Sağlık Somatoform Bozukluklar Nelerdir? Somatoform Bozuklukların Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Somatoform Bozukluklar Nelerdir? Somatoform Bozuklukların Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

07.04.2021 - 10:29 | Son Güncellenme:

Somatoform bozukluklar, çeşitli ruhsal hastalıklardan oluşan bir hastalık grubu ifade eder. Bu hastalığın en belirleyici özelliklerinden birisi de, belirsiz bedensel rahatsızlıklardır. "Belirsiz“ kelimesi ise, muayene sonucunda mevcut rahatsızlığı destekleyecek herhangi bir bedensel nedene rastlanılmamış olmasını ifade eder. Somatoform bozukluklar nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Somatoform Bozukluklar Nelerdir Somatoform Bozuklukların Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir

 İnsanlarda zaman zaman belirsiz rahatsızlıklar olabilir. Fakat bu rahatsızlıklar çok uzun bir süredir devam ediyorsa ve kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkiliyorsa bir somaform bozukluktan söz edilebilir.

Haberin Devamı

 Somatoform Bozuklukların Belirtileri Nelerdir?

 Somaform, çeşitli uzuvlarda mesela, karın, sırt, baş ya da eklemlerde ortaya çıkan ağrıların dışında mide bulantısı, baş dönmesi, karın şişkinliği, kalp rahatsızlığı ve solunumda güçlük ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıkların tıbbi olarak karşılığı bulunamamışsa somaform bozukluğunun habercisi olabilir.

 Somaform bozukluklarının başlıca belirtileri ise; kişinin sosyal yaşamını ve iş hayatını önemli ölçüde etkileyen altında yatan bir neden olmadan ortaya çıkan birden fazla fiziksel belirti ile kendini gösteren önemli bir psikolojik hastalıktır. Bu hastalık sonucu ortaya çıkan belirtiler, his kaybı, ellerde uyuşma, hareket kaybı, körlük, felç, sağırlık, yutma güçlüğü gibi motor ve duyusal belirtilerle birlikte, kas ağrıları, karın ağrısı, kas ağrıları, bulantı ve kusma, şişkinlik, öğürme gibi somatik belirtiler, cinsel isteksizlik gibi cinsel işlevlerde bozukluk olarak söylenebilir.

Haberin Devamı

 Somaform Nasıl Tedavi Edilir?

 Somaform hastalıklar, yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda psikoterapinin yöntemi ile tedavi edilmesinin mümkün olduğu tespit ediliyor. Psikoterapi, hastanın bedensel rahatsızlıkları ile nasıl başa çıkabileceğini ve günlük işlerini nasıl yerine getireceğini öğrenmesine yardımcı oluyor. Terapide kullanılan unsurlar ise;

Rahatsızlıklara rağmen bedeni yavaş yavaş yeniden zorlamak

Bedensel işlemleri değiştirmek, vücudun rahatlamasını sağlamak için çeşitli esneme hareketleri ya da nefes alma teknikleri yapmak

Bunun yanında doktorun önerdiği ilaçlar da (psikofarmaka) belirli şartlar altında tedavinin desteklenmesine yardımcı oluyor. İlaç kullanılıp kullanılmayacağı ya da hangi ilacın ne kadar kullanılacağı, hekimin önerisi ile kararlaştırılır. Hafif rahatsızlıkları olan somaform bozuklukları olan hastaların tedavisi ilk aşamada aile hekimi tarafından yürütülür.

 Psikosomatik temel bakıma ek olarak kalifikasyonuna sahip aile hekimleri, bu hastalıklarda deneyimlidir. Eğer aile hekiminin tedavisi tek başına yeterli olmazsa, psikosomatik tıp ya da psikoterapi alanındaki uzman hekimlere başvurulması gerekir.

Yazarlar