Siyaset 'Barış maratonu' bu hafta başlıyor

'Barış maratonu' bu hafta başlıyor

21.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Ermenistan'ın özel temsilci olarak belirlenen isimleri açıklamasından sonra ilk temasların, bu haftadan itibaren başlaması bekleniyor. Özel temsilcilerin yürütüceği istişarelerin zorlu bir diplomatik atmosfer içinde geçmesi bekleniyor.

Barış maratonu bu hafta başlıyor

 

AYDIN HASAN / ANKARA

Mülkiyeli diplomat

Türkiye, bu göreve, Dışişleri'nden deneyimli bir diplomat olan eski Vaşington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ı getirdi. TED Ankara Koleji'nde öğrenim gören Kılıç, 1980 yılında diğer adı Mülkiye olan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. 2006-2008 yıllarında Bakanlıkta NATO Genel Müdür yardımcısı olarak görev yaptı, 2008-2010 yıllarında Beyrut Büyükelçiliği, 2010-2012 yıllarında Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği görevinde bulundu. 2012-2014 yılları arasında Tokyo Büyükelçiliği, 2014-2021 yılları arasında ise Vaşington Büyükelçisi olarak görev yaptı. 23 Şubat 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle merkeze döndü. Babası İlyas Kılıç, 1980 öncesi Cumhuriyet Halk Partisi Samsun milletvekiliydi. Kılıç, Adalet ve Kalkınma Partisi Samsun milletvekili ve eski Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın da amcası.

Haberin Devamı

Ermenistan'ın Türkiye Özel Temsilcisi ve Parlamento Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan yürütecek.

Ermenistan'daki gelişmeleri yakından izleyen Doçent Ramin Sadık, şu değerlendirmelerde bulundu:  "Ruben Rubinyan, 1990'da Erivan'da doğdu. Erivan Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler okudu. Sonra Londra'da University College London'da Siyaset ve Güvenlik alanında mastırı yaptı. Türkiye'yi tanıyan biri. Zira 2017-2018 yıllarında Hrant Dink Vakfının bursunu kazanarak Türkiye'de araştırmalarda bulundu. 2018'de Ermenistan'daki Paşinyan liderliğinde Kadife Devrim'de rol aldı. Paşinyan'ın en yakınındaki isimlerden birisi oldu. Paşinyan başbakan olunca onu dışişleri bakan yardımcılığına atadı. Milletvekili seçimlerini kazandı, ağustos 2021'de Ermenistan Ulusal Meclis Başkan Yardımcılığına getirildi."

Haberin Devamı

'Türk casusu' söylemi

"Onun temsilci olarak seçilmesindeki ana etken Türkiye'yi bilen ve Paşinyan'ın güvenebileceği isimlerden olmas" diyen Sadık şöyle devam etti: "Paşinyan, Ermenistan'a engel olan prangaları sökerek Türkiye ve Azerbaycan ile ilişkileri daha da geliştirmek istiyor. Ruben zaman zaman Ermenistan'da muhalefet tarafından 'Türk casusu' diye adlandırılmıştır. Bence temsilciler atandıkları için iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden geliştirmek için nabız yoklama çalışmaları başlatırlar. Ancak Ermenistan'ın soykırım meselesinden vazgeçmemesi ve Azerbaycan'la barış anlaşması yapmaması durumunda 2009'daki protokoller gibi olur durum. Ernenistan'ın Türkiye ile ilişkileri ne kadar samimi olarak geliştirmek istemesini zaman gösterir."