Yaşam Ünlü markanın varisi açıkladı, dünya şokta! 'Servetimi bahçıvanıma bıraktım'

Ünlü markanın varisi açıkladı, dünya şokta! 'Servetimi bahçıvanıma bıraktım'

16.12.2023 - 06:37 | Son Güncellenme:

Nicolas Puech dünyanın her yerinde binlerce liraya satılan parfüm, çanta ve aksesuarlarıyla moda ikonu haline gelen Hermes’in varisi. Servetini bırakacağı kişi çocukları diye düşünülse de dünyayı şaşkına çevirecek mirasçı, çocuğu olmayan Puech’in evinde bahçıvanlık yapan Faslı adam oldu. Üstelik Hermes için bu bir ilk değil!

Ünlü markanın varisi açıkladı, dünya şokta Servetimi bahçıvanıma bıraktım

Derleyen: Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr - Hayat çizgisi içinde pek çok denge grafiği yapılmış ve insan yaşamı 3 evrede değerlendirilmişti. Gençken zaman ve enerji var, para yoktu. Yetişkin bireyin enerjisi ve parası var, zamanı yoktu. Yaşlıların ise ne enerjisi ne zamanı yoktu, parası vardı. Grafiklere tamamen ters olay ise dünyaca ünlü bir markanın varisi ile evinin bahçıvanı arasında yaşandı. Henüz kimliği belli olamayan Fas uyruklu adam, Hermes markasının 80 yaşındaki varisi Nicolas Puech’in 12 milyar dolarlık servetinin yarısını kendisine bırakmasıyla dünya gündemine oturdu. 51 yaşındaki bahçıvanın 1 dakika içinde milyarder oluşu, milyonlarca kişi için akılalır gibi değildi. İşte Paris’ten Fas’a uzanan milyar dolarlık hikaye!

Haberin Devamı

Ünlü markanın varisi açıkladı, dünya şokta Servetimi bahçıvanıma bıraktım

1837’DEN SONRA 2’NCİ YABANCI

Thierry Hermes 1837 yılında henüz dünyaya mal olacağını bilmeden soyadını taşıyan markayı kurmuş ve ilk ürülerini satmaya başlamıştı. Markası hızla büyümüş ve ‘Dük’ün atlı arabasının tasviri’ logosu ile dünyanın en önemli moda ikonlarından biri olmuştu. Çanta, aksesuar, parfüm, mücevher ve giyim üzerine tasarım ve üretim yapan marka, tarihinde 2’nci kere bir yabancı mirasçıya servetini emanet etmeye hazırlanıyor.

Markanın kurucusu Thierry Hermes, 3 damadını da bu işi kendisinden sonra devralması için yetiştirdi. Robert Dumas, Jean-René Guerrand ve Francis Puech artık kayınpederlerinin iş ortağıydı. Thierry Hermes’in torunu Émile-Maurice Hermès kendisinden sonra işleri devralmış ve markanın dünyaya açılmasına büyük katkı sağlamıştı. Ancak ondan sonra şirket yönetimine gelen kişi, oğlunun kayınbiraderi Robert Dumas-Hermès oldu. Doğrudan Hermes ailesine mensup olmayan ilk yönetici olan Dumas, daha sonra soyadına ‘Hermes’i de ekledi. Böylece 1978’den 2006’ya kadar Hermes’i o yönetti.

AKILLARA KAZINAN LOGONUN MİMARI DA AİLEDEN DEĞİL

Hermes, turuncu renkli Dük’ün atlı arabasının tasvir edildiği logosuyla dünyaya açılmış ve ürünleriyle bütünleşmişti. Ancak bu, markanın kurulduğu 1837 yılından beri kullanılan logo değildi. Hermes markasının ilk yabancı yöneticisi Robert Dumas-Hermes bu logoyu kendisi seçmişti. Markanın yönetimine en uzun süre kalan Dumas, çarpıcı atılımlarla dünya devini bu logoyla herkese tanıttı.

Haberin Devamı

Ünlü markanın varisi açıkladı, dünya şokta Servetimi bahçıvanıma bıraktım

Robert Dumas’ın oğlu Jean-Louis Dumas dünyayı gezen ve ticari zekâsıyla gördüğü her yeri değerlendiren genç ve eğitimli bir genç adamdı. New York alışveriş merkezi Bloomingdale's'de satın alma eğitimi aldı ve 1964'te aile şirketine yönetim kurulu başkanı olarak katıldı. 1978 yılında doğal ve üretimi zaman alan ürünler üreten ve marka değeri düşüşe geçmiş Hermès'i ayağa kaldırmayı başardı. Firmayı ipek, deri ürünler ve hazır giyim üzerine yoğunlaştırarak geleneksel teknikleri yeni ürün gruplarıyla zenginleştirdi. Bu geçiş, Hermès'in düşüşünü tersine çevirmekte son derece etkili oldu.

FRANSIZ DÜNYA MARKASINA FASLI MİRASÇI

27 yıl sonra yeniden aileden biri markanın yöneticisi olmaya hazırlanıyordu. Robert Dumas-Hermes hayatını kaybettiğinde yerine Thierry Hermes’in torunu Nicolas Puech yönetimi devraldı. Puech, Hermes moda devinin kurucusunun torunu ve şirketin yüzde 5,7'sine sahip durumda. Ancak diğer aile üyeleriyle neredeyse hiç görüşmüyor. Bugünlerde 80 yaşında olan Puech evli ama çocuk sahibi değil. Bu nedenle kendisinden sonra ise mirasının kime gideceği merak konusuydu.

Ve geçtiğimiz günlerde mirasçısını açıkladığında milyonlarca kişi şaşkına döndü. Hatta mirasını bırakacağı kişinin de bu karara şaşırması muhtemel. Puech 12 milyar dolar yani 347 milyar 676 milyon lirayı bırakacağı kişiyi isim vermeden açıkladı. Uzun yıllar bahçıvanlığını ve tamir işlerini yapan 51 yaşındaki Faslı yardımcısına servetinin yarısını bırakma kararı aldı. 51 yaşındaki adamın kimliği henüz bilinmede de kendisiyle ilgili bilinen en çarpıcı özellik, "mütevazı bir Faslı aileden gelmesi" ve İspanyol bir karısı ve iki çocuğu olması.

Haberin Devamı

Peuch daha önce yaptığı bir açıklamada parasını vakfına devredeceğine söz vermişti. Ancak bu yılın başlarında fikrini değiştirdi ve vakfa yeni veraset dileklerini açıkladığı, el yazısıyla yazılmış bir not gönderdi. Bu karar vakıfta şok etkisi yarattı. Ancak Puech kararlıydı, servetinin yarısı yarım asırı devirmiş bahçıvanın olacaktı.

Ünlü markanın varisi açıkladı, dünya şokta Servetimi bahçıvanıma bıraktım

AİLE ENGEL OLABİLİR

Servetin sahibi her ne kadar Puech olsa da, bu serveti devrederken önüne birçok engel çıkıyor. 2014 yılında moda rakibi LVMH'nin (Moët Hennessy Louis Vuitton) Hermes markasını çatısı altına almak istemişti. Ancak Puech, kendisi için düşmanca sayılan teklifinin ardından Hermès yönetim kurulundan ayrıldı. Hisselerini elinde tutmayı başardı ve bu çabası onu İsviçre'nin en zengin insanlarından biri yaptı. İspanyol gazetesi El Pais'e göre kendisi şu anda La Fouly'de 66 sakiniyle birlikte bir malikanede yaşıyor. Puech’in miras kararı sonrası tüm dünyada şöhretini koruyan Hermes bir kez daha gündem oldu. Yaşananlar bu köklü ailenin 186 yıllık geçmişinin akıbetiyle ilgili de merak uyandırmaya devam ediyor.

Yazarlar