Sağlık Tromboze Hemoroid (Anal Tromboz) Nedir, Neden Olur? Tromboze Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?

Tromboze Hemoroid (Anal Tromboz) Nedir, Neden Olur? Tromboze Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?

09.09.2021 - 12:05 | Son Güncellenme:

Hemoroid insanların yaşam kalitesini düşüren oldukça ağrılı bir durumdur. Halk arasında bu hastalık basur ismi ile de bilinmektedir. Hemoroid makat bölgesinde görülür. Dışkılama alışkanlıkları, beslenme, yaş, cinsiyet gibi durumlara bağlı olarak gelişebilmektedir. Tromboze hemoroid (anal tromboz) nedir, neden olur? Tromboze hemoroid nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Tromboze Hemoroid (Anal Tromboz) Nedir, Neden Olur Tromboze Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir

Hemoroid küçük bir problem gibi görünse de aşırı ağrılı olması sebebi ile insanların hayatını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Tromboze hemoroid rahatsızlığı da hemoroidin bir türü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Tromboze Hemoroid (Anal Tromboz) Nedir, Neden Olur?

Hemoroid rahatsızlığı, makatta yani anal kanalda meydana gelmektedir. Buradaki damarsal yapılarda genişleme meydana gelir ve makatın dışına doğru bir sarkma meydana gelir. İşte bu şekilde genişleyip sarkan damarsal yapılar hemoroid olarak adlandırılmaktadır. 

Canlılardaki hemoroidal damarlar yerleşimine göre dış ve iç olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. 

Dış (Eksternal) Hemoroidal Damarlar: Bu damarlar sağlıklı insanlarda anüs çevresinde yer almaktadır. Burada bulunan damarların üst kısımlarında ince bir deri tabakası bulunmaktadır.

İç (İnternal) Hemoroidal Damarlar: Bu damarlar sağlıklı insanlarda makat ile kalın bağırsağın son kısmı olan rektumun iç kısmında yer alırlar. İç hemoroidal damarlar mukoza ile kaplanmıştır.

Haberin Devamı

Bu iki damar yapısında da hemoroid ortaya çıkabilmektedir. Ancak bu damarlarda meydana gelen hemoroid rahatsızlığının bulguları ve belirtileri farklılık göstermektedir. 

Dış hemoroidal damarların üzeri ince bir deri tabakası ile kaplıdır. Bu damarlar normalde hissedilmezler. Eğer bu damar gruplarının içerisinde kan pıhtısı birikimi meydana gelirse anal tromboz meydana gelmiş olur.

Tromboze Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi yöntemine karar vermek adına doktorun, hastanın durumunu değerlendirmesi gerekmektedir.

Öncelikle hasta şikayetlerinin derecesi öğrenilir

Tromboze hemoroidin büyüklüğü kontrol edilir.

Daha önceden böyle bir durum ile karşılaşılıp karşılaşılmadığı öğrenilir

Tedavinin cevap verebilmesi için öncelikle hastanın dışkılama alışkanlığının tedavi edilmesi gerekmektedir. Uzun süre tuvalette oturma gibi alışkanlıklardan vazgeçilmesi oldukça önemlidir.

Yemeklerde daha çok lifli gıda tüketimi gerekmektedir. Bunun yanında yemeklere kepek tozu eklemek dışkılamanın tedavi edilmesini hızlandıracaktır. Her gün ılık suda on dakika oturma banyosu yapmak semptomların hafiflemesine yardımcı olur. Ancak bu işlemden sonra makat bölgesinin iyi bir şekilde kurulanması oldukça önemlidir.

Yazarlar