Genel Sağlık Sosyal medyada görünene aldanmayın! Güzellik için yapılan diyetler sağlığınızı bozuyor

Sosyal medyada görünene aldanmayın! Güzellik için yapılan diyetler sağlığınızı bozuyor

24.08.2023 - 11:54 | Son Güncellenme:

Hayatımıza hızla giren sağlıklı beslenme trendleri ve diyetler, sosyal medyada göründüğü kadar güzel sonuçlar vermeyebiliyor. Güzellik algısının dayattığı dış görünüş modeli sağlıksız bireylerin artmasında önemli rol oynuyor.

Sosyal medyada görünene aldanmayın Güzellik için yapılan diyetler sağlığınızı bozuyor

Sosyal medyada özellikle zayıf kadınların güzel olduğun yönelik algı oluşurken, beslenme trendleri de arka arkaya hayatımıza giriyor. Kadın ve erkek bedeni üzerinden dayatılan güzellik kuralları sağlıklı beslendiğini zannederken sağlıksız bir yaşama ‘merhaba’ diyen binlerce kişi olmasına neden oluyor. Sosyal medyada kusursuz ve muhteşem görünen vücutlar aslında çok ciddi hastalıklara sebep olabilir.

Haberin Devamı

Medyadaki son derece zayıf veya gerçekçi olmayan kıvrımlara sahip kadınların görüntülerinin bombardımanına maruz kalıyoruz. Bunun özellikle kadınlar üzerinde zararlı bir etkisi var. Sosyal medyadaki bu görüntüler kadınlarda yeme bozuklukları ve depresyon oranlarının artmasına neden oluyor. Haberimizde, bu gerçekçi olmayan vücut standartlarının insanları, özellikle de kadınları nasıl etkilediğini ve onların fiziksel ve zihinsel sağlıklarını nasıl etkileyebileceğini çeşitli yönleriyle inceleyeceğiz.

ÖNCE BİLMEMİZ GEREKENLER

-Medyada gösterilen ideal vücut tipi standartlarının çoğu gerçekçi değildir ve sağlıksızdır ve yeme alışkanlıklarının bozulmasına ve zihinsel sıkıntılara yol açabilir.

-Medyadaki ideal vücut tiplerinin çoğu doğal değil ve estetik operasyonlarla fırçalanmış, filtrelenmiş veya değiştirilmiş ya da yeme bozukluğu olan kişileri tasvir ediyor.

Haberin Devamı

-Her birey benzersizdir ve kendine has güzel şekli ve boyutu vardır. Vücudumuzun nerede yağ depolayacağını veya yağ kaybedeceğini seçemediğimiz için vücudunuzu doğal olmayan bir şekle sokmaya çalışmak sağlıksızdır.

NEDEN SAĞLIKSIZ BESLENMEYİ BENİMSEDİK

Medya ve gerçekçi olmayan vücut ve güzellik standartları, eğer kişi doğal olarak ideal olarak gösterilen belirli bir beden imajına veya kalıbına benzemiyorsa, yetersizlik ve kendini dışlama duygularının oluşmasına neden oluyor. Bu durum hem fiziksel sağlık hem de zihinsel sağlık üzerinde olumsuz etkileri olan zararlı bir beslenme kültürünün oluşmasına yol açıyor.

Sosyal medyada görünene aldanmayın Güzellik için yapılan diyetler sağlığınızı bozuyor

Bir kişinin ideal vücut imajının amacı, belirli vücut tipine bakılmaksızın ve başka bir vücut tipinin kalıbına girmeye çalışmadan, daha çok sağlıklı görünmek ve hissetmekle ilgili olmalıdır. Güzelliğin altın standardı olarak bu gerçekçi olmayan normları besleyen zihniyet sağlıksızdır ve yeme bozuklukları, vücut dismorfik bozukluğu gibi zihinsel ve sağlık bozukluklarına ve açlık, tasfiye, aşırı yeme gibi fiziksel sağlığa daha fazla zarar verebilecek aşırı davranışlara yol açabilir.

BU HATALARI YAPMAYIN!

Ultra ince ve doğal olmayan kıvrımlı ve şehvetli vücutlar doğal olmayan vücut tipleri arasındadır. Gerçek şu ki, herkes bu şekilde görünmek için yaratılmamıştır ve çoğu kişi ya yeme bozukluğuna sahiptir, aşırı katı yeme ve egzersiz alışkanlıklarına sahiptir ya da kaburgalarının alınması, implant ya da yağ enjeksiyonu da dahil olmak üzere çeşitli estetik ameliyatlar geçirmiştir.

Haberin Devamı

Gerçekte genetik, kişinin vücut tipinde büyük bir rol oynar ve hiç kimse vücudunun nerede yağ depoladığını veya kaybettiğini, kalçalarının ve uyluklarının ne kadar kıvrımlı olduğunu, göğüslerinin büyüklüğünü veya kollarının ve bacaklarının ne kadar ince veya uzun olduğunu kontrol edemez.

Sizde veya değer verdiğiniz birinin yeme bozukluğu geliştirdiğinden endişeleniyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı belirtiler şunlar,

-Tutarlı diyet veya kilo döngüsü (yo-yo diyeti)

-Öğün atlamak

-Ağırlıkta sık dalgalanmalar

-Belirli yiyecekler veya yiyecek gruplarıyla ilgili kaygı

-Sıkı beslenme ve egzersiz rutinleri

-Yemek yeme ve belirli gıdalar konusunda utanç veya suçluluk duygusu

Haberin Devamı

-Yiyecek, kilo ve vücut imajı ile yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkileyecek derecede zihinsel meşguliyet

-Çok fazla yemek

-Tüketilen gıdayı telafi etmek için aşırı egzersiz, gıda/kalori kısıtlaması, tasfiye veya oruç tutma

YEME BOZUKLUKLARININ SAĞLIĞA ETKİLERİ

Yeme bozukluklarıyla ilişkili alışkanlıklar nedeniyle ortaya çıkabilecek çeşitli zihinsel ve fiziksel sağlık sorunları vardır. Bunlardan bazıları şöyle sıralanıyor,

-Kemik yoğunluğu sorunları

-Kalp hasarı

-Hasarlı diş minesi ve diş sağlığı

-Azalan beyin sağlığı

-Sindirim sistemi sorunları

-Vücuttaki diğer çeşitli iç sistemlerde hasar

Yazarlar