır. Çocukken geçirilen akut romatizmal ateş spondiloartropatiler ve romatoid artrite neden olabilir. 

Diğer romatizma çeşitleri şunlardır: 

Behçet Sendromu: Diğer romatizmal hastalıklar gibi kronik bir rahatsızlık olan behçet sendromunun tedavisi yoktur. Erkeklerde görülme riski kadınlara oranla 2 kat fazladır. 

Haberin Devamı

Akut Eklem Romatizması: En sık görülen romatizmal hastalıklardan biridir. Deri altında küçük bezelerin çıkmasına neden olan eklem romatizması, kemiklerin zayıflamasına ve eklem sertliğine neden olur. 

Romatizma Belirtileri Nelerdir? 

1- Bel, sırt ve eklem ağrısı: 

Kendisine romatizma teşhisi konmuş hastaların %95'inde bel ve sırt ağrıları görülür. 50 yaş ve üstü kişilerde ağrıların şiddeti ve sıklığı daha fazladır. Akut seviyedeki romatizmada, hasta yürümekte, eğilip kalkmakta ve ağır şeyleri taşımakta güçlük çeker. 

2- Ağız kuruluğu: 

Bazı hastalarda çok sık olmamakla birlikte ağız kuruluğu görülür. 

3- Kronik halsizlik: 

Şiddetli ağrılar, hastanın sık sık uyanmasına ve gece uykusunun bölünmesine neden olur. Uyku düzeni bozulan hastalarda yorgunluk, dikkat dağınıklığı ve uykusuzluk belirtileri bir arada görülebilir. 

4- Eklemlerde yanma ve ağrı: 

Romatizma hastaları çok fazla yürüdüklerinde ya da merdiven çıktıklarında eklemlerinde yanma hissi meydana gelir. Bazı hastaların kemik yapısı bozulur ve kıkırdakları zayıflar. Bu da eklemlerin şişmesine ve şiddetli ağrıya neden olabilir. 

Yazarlar