Siyaset Mihraç Ural’ın iadesini istedik

Mihraç Ural’ın iadesini istedik

02.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2013’te Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 52 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısının sanığı  Mihraç Ural’ın Soçi Kongresi’ne katılması konusunda, “Bu şahsın bir an önce tutuklanıp, Türkiye’ye iadesini istedik” dedi.

Mihraç Ural’ın  iadesini istedik

Çavuşoğlu, dün gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Soçi Kongresi’ne ilişkin değerlendirmesi sorulan Çavuşoğlu, “Soçi başlangıçta bazı sorunlar ya da aksaklıklar olsa da her anlamda başarılı bir zirve oldu” diye konuştu. Çavuşoğlu, “Reyhanlı saldırısının ana şüphelilerinden terörist Mihraç Ural da Soçi Zirvesi’de davetli olarak yer aldı. Buna ilişkin Rusya’dan izahat istenmişti. O izahat geldi mi” sorusu üzerine, şunları söyledi: “Bu teröristin oraya katılmasıyla ilgili biz tabii hemen tepkimizi koyduk. Rusya’dan izahat istedik. Bu terörist, kırmızı bülten ile de aranan bir teröristtir. Sayın Cumhurbaşkanımız da Sayın Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde bundan duyduğumuz rahatsızlığı açık ve net bir şekilde iletti. Esasen Rusya’nın bize verdiği listede bu teröristin ismi yoktu. Olsaydı zaten itiraz ederdik. Öyle görünüyor ki sahte belgelerle, Sayın Putin de buna vurgu yaptı, bizzat ilgilenecekler. Ülkeye girmiş ve orada değişik yerlerde fotoğraf çektirerek, adeta şov yapmaya kalkmıştır. Bundan biz rahatsız olduk. Bir teröristin bizimle iş birliği yapan bir ülkede bu şekilde kolayca gelip gösteri yapmasının mümkün olmaması gerekiyor. Ama şimdi Rusya, bizzat Putin de ilgileniyor. Bu konuda Rusya çalışmaları yapıp bize dönecektir.”

Haberin Devamı

İç siyaset popülizmi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’ın, “Afrin operasyonu işgale dönüşmemeli” şeklinde ifadesi ve Fransa’da Ermeni iddialarının yeniden gündeme getirilmesine dair değerlendirmelerinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, “Fransa Anayasa Mahkemesi’nin çok açık kararları var. İki defa kararı var. Eğer Fransa hukuka inanıyorsa bunları gündeme getirmemesi gerekiyor. Bunların tekrar gündeme getirilmesi iç siyasete yönelik bir popülizmdir” diye konuştu.

Sahte isimle katılmış

Öte yandan Ural’ın kongreye uydurma bir isimle katıldığı, yaka kartında ve Türkiye’ye de verilen listede adının olmadığı tespit edildi. Bu aşamada Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği de, devreye girerek Rusya Dışişleri Bakanlığı’na nota verdi ve Ural’ın iadesini istedi. Yetkililer, “Rus yetkililer ilgili davrandı. Notlarını alıp gerekeni yapacaklarını söylediler” dedi.

Haberin Devamı