Yarım kalmışlık hissi

Zeigarnik etkisi yani yarım kalmışlık hissi, kişinin yarım kalan işlerinin ya da yaşantılarının zihninde oluşturduğu takıntıdır.

Yarım kalan, tamamlanmayan, kesintiye uğramış işler daha net ve kolay hatırlanır.

Gece uyumayı bile engelleyebilir.

Birey bir işi yapmaya başlayıp bitiremediğinde, başka bir işi yapmaya geçse de, yarım bıraktığı işle ilgili düşünceler zihninde döner durur. Bu düşünceler, kişiyi yarım bıraktığı işe dönmeye yönlendirir.

Sevdiğimiz bir tatlıyı yarıda bıraktığımızda da bu tatlı aklımızda kalabilir.

Haberin Devamı

Eşinden ayrılan birey, onu unutamadığı için, evliliğin yarım kaldığını düşündüğü için sonrasında yeni kişilere kalbini açamayabilir.

Aniden gelen ayrılık, nedensizce sonlanan ilişki, beklenmeyen bir bitiş ve söylenmeyen son söz, bütün bunlar hep akılda kalma nedenidir.

Yarım kalan aşkların unutulmaması, dizilerin en heyecanlı yerinde kesilerek devamının haftaya bırakılması ve merak uyandırılması, devamı aklımıza gelmeyen bir şarkının bütün gün zihnimizde olması vs. zeigarnik etkisidir.

Kişi evinde henüz bitiremediği işini bırakıp arkadaşlarıyla yemeğe katıldığında, aklının bir kısmı evinde tamamlamadığı işe takılıp kalır ve bu düşünceden kurtulamaz. Dolayısıyla da arkadaşlarıyla vakit geçirmenin mutluluğuna ve keyfine varamaz.

Yarım kalan işle ilgili sorunumuzu çözdüğümüzde yaşamımıza daha rahat şekilde devam ederiz.

İşlerimizi bitirmeden tatile gittiğimizde bu işlerle ilgili düşünceler beynimizde dolaşır.

Alacağımız bir ürünün stoklarla sınırlı olduğunu duyduğumuzda, hevesimiz yarıda kalmasın diye onu alma isteğimiz artar.

Garsonlar ödenmeyen siparişleri daha iyi hatırlar.

Kişi bitirmek istediği bir işi yapana kadar zihninde daha iyi tutabilir. İşi bitirdikten sonra o işi unutma süreci başlıyor.

Birey beraberlik sürecindeyken, daha önceden o kişiyle yaşadığı ve çözemediği sorunları daha çok hatırlar.

Yarıda kalan ödevler, sonlandırılmamış tartışmalar, yarım kalan eğitim hayatı da zihni meşgul eder, hep akıldadır.

Günümüzde insanların en önemli problemlerinden biri olan stresin kaynağında da yarım kalan işlerin etkisi çok büyüktür.

Haberin Devamı

Ödevini tamamlamayan öğrenci, aklı ödevinde kaldığı için oyun oynarken rahat edemeyebilir.

Öğrenci ders çalışırken kesintisiz çalışmak yerine kısa molalar vererek, molada başka şeylerle ilgilenip daha sonra çalışmasına devam ederse konuları daha iyi öğrenir, sıkılmamış olur ve çalışmayı bitirebilir.

Yaşamımızda yapamadığımız, söyleyemediğimiz ve beceremediğimiz şeylerin üzüntüsünü, pişmanlığını yıllar sonra bile daha net hatırlıyor ve unutamıyoruz. Bizi mutlu eden şeyleri hatırlamaktan daha çok, üzen olayları hatırlıyoruz. Beynimiz yarım kalan şeylerin tamamlanması ihtiyacını duyuyor.

Bazı sorunlarımızın kaynağı geçmişte yaşadığımız ve gerekli tepkiyi, karşılığı veremediğimiz aklımızdan çıkmayan olaylardır. Zaman geçse de, bu olaylar bilinçaltında kişiyi rahatsız etmeye devam eder.

İşleri mümkün olduğunca yarım bırakmamak gerekiyor. İşler sırayla yapılabilir ya da gereksiz işlerden vazgeçilebilir.

Birey, daha önce yarım kalan bir işinden dolayı diğer işlerini yapmak için harekete geçemiyor ve bu sorunu sürekli yaşayarak çözemiyor ise bir uzmandan destek alması gerekir.

Haberin Devamı

Hipnoterapi - psikoterapi ile bireyin geçmişinde

yarım kalmışlık hissine sebep olan olaylar ve durumlar, bilinçaltı düzeye ortaya çıkarılarak anlamlandırılır ve çözümlenir.

Uzman Psikolog Yasemin Aydoğdu

bilgi@yaseminaydogdu.com.tr