Genel Sağlık 'Sıfır şeker' büyük yalan, şekerden bile daha tehlikeli!

'Sıfır şeker' büyük yalan, şekerden bile daha tehlikeli!

01.08.2023 - 10:28 | Son Güncellenme:

Gazlı içecekler yaz kış, yemekte ya da çerezle sıkça tüketilen tercihler arasında. Bu şekerli içeceğin birçok çeşidi de raflarda tüketiciyle buluşuyor. Peki şeker oranı yüksek olan içecekler sağlığını ne derece etkiliyor? Üzerinde 'sıfır şeker' ibaresi bulunan içecekler ne kadar güvenilir?

Sıfır şeker büyük yalan, şekerden bile daha tehlikeli

Şekersiz gazlı içecekler onları içmeyi seven ve şekerden kaçmak isteyen birçok tüketici için çoğu zaman ilk tercih oluyor. Tüketiciler, etiketlerde yazan ifadeleri dikkate alarak şekersiz içecek alarak kendilerini aşırı şekerden koruduğunu düşünüyor olsa da aslında bu durum tam olarak öyle değil. Amerikan Kalp Derneği'ne göre, günlük şeker alımı erkekler için 36 gramı ve kadınlar için 25 gramı geçmemeli. Bir kutu gazlı içecek ise bu tavsiyeleri fazlasıyla aşıyor. Bir kutu sıfır şeker gazlı içecek bir kutu normal gazlı içeceğe göre 140 kalori ve 39 gram şeker içeriyor. Bu bulgulara dayanarak şekersiz olanın normal olan yerine kabul edilebilir bir kaçamak olduğu sonucuna varmak doğru. Ancak, daha düşük kalorili bir seçenek sunması onu sağlıklı yapmıyor.

Haberin Devamı

ASPARTAM KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Şekersiz tadını elde etmek için içeceğe aspartam ve asesülfam potasyum dahil olmak üzere yapay tatlandırıcılar ekleniyor. Geçmişte de aspartam ve diğer yapay tatlandırıcıların kansere yol açma riskini artırdığına dair bazı endişelerin de gündeme geldiği ancak o günlerde bunun doğru olmadığının kanıtlandığı biliniyor. Bununla birlikte bu tatlandırıcılar, günlük uzun süreli olarak tüketilirse felç, kalp hastalığı ve ölüm gibi başka sağlık riskleri oluşturabilir.

Sıfır şeker büyük yalan, şekerden bile daha tehlikeli

RAF ÖMRÜ UZARKEN İNSAN ÖMRÜ KISALIYOR

Fosforik asit, şekersiz gazlı içecekte FDA onaylı bir bileşendir ve diğer işlenmiş yiyecek ve içeceklerde de bulunabilir. Raf ömrünü uzatır ve gazlı içeceklere lezzet katar. Pek çok içeceğin ortak bir bileşeni olmasına rağmen, bazı çalışmalar kemik gücünde zayıflama ve böbrek problemleri riskinin arttığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Sıfır şeker içeriği diyabetli (veya diyabet riski taşıyan) kişiler için iyi bir seçenek gibi görünse de şekersiz gazlı içecek bu kadar masum olmayabilir. Araştırmalar sınırlı ve zaman zaman çelişkili olsa da, birkaç çalışma yapay olarak tatlandırılmış içeceklerin tüketimini diyabet gelişimi ile ilişkilendiriyor. Yapılan çalışmalar sonucunda diyabetli olanlar veya diyabet geliştirme riski taşıyanlara, her ihtimale karşı şeker veya yapay tatlandırıcı içermeyen diğer içecekleri düşünmeleri tavsiye edilmiş ve şekersiz ibaresinin diş çürükleri konusunda da tüketiciler için bir tehdit unsuru olduğu belirtiliyor.

Yazarlar