Siyaset Kurultayda imza krizi

Kurultayda imza krizi

04.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nda 48 delegenin hem Kılıçdaroğlu’nun hem de İnce’nin listesine imza attığının ortaya çıkmasıyla kriz yaşandı. Kılıçdaroğlu mükerer olan 48 imzanın kendi listesinden İnce’ye yazılmasını talep ederken İnce yaşananları algı operasyonu olarak niteledi...

Kurultayda imza krizi

CHP’yi 2019 seçimlerine taşıyacak kadroları beliryecek 36. Olağan Kurultayı’nda, genel başkanlık adaylığını açıklayan dört isimden, bir önceki kurultayda olduğu gibi, delegeden adaylık için yeterli imzayı toplayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Yalova Milletvekili Muharrem İnce yarıştı. Adaylığını açıklayan eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile eski İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ise gerekli 127 delegenin oyunu bulamadığı için genel başkanlık yarışına giremedi. Kılıçdaroğlu bin 81 delegenin oyu ile aday gösterilirken İnce’nin ise ilk olarak 165 delegenin oyu ile aday olduğu açıklandı. Daha sonra ise imza veren iki delegenin divan başkanlığına giderek imzasını geri çektiği, böylece İnce’nin imza sayısının 163’e düştüğü öğrenildi. İnce kürsüye çıkarak konuşma yapmaya başladıktan sonra ise divan kurulunda yapılan incelemenin ardından 48 delegenin hem Kılıçdaroğlu’nun hem de İnce’nin listesine imza attığı açığa çıktı. Böylece İnce’nin delege imzası 115’e düşerken, aday olmak için gereken 127 oyun altında kaldı.

Haberin Devamı

‘Algı operasyonu’

Konuşmasını tamamladıktan sonra durumu öğrenen İnce ise yaptığı açıklamada, “Aday olarak kürsüye çağrıldım ve konuşmamı yaptım. Oy sıkıntım yok. Orada yeterli sayıda imza vardır. O mükerrer imzalar neden bana yazılıyor, Kemal Bey’e yazılmıyor. Öyle bir şey olmaz. Algı operasyonu yapmaya çalışıyorlar. Ben kurultayı aldım. Şuraya oynuyorlar, bak imzası bile yok, biz ona lütufta bulunuyoruz. Benim kimsenin lütfuna ihtiyacım yok. Kurultayı kazanamaz gibi Ali Cengiz oyunları bunlar” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’ndan dilekçe

“Mükerrer imza” tartışması, saatler ilerledikçe boyutlandı ve krize dönüştü. CHP tüzüğüne göre, mükerrer oy halinde imza sahiplerinin Divan’a çağrılarak, kimin lehine imza attığının sorulması gerekmesine rağmen, Divan, Kılıçdaroğlu’nun dilekçesini esas alarak, 48 mükerrer oyun İnce lehine yazıldığını açıkladı. Divan Başkanı Büyükerşen, Kılıçdaroğlu için 1130, İnce için 115 delegenin imzasının çıktığını, İnce’nin bu imza sayısının yeterli olmadığını söyledi. Büyükerşen, divanın başvuruları dikkatle incelediğini, ilk etapta İnce’ye 165 imzanın geldiğini ancak iki delegenin imzasını geri çektiğini söyledi. Böylece İnce’nin imza sayısının 163’e indiğini aktaran Büyükerşen, verilen 48 imzanın da mükerrer çıktığını kaydetti. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’nun divan başkanlığına bir dilekçe vererek, mükerer olan 48 imzanın kendi listesinden İnce’ye yazılmasını talep ettiğini söyledi. Büyükerşen, “Böylece her iki aday da genel başkanlık yarışına katılabilmektedir” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Kurultayda imza krizi

‘Lütufla aday olmam’

Kürsüye gelen İnce, “Ben lütufla aday olmam delegenin takdirine inanıyorum. Bu AKP faşizminin CHP’ye bulaşmasıdır. Lütuf istemiyorum. Delegelerin özgür iradesiyle aday olmak istiyorum. Ben emeğimi Erdoğan’a da yedirmem, CHP’yi yönetenlere de yedirmem” açıklaması yaptı. Büyükerşen, “Sayın İnce kabul etmeyeceğini belirtiyor. Bu bir çekilme midir?” diye de sordu. Daha sonra İnce ve taraftarları divan başkanlığının önüne gelerek söz konusu durumu protesto etti. İnce’nin divan başkanlığıyla yaptığı görüşmenin ardından Büyükerşen, “Tekrar ediyorum. İki genel başkan adayımız vardır” dedi. Böylece iki adayın yarışması kesinleşti.

Haberin Devamı

Kurultay sakatlanır mı? Muharrem İnce’nin lütuf kabul etmeyeceğini belirtmesine rağmen Divan’ın tüzüğe aykırı hareket ettiğini de vurgulaması, kurultayın mahkemeye taşınabileceği yorumlarına da yol açtı.

Sekiz kere denedin olmadı, olmayacak

CHP Genel Başkan Adayı Muharrem İnce, CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nda Kılıçdaroğlu’nun ardından kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Konuşması sıklıkla “Türkiye seninle Muharrem İnce” sloganları ve alkışlarla kesilen İnce, “Seni düşünmek güzel şey” şiiriyle başladığı, salonda büyük coşku yaratan konuşmasında özetle şunları kaydetti:

KAZANAN CHP: Seni düşünmek güzel şey, ümitli şey. Fakat artık ümit yetmiyor bana, ben artık şarkı dinlemek değil, şarkı söylemek istiyorum. Ben artık bu salonlarda meydanlarda direnen bir CHP’yi aşmak istiyorum, kazanan bir
CHP istiyorum.

İTİRAZ EDİYORUM: CHP’de de tuzu kuru olanlar var. Bunlar da Çankaya, Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy, Şişli buraları aldık mı onlara yetiyor. Nevşehir, Kastamonu, Erzurum onları ilgilendirmiyor. Sığınmışlar 3-5 belediyeye 3-5 belediye onların oldu mu yetiyor. Şanlıurfa, Kastamonu ne olacak Rize ne olacak soran arayan yok. CHP içindeki mutlu azınlıklar da aynı AKP gibi durumdan memnun, ben durumdan memnun değilim. Bu partide partinin durumundan memnun olan ve itaat edenler var. Ben memnun değilim ve itiraz ediyonum itiraz. Onun haddini bildirmek için adayım.

Haberin Devamı

TÜZÜK KURULTAYI: Sürekli kandırılan bir iktidar var, sürekli kaybeden bir muhalefet var. Muhalefetin birini hapse attı, diğerini yanına çekti. CHP’den de memnunlar böyle kalsın diyorlar. Hayır böyle kalmayacağız, hedefimiz yüzde 50+1 Cumhurbaşkanlığı. Ben neden adayım biliyor musunuz? Sandık görevlileri, sizleri seçim akşamları ağlatmamak için genel başkanlığa adayım. Yalova’nın ikinci belediye seçimlerinde 48 saat sandık başında nasıl beklediysem, partinin başında da öyle sabaha kadar bekleyeceğim. Yüzde 26’ya razı değilim. 45 gün içinde olağanüstü tüzük kurultayını toplayacağım. Bir imza rezaletine son vereceğiz. Toplu imza törenleri olmayacak. Kurultay öncesinde benim genel başkanlığımda il başkanlarının genel başkana destek açıklaması yasak olacak.

Haberin Devamı

2 SEÇİMDE İSTİFA ETSİN: Size önerim şudur; iki seçimde partiyi iktidar yapamayan genel başkan istifa etsin. Kılıçdaroğlu yapamadı belki İnce de yapamayacak sonra biri gelir o yapar. Genel başkanın nasıl geleceği belli tüzükte nasıl gideceği belli değil. Emin olun yarın ben de olurum güvenmeyin kapatın
önünü tüzüğe yazın
korkmayın.

OLMAYACAK: Dünya siyaset tarihine bakmadan, Türkiye’nin son 60-70 yılına bakmadan bugünkü kurultayı değerlendiremeyiz. Adnan Menderes ilk seçiminde başbakan. Demirel ilk seçiminde Başbakan. Ecevit ilk seçimine girer birinci parti olur. Yıl 1983; Özal ilk seçiminde Başbakan olur. 2002 Erdoğan ilk seçiminde Başbakan olur. İlk seçimde ya yaptı ya yaptı, bir daha olmuyor, olmayacak. Aynı şeyleri yapıp başka bir sonuç bekleme. Sekiz kere denedin olmadı. Farklı bir şey yap. (İsmet İnönü örneği vererek) Merak etmeyin sayın Kılıçdaroğlu da başımızın tacı olacaktır. Biz genel başkanı seviyoruz ama biz cumhuriyeti daha çok seviyoruz. CHP’nin değişime yeni bir umuda ihtiyacı var.

Müzik sitemi

Muharrem İnce konuşmasını tamamlamasının ardından partilileri selamladı. Bu sırada organizasyon tarafından müzek çalınmamasına tepki gösteren İnce, “Genel Başkan’a verdiğiniz müziği benden esirgemezseniz sevinirim arkadaşlar. Adalet, her yerde adalet” dedi. Ancak İnce’nin bu sitemine rağmen müzik çalmadı.

‘Aday değilsen koltukta oturma’

GENEL BAŞKANI YUHALAMAYIN: Ekmeleddin İhsanoğlu. (Yuh sesleri üzerine) Yuhlamayın. Bizim genel başkanımız yanlış yapar ama haram yemez merak etmeyin. Eşim, ‘Cumhurbaşkanı adayımız belli oldu’ dedi. Kim dedim, ‘unuttum adını değişik bir adı var’ dedi. Beni genel başkan yapın tüzüğü değiştireceğiz CHP’nin Cumhurbaşkanı adayını 1 milyon 200 bin üye seçecek. Ben kimsenin marabası değilim. Peki İnce sen genel başkan oldun Cumhurbaşkanlığı’na aday olacak mısın? CHP’nin genel başkanı doğal Cumhurbaşkanı adayıdır. Kaçamaz. Partiyi ben yöneteyim ülkeyi başkası yönetsin. O zaman o koltukta niye oturacaksın?

DOKUNULMAZLIK ELEŞTİRİSİ: Bugün ben örgütümüzün doğruları bilmenizi istiyorum. Berberoğlu hapiste. Acaba CHP yönetiminin suçu var mı? Kusura bakmayın dokunulmazlıkların kaldırılması gündeme geldi dedim ki, ‘Ben hayır oyu vereceğim’. Sayın Genel Başkan, ‘Anayasaya akırı ama evet vereceğiz’ dediler. Korku şuydu ‘HDP hayır diyor, HDP’yle bizi aynı kefeye koyarlar’. Koysun. Kürtler doğruyu söylüyor olamaz mı? Doğruyu kim söylerse onun yanında olacağız. MYK evet oyu verdi. Onun için bu MYK’nın hepsinin yenilenmesi lazım.

‘Önce CHP’de sonra Türkiye’de değişim’

AFRİN’DE ŞEHİT DÜŞENİN HESABI: Mesela Man belgeleri diyoruz devamını getirmiyoruz. Hedefe kilitlenmiyoruz. Dünyanın takdir ettiği bir yürüyüşü yapıyoruz ama bırakıyoruz ortalıkta. Erdoğan diyor ki, ‘Sizler CHP’liler sıcak yatağınızda yatarken onlar şehit oluyor’. Bir baktım Ali Gümüş Afrin’de şehit olmuş. O CHP’nin ilçe yöneticisiydi, şehit oldu. Bunu sahiplenip de hesabını sormuyoruz. Yaşasın özgürlük, yaşasın sosyal demokrasi. Önce CHP’de sonra Türkiye’de değişim.

Kurultayda imza krizi

NOTLAR...

Selvi Kılıçdaroğlu’dan İnce’ye alkış

CHP’nin ana teması, “adalet ve cesaret” olarak belirlenen 36’ncı Olağan Kurultayı’ndan öne çıkan notlar şöyle:

- CHP’nin 36. Olağan Kurultayı için Türkiye’nin dört bir yanından Ankara Arena Spor Salonu’a gelen partililer sabahın erken saatlerinde salonu doldurdu.

- Kurultay salonun orta kısmındaki alan partinin 1266 delegesinin oturması için ayrıldı. Partililer de tribünleri doldurdu.

- Atatürk ve CHP’nin bugüne kadarki genel başkanlarının fotoğraflarının asıldığı salonda, partililere Türk bayrağı ve parti flamaları ve üzerinde Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafının bulunduğu flamalar dağıtıldı.

- Kurultay salonunun belli bölümlerine, “Hukuk bizimle birlikte gelecek”, “Tutuklu gazetecilere özgürlük”, “Biz adaletli bir
Türkiye istiyoruz”, “Barışı birlikte inşa edeceğiz”, “Biz biriz, biz bütünüz, biz vatanseveriz” yazılı afişler asıldı.

- Salonda 10. Yıl Marşı ve İzmir Marşı bir kaç kez okunurken, parti şarkılarına da katılımcılar hep bir ağızdan eşlik etti.

- Kurultayda Kılıçdaroğlu’nun partilileri selamlaması için ilk kez bir platform oluşturuldu. Kılıçdaroğlu, salona girişinde bu platformdan yürüyerek partilileri selamladı. Lazer ve ışık gösterileri de bu kurultayda ilk kez etkin olarak kullanıldı. Konuşmalar işaret diline de çevrildi.

Kurultayda imza krizi


Atatürk sloganları

- Bir süre önce ÖSO ile ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle eleştirilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, salona ilk gelen isimlerden biri oldu. Partililer Yılmaz’a alkışlarıyla destek verdi.

- CHP’nin İstanbul İl Başkanlığı’na seçildilmesinin ardından eski açıklamaları nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Canan Kaftancıoğlu da salona gelişinde alkışlarla karşılandı. Salonun bir bölümünden de Atatürk sloganları atıldı.

- İnce’nin konuşması salonda büyük coşku yarattı. Konuşmasının bazı bölümlerini Kılıçdaroğlu’nun eşi ile MYK üyeleri de alkışladı.

- Genel başkanlığa aday adaylığını açıklayan Ümit Kocasakal da salonun en ön bölümünde bulunan Kılıçdaroğlu, İnce ve
diğer aday Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun bulunduğu sıraya oturdu.

- Salonda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın, “Ey Kılıçdaroğlu” diye başlayan cümlelerinden oluşturulan bir video, dev ekrandan izletildi. Videoda, Ak Parti iktidarına yönelik eleştiriler yer aldı.

- Kurultayda, parti tarafından hazırlanan, “adalet filmi” isimli bir video da izletildi. Videoda Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a başlattığı Adalet Yürüyüşü’nün görüntüleri ile Kılıçdaroğlu’nun bugüne kadarki açıklamalarından bölümler yer aldı.