Sigorta Quick Sigorta’dan otonom otobüs teknolojisine yatırım

Quick Sigorta’dan otonom otobüs teknolojisine yatırım

12.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Quick Sigorta, 2018 yılında kurulan Amerika merkezli Türk teknoloji şirketi olan ADASTEC’in, Seviye 4 otonom araç projesine yatırım yapıyor.

Quick Sigorta’dan otonom otobüs teknolojisine yatırım

 

Toplu taşıma operasyonlarını daha verimli, daha konforlu ve daha güvenli hale getirmek hedefiyle yola çıkan ADASTEC, geliştirdiği Seviye 4 Otonom Sürüş Yazılım Platformu ile toplu ulaşımı çağın ötesine taşımayı hedefliyor. ADASTEC’in toplu taşıma araçlarına dördüncü seviye otonom sürüş özelliği sağlayan yazılım, seri üretimine geçilen ilk yazılım ürünü olma özelliği taşıyor. Ayrıca ADASTEC, yakın zamanda Norveç’in Stavanger şehrinde liman ile şehir merkezi arasında belediyenin toplu taşıma operasyonunu da gerçekleştirmeye başladı.

Haberin Devamı

Teknoloji hamlesi

Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, teknolojiyle dirsek teması kuran bir dünyada yaşadığımıza dikkat çekerek, “Yakın zamanda dünyanın pek çok şehrinde elektrikli ve otonom araçlar toplu taşımada daha çok kullanılacak. Otonom projelerini destekleyen ülkeler, ulaştırma bakanlıkları, belediyeler, toplu taşıma otoriteleri ve şirketleri, bu alanda standartları oluşturmak, hizmeti şekillendirmek ve bunu ilk uygulayan olmak için yarışıyorlar. Tamamıyla yapay zekâ üzerine kurulmuş bir yazılıma yatırım yaparak, biz de inovatif projeleri destekleyip, dünya vizyonunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

Yaşar, “Bugüne kadar bildiklerimiz alışılagelmiş kasko sigortaları. Sektör olarak elektrikli bir aracın nasıl sigortalanması gerektiğini çözdük. Karşımızda otonom bir toplu taşıma aracı var. Dolayısıyla otobüs üreticisinin mi, yazılım geliştiricinin mi ürün sorumluluğu var? Alan sağlayıcı operatör belediyenin sorumluluğu ile yolun sigortalanması sorumluluğundan mı bahsetmemiz gerektiğini anlamak için Ar-Ge çalışmalarımızı yürütüyoruz. Biz bugüne kadar oto sigortalarında üçüncü şahsa verilen sorumluluğu biliyorduk. Otonom araçlarla birlikte neyi sigortalayacağımız ve sorumluluklar konusu şimdi daha kompleks bir hale geldi. Konuyla ilgili çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.