Günümüzde görsellik eskiye nazaran özellikle gençlerde daha çok ön plana çıkmaktadır. Fiziksel olarak saçlarımız en görünür özelliklerimizdendir hatta Kovid-19 sebebi ile hepimizin maske takmak zorunda olduğu bu günlerde saç daha çok ön plana çıkarmaktadır.

Saçlarımız döküldüğü zaman, miktarı azaldığı zaman, performansı düştüğünde, kötü göründüğünde hepimiz üzülürüz motivasyonumuz azalır. Erkekler de bu konuda hassas ve çözüm alternatifleri aramaktalar.

Erkekte saç kaybı oluşabilmesi için genetik miras en önemli faktördür anne ya da baba tarafından birinde olması yeterlidir, her iki tarafta saç kaybı geni var ise eğer, çok daha erken yaşlarda yani 17 -18 yaş gibi başlayabilir hatta 20'li yaşlarının sonuna doğru kişi tamamen kelleşebilir.

Haberin Devamı

Erkeklik hormonu testosteron genetik saç kaybı sürecinde oldukça etkilidir. Testosteron 16-17 yaş civarında en yüksek seviyelerdedir ve yağlı cilt, saç, akne, ayrıca yüz ve vücutta ki tüylenme den de sorumludur. Ve tabii ki saç dökülme sürecinin en önemli parçasıdır çünkü genetik mirasında saç kaybı olan kişilerde testosteron hormonu saç derisinin doğal bir enzimi olan 5 Alfa redüktaz ile birlikte değişime uğrayarak Dehidro testosteron (dht) hormonuna dönüşür genetik olarak kodlanmış olan alanlarda saç folikülünü imha eder. Folikül öldüğünde veya yok olduğunda oradan bir daha saç çıkması imkansızdır.

Ancak güzel haber şu ki erkekler için çok etkili çözümler mevcuttur trikolojik çözümlerde bunlardan biridir özelikle Avrupa da son dönemlerde biyoteknoloji ile üretilmiş trikolojik losyonlar ön plana çıkmaktadır en önemli avantajlarından biri de hiçbir yan etkisinin olmaması ve kolaylıkla uygulanabilmesi ve genetik saç kayıplarını ertelemesidir bunun dışında elbette ki saç ekimi de ayrı çözüm seçeneğidir ve uygun kişilerde çok başarılıdır. Bununla beraber doktor kontrolünde kullanılması gereken Rogein, Finasteride diğer seçenekler arasında yer alır.

Trikolog (Saç Bilimi Uzmanı)

Serap Öztürk Niya

www.trichotherapysac.com

www.instagram.com/serapozturkniya/?hl=tr

Haberin Devamı