Saç Bakımı Saç dipleri neden acır?

Saç dipleri neden acır?

16.10.2017 - 16:44 | Son Güncellenme:

Saç dipleri neden acır sorusunun en mantıklı cevabı; saçlarda meydana gelen egzama ve çeşitli deri hastalıkları olabilir. Saç diplerinde yanma, saç diplerinin acıma ve dökülmesi. Saç diplerinde meydana gelen kaşıntılar aynı zamanda saç nezlesinin işaretlerinden biridir. Saç dipleri neden acır, saç diplerinin acıması ve kaşınmasının nedenleri nelerdir, saç nezlesi nedir gibi tüm bu soruların cevabını birazdan vereceğimiz bilgilerde bulabileceksiniz.

Saç dipleri neden acır

Saç dipleri neden acır sorusunun en belirgin belirtilerinden birisi saç nezlesi olma durumudur. Saç nezlesi, saç diplerinde yanma. Saç diplerinin acıması ve dökülmesi gibi sorunları beraberinde getirebilir. Bu nedenle saç diplerinde acıma ve kaşıntı şikâyetiniz varsa altta yatan nedeni muhakkak araştırılmalıdır.

Haberin Devamı

Saç diplerinde yanma neden olur?
Saç diplerinde yanma, saç derisinde meydana gelen enfeksiyonel ve saç derisinde oluşan mantarlardan meydana gelebilmektedir. Saç derisinde yanma durumunun meydana gelmesine belli başlı faktörler neden olmaktadır.

Saç derisinde yanmaya neden olan faktörler şu şekildedir;

Şampuanlar
Saç derisinde yanma, saç derisinde kaşıntı gibi durumlarının meydana gelmesinin en belirgin nedeni, kullanılan şampuanlardır. İçerisinde bol miktarda kimyasal bulunan saç boyaları, saç derisinin kimyasının kaybolmasına neden olabilir. Bu nedenle saç derisinde yağ dengesi değişir. Yağ dengesinin değişmesiyle birlikle saç derisinde çeşitli hastalıklar meydana gelebilmektedir.

Saçın sıkı bir şekilde toplanması

Haberin Devamı

Bayanlarda en sık karşılaşılan durumlardan bir tanesidir. Saçları sürekli sıkı bir şekilde toplamak, saç derisinde acıma durumunu beraberinde getirebilir. Bu nedenle sürekli saçınızı topluyorsanız saç derisinde acıma durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.


Saç boyaları

Hassas bir cilde sahipseniz eğer ve saçınızı boyuyorsanız bu durumda saç derinizde yanma ve kaşıntı meydana gelmesi gayet normal bir durumdur. Bu durumu engellemek için bitkisel ve amonyaksız saç boyalarını kullanmanızda fayda var.

Saç nezlesi
Aynı zamanda saç diplerinde meydana gelen acıma, ağrı, döküntü gibi şikâyetler, saç nezlesi hastalığına da işaret ediyor olabilir. Uzmanlar saç diplerinde meydana gelen yanma hissinin çoğu zaman saç nezlesine bağlı olduğunu belirtiyorlar. Saçlarınız ıslak bir şekilde dışarıya çıktığınızda veya saçlarınız ıslak bir şekilde uyuduğunuzda saç nezlesi durumu baş gösterebilir. Saç nezlesi durumuyla karşı karşıya kalmamak için saçlarınızı iyi bir şekilde kurutmanız gerekmektedir.

Saç diplerinin acıması ve kaşınması…

Aşırılı yağlı saç derisi
Saçınız çabuk yağlanıyorsa saç derisinde acı hissedebilmeniz gayet normal bir durumdur. Saçın yağlanması aynı zamanda saç diplerinin acıma ve kaşınması durumuna sebebiyet verebilmektedir.

Sinir ve stres
Stres ve sinir saç diplerinin acımasına neden olan bir diğer faktördür.

Haberin Devamı

Kanser tedavisi
Saç diplerinin acıması ve kaşınmasına kanser ilaçları da sebebiyet verebilmektedir. Kemoterapi ilaçları saç derisini etkileyen aynı zamanda saçın dökülmesine neden olan en önemli sebepler arasında yer almaktadır. Ancak onkoloji hastalarında tedavi bittiği taktirde saç dersinde meydana gelen acı ve kaşıntı hissi belirli bir zaman sonra iyileşecektir.

Saçları uzun süre taramamak
Saçlarınızı uzun süre taramamak kafa derisinde kan dolaşımını hızlandırmadığından belirli bir zaman sonra saç diplerinde acı meydana gelmesine neden olacaktır. En az haftada bir defa saçı taramak gerekmektedir.

Saçların kalın telli ve gür olması
Saçların kalın telli ve gür olması saç derisinde acıma sorununu meydana getiren bir diğer etkendir.

Saç derisinde sivilce
Karaciğer yağlanması ve çeşitli hastalıklar cildinizde ve saç derisinde sivilce sorununun doğmasına neden olabilmektedir. Saç derisinde sivilce sorunu ile çok sık karşılaşıyorsanız saç diplerinde acıma ve saç derisinde kaşıntı hissinin gelişmesi kaçınılmaz olacaktır.

Haberin Devamı

Saç diplerinde meydana gelen yanma ve kaşınma hissi nasıl geçer?

Biberiye yağı karışımı
Biberiye yağı karışımı ile saç diplerinde acıma ve kaşıntı hissini giderebilirisiniz. Nasıl yapıldığını merak ediyorsanız işte tarifi…

Malzemeler
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı biberiye yağı
1 tatlı kaşığı lavanta yağı

Yapımı
Suyun içerisine yağları katın. Daha sonra iyice karışmasını sağlayın. Daha sonra karşımı saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. Saçınızda 15 dk beklettikten sonra yıkayabilirsiniz.
Bu karışım saç diplerinizde meydana gelen yanma hissini ve kaşıntı hissini hızlı bir şekilde geçirmeye yardımcı olacaktır.

SLS içeren şampuan ve boyalardan uzak durun
Saç derisine zarar veren en tehlikeli kimyasallardan birisi deSLS' dir. Ancak ülkemizde şampuanların %90 nında SLS bulunmaktadır.

SLS maddesi saç diplerinde iltihaplanmalara, saç diplerinde acımaya, saç diplerinde kaşıntı ve acıma sorununu beraberinde getirmektedir.
Bu nedenle eczanede satılan bitkisel ve doktorların önerdiği şampuanlardan kullanmak gerekir.

Yazarlar