Siyaset Malezya ile ilişki seviyesi yükseliyor

Malezya ile ilişki seviyesi yükseliyor

08.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Malezya Başbakanı iki ülke arasındaki ilişkileri stratejik ortaklıktan “kapsamlı stratejik ortaklık” seviyesine yükseltme kararı aldı. İki ülke aşı geliştirme gibi konularda müşterek çalışmalar yürütecek.

Malezya ile ilişki seviyesi yükseliyor

 

Aslıhan Altay Karataş / ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ile ilişkilerin stratejik ortaklıktan “kapsamlı stratejik ortaklık” seviyesine yükseltileceğini açıklarken, “Yerli ve milli aşımız TURKOVAC’ın Malezya’da kullanıma sunulması, aşı teknolojisi transferi ve birlikte aşı geliştirme çalışmaları yürütmeyi planlıyoruz” dedi. Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub, resmi karşılama töreni öncesinde Anıtkabir’i ziyaret etti, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yakub’u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ana giriş kapısında karşıladı. 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalınmasının ardından, Yakub, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı “Merhaba Asker” diyerek selamladı. Heyet takdimi sonrasında Erdoğan ve Yakub, Türkiye ve Malezya bayrakları önünde poz verdi. Erdoğan ve Yakub baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantının başında iki ülke arasında 7 anlaşma imzalandı. Erdoğan, toplantıda özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

SEVİYE YÜKSELDİ: Yaptığımız görüşmelerde ekonomik, yatırımlar ve ticaret başta olmak üzere savunma sanayi, teknoloji, sağlık, eğitim ve iletişim gibi çeşitli alanlardaki ilişkilerimizi kapsamlı şekilde ele aldık. Her geçen gün daha da derinleşen iş birliğimizi ileriye taşıma kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Sayın Başbakan’ın teklifi üzerine ülkelerimiz arasındaki ilişkileri stratejik ortaklıktan “kapsamlı stratejik ortaklık” seviyesine yükseltme kararı aldık. Bu da münasebetlerimizin ulaştığı müstesna seviyenin yeni bir nişanesi olmuştur.

5 MİLYAR DOLAR HEDEFİ: Malezya aynı zamanda Asean bölgesindeki en büyük ticari paydaşımız konumundadır. Salgına rağmen ticaret hacmimiz geçen sene yaklaşık yüzde 50 artışla 3.5 milyar dolar seviyesini aşmıştır. Bu yılın ilk 6 ayındaki rakamlar da istikrarlı artışın devam ettiğini gösteriyor. Mevcut ivme 2024 yılı için belirlediğimiz 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini kısa süre içerisinde yakalayacağımıza işaret ediyor... Serbest Ticaret Anlaşmamızın (STA) hizmetler, yatırımlar ve e-ticareti kapsayacak şekilde genişletilmesinin, ekonomik ve ticari bağlarımızı daha da güçlendireceğine inanıyorum.

Haberin Devamı

AŞIDA MÜŞTEREK ÇALIŞMA: Yerli ve milli aşımız Turkovac’ın Malezya’da kullanıma sunulması dahil aşı teknolojisi transferi, tecrübe paylaşımı ve birlikte aşı geliştirme gibi konularda müşterek çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz. Sağlık, sağlık turizmi, savunma sanayi, eğitim ve iletişim alanlarında yeni anlaşmalar imzalamak suretiyle ilişkilerimizin ahdi zeminini tahkim ettik.

ASEAN İLE DİYALOG ORTAKLIĞI: İslam dünyasını yakından ilgilendiren Rohingya ve İslam düşmanlığı gibi meseleleri ele aldık. BM, İslam İşbirliği Teşkilatı ve D-8 gibi platformlarda dayanışmamızı artırarak özellikle sürdürme kararlılığımızı vurguladık. Türkiye olarak “Yeniden Asya Girişimi”mizle kazan-kazan anlayışıyla Asya’daki tüm kardeşlerimizle işbirliğimizi güçlendirmek için çalışıyoruz. Sektörel diyalog ortağı olduğumuz Asean’la iş birliğimizi “diyalog ortaklığı” statüsüne çıkarmayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

‘Gelişimden etkilendim’

Malezya Başbakanı Yakub, iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesinin önemine değinirken, şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanı’nın liderliğinde Türkiye’nin hızlı gelişiminden çok etkilendim. Bugün Malezya-Türkiye iş birliğinin daha kapsamlı bir düzeye çıkarılması konusunda mutabık kaldık. Bunun nedeni iş birliğinin kapsamının ekonomi, eğitim, gıda güvenliği, turizm, İslami bankacılık ve savunma sanayi gibi çeşitli sektörleri kapsayacak şekilde genişlemesidir... İki ülke ticaret açısından çok büyük potansiyele sahiptir.” Yakub, iki ülke arasındaki savunma iş birliğinin daha da geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Diyanet Vakfı’na kurban bağışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurban bayramı için Türkiye Diyanet Vakfı’na bağışta bulundu. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Diyanet Vakfı’na kurban bağışında bulundu” denildi.