Genel Sağlık Sabah aç karnına çay içince mideniz bulanıyorsa bu önerileri dikkate alın!

Sabah aç karnına çay içince mideniz bulanıyorsa bu önerileri dikkate alın!

07.08.2023 - 13:46 | Son Güncellenme:

Vücutta meydana gelen mide bulantılarının çeşitli nedenlerden kaynaklanabildiğini söylemek mümkündür. Farklı bölgelerde görülen uyarılar sonucunda mide bulantısının kusma hissiyle ortaya çıktığının söylenmesi mümkün olmaktadır. İşte, mide bulantısı hakkında merak edilen detaylar.

Sabah aç karnına çay içince mideniz bulanıyorsa bu önerileri dikkate alın

Sabah aç karnına çay içmeniz durumunda midenizde bir bulantı hissi oluşuyorsa dikkat etmeniz gereken bir durum söz konusu olabilmektedir. Mide bulantısı görülmesi durumunda öncelikli olarak bulantıya yol açan nedenin anlaşılması gerekir.

Haberin Devamı

Sabah Aç Karnına Çay İçince Mideniz Bulanıyorsa Bu Önerileri Dikkate Alın!

Sabahları uyandığınızda mideniz de bir bulantı hissediyorsanız eğer bu durumun çeşitli nedenleri olabileceğini söylemek mümkündür. 

Reflü hastalığı bulunan kişilerin, sıklıkla mide bulantısı durumuyla karşılaşması mümkün olmaktadır.

Vücutta bulunan bakterilerin ve virüslerinde mide bulantısına yol açabileceği bilinmektedir. 

Kemoterapi ilaçlarının kullanılmasına bağlı olarak da mide bulantısının görülebileceğinin söylenmesi mümkündür. 

Vertigoya bağlı olarak da mide bulantısının meydana gelmesi söz konusu olabilmektedir. 

İnce bağırsakta veya midede görülebilmekte olan ülserin mide bulantısına yol açabileceğini söylemek mümkündür. 

Haberin Devamı

Mide Bulantısı ile Birlikte Görülen ve Dikkat Edilmesi Gereken Belirtiler

Sabahları özellikle çay içtiğiniz zaman mideniz de bir bulantı oluşuyorsa farklı bir rahatsızlığa bağlı olarak gelişebildiğini söylemek mümkündür. Mide bulantısına ek olarak baş ağrısı, göğüs ağrısı, çene ağrısı ve kalp krizi semptomların görülmesi durumunda ise durumun daha fazla ciddiye alınması gerektiği söylenebilir. 

Zehirli bir maddenin solunmasına bağlı olarak da mide bulantısının oluşabileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Böyle bir durumun oluşma riskine karşı da dikkatli olunması gerekir. Mide bulantısıyla birlikte şiddetli kramplar ve karın ağrılarının olması, aşırı susuzluk, boyun tutulması, yüksek ateş ve baş dönmesi gibi durumlarda da sağlık kuruluşuna danışılması gerekir. 

Mide Bulantısını Azaltacak Yöntemler 

Şiddetli mide bulantılarının olması durumunda bulantıyı azaltacak çeşitli yöntemlerin olduğunu söylemek mümkündür. Mide bulantısının azalması için vücudun sıvı alımına dikkat edilmesi gerekir. Vücudun susuz kalmasının önüne geçilebilmesi için gerekli sıvı desteğinin alınması gerekir. 

Özellikle yemeklerin ardından yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınılması gerekir. Yüksek yağlı ve fazla baharatlı besinlerin tüketilmesinden kaçınarak da mide bulantısının azaltılması söz konusu olmaktadır. Midenin boş olması ve yoğun kokulu besinlerin mide bulantısını tetikleyici olduğu da söylenebilir.

Haberin Devamı

Sabah aç karnına çay içince mideniz bulanıyorsa bu önerileri dikkate alın

Yüksek karbonhidratlı yemeklere oranla yüksek proteinli yemeklerin yenilmesinin mide bulantısını geçirici etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Kapalı ortamlarda mide bulantısının artması durumunda ise camı açarak ortamı havalandırmak veya vantilatörün önüne oturmak mide bulantısını geçirebilmektedir. 

Papatya çayı, zencefil, limon ve nane yağının da mide bulantısını geçirme konusunda oldukça etkili olduğunun söylenmesi mümkündür.

Sabahları Mide Bulantısı Nasıl Önlenir?

Mide bulantısının sabahları oluşması durumunda, günlük hayatınızı olumsuz yönde etkileyecek bir özelliğe sahip olabilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için ise; 

Belirli aralıklarla yürüyüş yapmak,

Yemek yemek,

Nefes egzersizleri yapmak,

Açık havaya çıkıp temiz hava almak,

Geceden sabaha kadar uzun süreli olarak aç kalmamak,

Aç karna çay ve kahve içmemek gibi durumlara özen gösterilmesi gerekmektedir.

Sabahları Oluşan Mide Bulantısının Nedenleri 

Haberin Devamı

Sabahları oluşan mide bulantısının çeşitli nedenlere bağlı olduğu söylenebilir. Bulantıya neden olan etkenlerin ise psikolojik etkenlere bağlı olarak görülmesi mümkün olabildiği gibi hastalıklara bağlı olarak da görülebilmektedir. Sabahları meydana gelen mide bulantısı;

Apandisit,

Gastrit,

İlaç zehirlenmesi,

Sigara ve alkol tüketimi,

Mide ülseri,

Gıda intoleransı,

Psikolojik etkenler,

Kafein içerikli içeceklerin tüketilmesi ve benzeri durumlara bağlı olarak gelişebilmektedir. 

Sabahları midenizin bulantısını geçirebilmek için, size dokunan ve mide bulantınızı tetikleyen durumları anlayarak bunlardan uzak durmanız gerekir. Böylece mide bulantısının önlenebilmesi için gerekli tedbirlerin alınması mümkün olur.

Yazarlar