Cadde ŞEFLER ANTALYA İÇİN MUTFAKTA

ŞEFLER ANTALYA İÇİN MUTFAKTA

22.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Turizmin gastronomiyle kendini daha fazla tanımladığı şu yıllarda, ülkeler arasında en büyük rekabet, yemek ve tekniği sahiplenmek oluyor. Bizimkiler, maalesef Yunan, Ermeni ve Lübnan olarak milliyetlendirilip dünyaya sunuluyor. Amerika’nın en büyük yoğurt markasının sahibi Türk olsa da, paketin üzerinde ‘Türkiye’ değil, ‘Greek’ ibaresi yer alıyor!

ŞEFLER ANTALYA İÇİN MUTFAKTA

ŞEFLER ANTALYA İÇİN MUTFAKTA
Açık kapanıyor

Haberin Devamı

Aslında gastronominin milliyeti değil, coğrafyası olur. Bugüne kadar sahiplenilen teknik ve yemeklerin büyük bölümüyse, imparatorluk zamanında Anadolu topraklarından çıkma! Biz bazı şeyleri geç fark ettik ama arayı hızla kapatıyoruz. Gastronomi odaklı festivallerin sayısı, her geçen gün artıyor. Antalya Mezefest, gerçek anlamda ses getirici ve büyüleyiciydi.

Tolga Atalay’ın projesi olan ve Akra Otelleri tarafından desteklenen festival, ikinci yılında uluslararası seviyeye geldi. Üç kıtadan 18 şef gelip, kendi yemeklerini bizim meze konseptimize uydurdu. Organizasyon, hem Türk gastronomisi hem de Antalya için önemli bir adım oldu.

‘Tapas’ın tahtı

Meze, Türk gastronomisinde yerel kalmış ama rahat yayılacak içeriğe sahip. Tapas, Pintxos ve aperativo’dan başarılı olabilir. Geri kalmasının sebebi, mekanların klasik ve şef yorumlarına kapalı olması. Atalay’a önümüzdeki yıllarda teşekkür edeceğimiz kesin. Kurguya bu yıl dahil olan Gökmen Sözen’inse, 18 büyük şefi getirtmesi şapka çıkarılacak bir olay!

Haberin Devamı

Festivaldeki Lübnanlı Joe Barza, Suriyeli Mohammed Orfali ve Filistinli Johhny Goric’in standı çok başarılıydı. Engellilerin çalıştığı tek Michelin yıldızlı Handicap’in şefi Serkan Güzelçoban, ilgi odağıydı. Şef, Stuttgart yakınlarında açacağı restoranda için de araştırma yaptı.

Antalyalı şeflerin standındaysa başrol, tahinli piyazdı. Umut Karakuş ve Maria Ekmekçioğlu gibi isimler, yemeklerini anlattı. Zıpkın’ın sahibi Erhan Görücüoğlu’ysa, mezesi ve şovlarıyla göze çarptı.

Bir festival de Adana’dan

Aynı gün yine bir başka önemli gastronomi festivali Adana’da oldu. Adana Lezzet Festivali’nde iki Michelin yıldızlı şef Alexandra Dionisio ve Fransa gastronomi bürosu direktörü Sebastien Ripari’nin bulunması muazzamdı.

ŞEFLER ANTALYA İÇİN MUTFAKTA

Restoran Haftası...

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen İstanbul’daki Restoran Haftası’nın teması, Türk Mutfağı. Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Boris Minialai’nin, yemek için henüz açılmamış Alaf’ı seçmesi, hoş bir sürpriz oldu. Mekanın kurucusu şef Deniz Temel, ilk yemeğini yörük konseptiyle sundu. Avokado vurgusu ilgimi çekerken Temel, “Türkler için bugün domates neyse, 20 yıl içinde avokado o olacak” dedi. Fantastik ama mantıksız değil!