Gündem SiYAD’dan otosansüre tepki

SiYAD’dan otosansüre tepki

10.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

6 Ekim’de gösterime giren ‘Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı’nın bazı sahnelerinin Sony Pictures tarafından kesilmesine Sinema Yazarları Derneği’nden tepki geldi

SiYAD’dan  otosansüre tepki

Türkiye’de 6 Ekim’de gösterime giren Denis Villeneuve imzalı bilimkurgu ‘Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı’nın bazı sahnelerinin Sony Pictures tarafından ‘yerel kültüre saygı gerekçesi’yle kesilmesi tepki toplamıştı. Birçok izleyici filmi kesilmiş haliyle görmeyeceğini ifade ederken Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) yaptığı bir açıklamayla duruma tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Mektup yazıldı

SİYAD, Sony Pictures’a ithafen yazdığı mektupta “Türkiye’ye ‘Blade Runner 2049’ın oto-sansürlü bir versiyonunu sunmanızı infialle karşılıyor ve de bunu ‘yerel kültüre saygı’ olarak meşrulaştırma çabanızdan derin rahatsızlık duyuyoruz. Kendini ‘yerel bir kültür’ için neyin uygun olup neyin uygun olmadığına karar verme yetkisinde görüp bunu söz konusu ‘kültüre’ empoze etmek, o ‘kültüre’ yapılabilecek en büyük saygısızlıkların başında gelir” denildi.

SİYAD mektuba şöyle devam etti: “Türkiye halkının ve özelde Türkiye’deki sinema izleyicilerinin her çeşit çıplaklık görüntüsünden rahatsızlık duyacaklarını varsaymak Türkiye halkına ve Türkiye’deki sinema izleyicilerine hakaret niteliği taşımaktadır. Türkiye’de filmlerin sansürlenmesinden muzdarip olduğumuz bir gerçek olsa da (bizler ulusal sansüre de karşıyız), sizin pozisyonunuz şu ana dek maruz kaldığımız ulusal sansürden bile daha gülünç biçimde darlaştırıcı bir pozisyon.”
SİYAD, Sony Pictures’dan derhal özür dilemesini ve mevcut durumun en kısa sürede düzeltilmesini, geçmişte de yaşanmış olabileceği kuşkusu yaratan benzer durumların bir daha tekrarlanmamasını talep etti.

Haberin Devamı