Siyaset ‘Plan üstüne plan kuruyorlar’

‘Plan üstüne plan kuruyorlar’

22.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, AK Parti ve MHP'nin seçim yasalarında değişiklik öngören yasa teklifine ilişkin "Yasaları değiştirerek, kaybettikleri seçimi kâğıt üstünde kazanmak için, plan üstüne plan kuruyorlar" diye konuştu.

‘Plan üstüne plan kuruyorlar’

ANKARA Milliyet - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Parti Genel Merkezi’nde, MYK gündemiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Öztrak özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

TARIMDA OLAĞANÜSTÜ HAL: Kuzeyimizdeki savaş daha da uzarsa, gıda güvenliği açısından ilave ciddi sıkıntılar kapımızda bekliyor. Bu yıl tarımda olağanüstü hal ilan edilmesi gerektiğini aylardır söylüyoruz.

BORÇ BOYUNDURUĞU: Erdoğan Çanakkale köprüsünün açılış töreninde, geçiş ücretinin '200 lira-cık' olduğunu açıkladı. Erdoğan’ın '-cık' dediği 200 lira, asgari ücretlinin bütün bir gün çalışarak elde ettiği gelirinden, 60 lira fazla. Erdoğan’ın ufak gördüğü 200 lira, bu ülkedeki en değerli banknot. Yapılan işin Türkçe meali şudur; majestelerinin ordularını Çanakkale’de durduran bu aziz milletin boynuna, 100 yıl sonra, Çanakkale’de köprü görünümlü borç boyunduruğu geçirilmiştir. İktidarımızda, bu projelerin hepsini tekrar masaya yatıracağız. Masrafını ve adil bir kârı önereceğiz, kabul etmezlerse bunların işletme hakkını, hukuka ve adalete uygun olarak geri alacağız. Bu haksız vergiden milletimizi kurtaracağız.

Haberin Devamı

OLMUYOR, OLMUYOR: Bu Hükümet, danayı kesmeden, etini yemenin peşinde. Ama olmuyor, olmuyor, olmuyor. O koltukları boşuna işgal etmeyin. Biz, 'CHP iktidarında yapacağımız ilk işlerden biri Merkez Bankası’na nitelikli ve ekonomi çevrelerinin saygı duyacağı bir isim atamak' diyoruz.

KÂĞIT ÜSTÜNDE: 6 muhalefet partisi olarak bizler, ülkemizi bu metal yorgunu yönetimden kurtarmak, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında milletimizi aydınlığa, refaha kavuşturmak için yola çıktık. İşimiz kolay değil biliyoruz. Önümüze türlü çeşitli engeller çıkarıyorlar. Sahada ve sandıkta kazanamadıklarını, kağıt üstünde kazanmak için, ne hukuksuzluklar yapabileceklerini de gördük. Mühürsüz oyları, İstanbul seçiminin haksız-hukuksuz iptalini gördük. Milletin iradesine darbe vurarak getirdikleri rejim, ayaklarına dolandı. Ülkede en fazla nüfusa hizmet veren belediyeleri millet bize emanet etti.

KIVRANIYORLAR: Milletten 800 bin oyluk dev bir tokat yediler. Yine kaybedeceklerini anladılar, kıvranıyorlar. Yasaları değiştirerek, seçim sistemine, seçmen kütüklerine takla attırarak, seçim kurullarını alaşağı ederek, kaybettikleri seçimi kağıt üstünde kazanmak için, plan üstüne plan kuruyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar biz hazırız. Millettin sandıktaki iradesine sahip çıkmaya kararlıyız. Hodri meydan. Öyle de yapsanız, böyle de yapsanız milletimizle birlikte sizi bu seçimde yolcu edeceğiz.

Haberin Devamı

GEZİ VE MONTRÖ BİLDİRİSİ DAVALARI: İki önemli davanın duruşmaları görülüyor. Bunlardan ilki Gezi Parkı ana davası. Osman Kavala’nın da ağırlaştırılmış müebbetle yargılandığı bu davada karar çıkması bekleniyordu. Duruşma bir ay ertelendi. Tamamen siyasi saiklerle açılmış bu davanın, hukuka ve maşeri vicdana uygun şekilde sonuçlanmasını diliyoruz. Hükümetin dün 'tu- kaka' dediği, bugün dört elle sarıldığı, son savaşta da ülkemize büyük bir manevra alanı kazandıran, Montrö’ye sahip çıkan, emekli amirallerimizle ilgili dava da siyasidir. Bu davada da hakimlerin hiçbir siyasi baskıya boyun eğmeden karar vermelerini bekliyoruz.

'Hâlâ mutabakata varamadılar'

DEMİRTAŞ HAKSIZ YERE İÇERİDE: (CHP’li Tuncay Özkan'ın, Selahattin Demirtaş için 'barış insanıdır' ifadesi) Demirtaş’ın haksız yere siyaseten içerde tutulduğu herkesin bildiği bir gerçektir. CHP’nin terörle arasında açık seçik ve net şekilde koymuş olduğu mesafeyi tartışmak kimsenin haddi değildir.

Haberin Devamı

ÖLÇÜSÜZ ŞİDDET: (Adana'daki Furkan Vakfı yürüyüşüne polisin müdahalesi) Yasaya uygun şekilde gösteri yapmak herkesin hakkıdır. Ancak bu gördüğümüz anayasaya uygun olarak gösteri yapanlara uygulanan ölçüsüz şiddetin ilk örneği de değildir. Bu şiddetin arkasında polisi aşan bir siyasi karar mekanizması olduğu aşikardır.

ASGARİ ÜCRET: (Asgari ücrete zam açıklamaları) Konu milyonlarca insanımızı ilgilendiriyor. Ama öyle görünüyor ki saray ve şürekası kendi içinde milletin derdine derman olma konusunda bir mutabakata hala varamamış.

CHP’den ‘asgari ücret’ teklifi

CHP, asgari ücretin yılda iki kez belirlenmesi için kanun teklifi verdi.

CHP, İş Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Teklif, sözkonusu kanunun “Asgari ücret” başlıklı 39.maddesinde değişiklik yapılarak, asgari ücretin yılda iki kez belirlenmesini öngörüyor.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, teklife ilişkin yaptığı değerlendirmede, asgari ücretin yeniden gözden geçirilebileceğine ilişkin iktidar kanadından yapılan açıklamalara dikkat çekerek, “Eğer iktidar bu konunda samimi ise teklifimize destek versin ve asgari ücret bu yıl için yeniden belirlensin. Bu sayede iktidarın umut tacirliği yapıp yapmadığı da ortaya çıkacaktır” dedi.