Sağlık Ürodinami Testi Nedir, Kimlere Yapılır? Ürodinami Testinde Hangi Hastalıklara Bakılır?

Ürodinami Testi Nedir, Kimlere Yapılır? Ürodinami Testinde Hangi Hastalıklara Bakılır?

21.04.2021 - 14:49 | Son Güncellenme:

Ürodinami herhangi bir yaşta kadın veya erkeklerin idrar tutamama sorununu inceleyen ünitedir. Çocuklarda veya yetişkinlerde yaşana bu sorunun çeşitli nedenleri olabilmektedir. Bu durumlarda ise tespit ve tedavi önemlidir. Bu aşamada sorunun tespiti ürodinamik inceleme ile mümkün olmaktadır. Ürodinami ünitesi yaşanan sorunun ana nedeni ve sonrasında tedavi süreçleri ile ilgili plan oluşturur. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ürodinami Testi Nedir, Kimlere Yapılır Ürodinami Testinde Hangi Hastalıklara Bakılır

 Çocukların gece altlarını ıslatmaları veya kadınların idrar kaçırma sorunu olabilir. Bu sorunlar ürodinamik incelemeler ile sonuçlanır.

Haberin Devamı

 Ürodinami Testi Nedir?

 İdrar kaçırma sorunu her yaş ve cinsiyet grubu için sorun yaratabilecek bir durumdur. İdrar kaçırma sorunu yaşayan kişilerin sosyal hayatı da bu durumdan etkilenmektedir. İdrar kaçırma olayının nedenlerini bilmek gerekir. Bunun içinde en etkili yöntem ürodinamik testidir.

 Ürodinami testi ile idrar torbası doldurulurken mesane bölgesindeki basınç ölçülür. Ayrıca karın içindeki basınçta ölçümlenir. Mesanedeki kasılmaları yaratan sinirlerin incelenmesi söz konusudur. Bu test sayesinde işeme mantığının tüm süreçleri ele alınır. İdrar kaçırma sorunu günümüzde kadınlar arasında sıklıkla yaşanmaktadır.

 Ürodinami Testi Kimlere Yapılır?

 Ürodinami testi çocuklara ve her yaşta kadın ve erkeğe yapılabilen bir testtir. İdrar tutma veya idrar yapma ile ilgili yaşanan süreçleri ayrıntılı olarak inceler. İdrar yapma süreçlerini bilgisayar aracılığı ile anlık olarak tespit eder. Bu testin yapımı sırasında kişiler herhangi bir ağrı yaşamazlar. Her yaş grubuna hatta yeni doğmuş bebeklere bile uygulanabilen bir testtir.

Haberin Devamı

 Ürodinami testi uygulaması öncesi herhangi bir hazırlığa gerek yoktur. Test öncesi bazen küçük çocuklarda sakinleştirici kullanmak söz konusu olabilir. Bu testin amacı mesanenin dolması sırasında, karın içi basınçların ölçümüdür. Bu ölçümler ile idrar kaçırma veya yapamama durumu incelenir.

 Ürodinami Testinde Hangi Hastalıklara Bakılır?

 Ürodinami testinde idrar yapamayan veya idrar kaçıran kişilerin hastalıklarına bakılır. Mesanenin sarkma problemleri Ürodinami ile ölçülür. Mesane kasılmalarının sayısı tespit edilir. Normalin dışında bir kasılma söz konusu ise bu durum tespit edilir. İdrar borusunda sorun varsa bu tespit edilir. Mesanenin kasılma sayıları ölçülür. Mesane içine takılan bir parça ile tespit yapılır. İdrar sorunları kişilerin yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur.

Yazarlar