Genel Sağlık Yüz felcine bile yol açabiliyor! 'En fazla 7 derece fark olmalı'

Yüz felcine bile yol açabiliyor! 'En fazla 7 derece fark olmalı'

09.08.2023 - 13:33 | Son Güncellenme:

Bunaltan yaz sıcaklarında birçok kişi serinlemek için klimaları tercih ediyor. Ancak gerekli tedbirler alınmadığında ve bazı önemli kurallara dikkat edilmediğinde klimalar ciddi sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Peki klima hastalıklarından kaçınmak için neler yapılmalı? İşte uzman görüşüyle sizi klima hastalıklarından uzak tutacak öneriler.

Yüz felcine bile yol açabiliyor En fazla 7 derece fark olmalı

Bunaltan yaz sıcaklarında birçok kişi serinlemek için klimaları tercih ediyor. Ancak gerekli tedbirler alınmadığında ve bazı önemli kurallara dikkat edilmediğinde klimalar ciddi sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Bu sıkıntıların başında da solunum yolu enfeksiyonları geliyor. Fakat klima kaynaklı sağlık problemleri yalnızca akciğerlerimizi değil, vücudumuzun başka noktalarını da ciddi anlamda etkiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu, klimanın yanlış ve bilinçsiz kullanımının kişilerin hayatını etkileyecek sorunlara yol açtığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Yüz felcine bile yol açabiliyor En fazla 7 derece fark olmalı

'ALERJİK ASTIMA YOL AÇABİLİYOR'

Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu, yanlış klima kullanımı nedeniyle çoğunlukla kış aylarında görülen soğuk algınlığı ya da nezle gibi enfeksiyonların yaz mevsiminde de görülebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Kırışoğlu, "Üstelik bu hastalıkların bazıları bağışık sisteminin zayıf olduğu bazı hastalarda, kronik hastalığı olanlarda, tütün ürünleri kullananlarda ve 50 yaş üstü kişilerde ağır seyredebiliyor. Aynı zamanda alerjik bünyeli kişiler için klimalarda üreyebilen küf mantarları da alerjik rinit ve alerjik astıma yol açabiliyor" uyarısında bulundu.

3 BÜYÜK RİSK VAR

Yazın ferahlamak için kullanılan klimaların yanlış kullanımı nedeniyle birçok problem yaşanabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu, klimaların 3 büyük riske yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Prof. Dr. Kırışoğlu, 3 riski alerjiler, solunum yolları enfeksiyonları ve kas ağrıları olarak sıraladı.

Haberin Devamı

Yeterli bakım yapılmamış klimaların ortama soğuk hava üflerken içindeki tozları ve alerjik etkenleri de üflediğini hatırlatan Prof. Dr. Kırışoğlu, "Bu durum normal kişileri etkilemezken özellikle alerji sorunu olan kişilerde şikâyetlerin artmasına ve alerji ataklarına neden olabiliyor. Bazı hastalarda kuru öksürüğe hatta astım krizlerinin yaşanmasına yol açabiliyor" dedi.

"Yazın sık sık kas tutulmalarından ya da ağrılarından şikâyet eden kişilere rastlanmasının nedenlerinden biri de klimalar oluyor. Klimaların üflediği soğuk havaya doğrudan maruz kalan kişilerdeki yüz sinir kılıfları etkilenirken, ileri etkilerde ödem yapabiliyor. Ancak bu durum yüz felcine de yol açabilir. Böyle bir durumda ilk yapılması gereken şey acilen en yakın sağlık kuruluşuna gitmektir." Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu

'EN FAZLA 7 DERECE FARK OLMALI'

Klimaya bağlı solunum yolu enfeksiyonlarının iki nedeni olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu, dışarda çok sıcak bir hava varken içeride klimayı yüksek soğukluk derecesinde kullanmanın ciddi risklere yol açtığını söyledi.

Prof. Dr. Kırışoğlu, "İç-dış sıcaklık arasındaki yüksek farklılık ani ısı değişikliği etkisine, aynı zamanda sürekli soğuk ve kuru havaya maruz kalmak vücut direncinin düşmesine yol açıyor. Bu yüzden tedbir alınmalı ve klima ile dış sıcaklık arasındaki farkın en fazla 7 derece olmasına dikkat edilmeli" uyarısında bulundu.

Yüz felcine bile yol açabiliyor En fazla 7 derece fark olmalı

'SOLUNUM YOLUYLA BULAŞIRLAR'

Klimalara bağlı ikinci solunum yolu enfeksiyonu nedeninin bakteri ve virüsler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu, "Virüsler solunum yoluyla kişiye bulaşırlar. Havayı serinletirken aynı zamanda kurutan klimalar, üst solunum yollarında farenjit, burun tıkanıklıkları ve sinüzit gibi hastalıklara yol açıyor. Nezle, grip gibi hastalıkların yanı sıra halk arasında klima hastalığı olarak bilinen ağır sağlık sorunlarına yola açabilecek hastalıklar da görülebiliyor" dedi.

Haberin Devamı

NASIL ÖNLEMLER ALINABİLİR?

Peki klima hastalıklarından korunmak için hangi kurallara dikkat edilmeli, nasıl tedbirler alınmalı? Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu, alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

1- Odanız ne çok soğuk ne çok sıcak olmalı. Klimanızı 22-25 arası bir dereceye sabitleyin.
2- Odanız sıcakken klimanızı ani bir şekilde çok soğuk dereceye getirmeyin. Isıyı yavaş yavaş düşürün.
3- Dış sıcaklık ile klima çalışan odadaki sıcaklık arasındaki fark en fazla 7 derece olmalı.
4- Klimanızın üfleme gücünü sabit ve en fazla orta seviyede tutun. Aniden yükselttiğiniz üfleme gücüne maruz kalmanız vücut sıcaklığının ani düşmesine, kaslarınızın olumsuz etkilenmesine neden olur.
5- Klimanızın üflediği noktada bulunmaktan kaçının. Doğrudan klimanın üflediği yerde bulunmak sizi o an ferahlatsa da aslında sağlık açısından zararlıdır.
6- Klimayı yüze doğru üfletmeyin. Bu hareket hem yüz felcine hem de içinde varsa hastalık etkenlerini hızlıca solumanıza yol açabilir.
7- Kuru hava sağlığa zarar verebildiği için nem dengesini sağlayan klimaları tercih edin.
8- Klimaların yeterli düzeyde solunum yollarınızı nemlendirememe ihtimaline karşılık bol bol su için.
9- Bakımı titizlikle yapılmayan klima sularında bakteri üreyebileceği için klima ve havalandırma sistemlerinin filtrelerini her yıl değiştirip mutlaka bakımlarını yaptırın.

Yazarlar