Siyaset Singapur’a Türk çıkarması

Singapur’a Türk çıkarması

21.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım’ın Singapur ve Vietnam’ı kapsayan 5 günlük gezisi dün başladı. Geziye çok sayıda iş adamının yanı sıra Savunma Sanayi, TÜBİTAK, TSE, THY, TAİ, DEİK gibi önde gelen kurumların üst düzey yönetcileri de katılıyor

Singapur’a Türk çıkarması

Başbakan Binali Yıldırım, resmi ziyaret gerçekleştireceği Singaur ve Vietnam seyahatinin ilk durağı olan Singapur’da iş dünyası ile bir araya geldi. Singapur ile iyi ilişkilere ve hızla gelişmesine vurgu yapan Yıldırım’ın yatırımlar konusunda bu ülkeye daha fazla önem verilmesini istediği kaydediliyor.
Singapur ve Vietnam turuna çıkan Yıldırım, dün 10 saatlik bir uçuşun ardından özel uçak “TC-TUR” ile Türkiye saatiyle 12.00’da Singapur’a indi.
Dikkat çeken heyet
Yıldırım’ı, Singapur Changi Uluslararası Havalimanı’nda, Türkiye’nin Singapur Büyükelçisi Murat Lütem ve eşi İdil Lütem, Singapur Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Albert Chua ve diğer ilgililer karşıladı. Havalimanından ayrılmadan inşaatı devam eden yeni terminal binasını ziyaret ederek incelemede bulunan Yıldırım yetkililerden bilgi aldı. Ardından kalacağı otele geçen Yıldırım, burada Singapur’un önde gelen medya kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Yıldırım, ardından da Türk iş adamları ile toplantı yaptı.
Yıldırım ile Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Recep Akdağ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ak Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Mehmet Muş, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, Türkiye-Singapur Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Halis Dalkılıç, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız’ın yanı sıra heyette dikkat çeken isimler de yer aldı. Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin, TSE Başkanı Sebahattin Korkmaz, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ile milletvekilleri, bazı bürokratlar, çok sayıda iş adamı da Singapur’a geldi.
“Asya kaplanı”
Yıldırım, Asya’nın finans merkezlerinin başında gelen ve 5 ülke ile birlikte “Asya kaplanı” olarak adlandırılan Singapur’da resmi ziyaret kapsamında bugün Başbakan Lee Hsien Loong ile görüşecek. Yıldırım, Singapur Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam ile bir araya gelecek. Singapur’daki çeşitli devlet şirketleri ile endüstri tesislerini de ziyaret edecek Yıldırım, Singapur-Türk İş Forumu’na da katılacak.
Edinilen bilgiye göre, Yıldırım, bir araya geldiği Türk iş adamlarına son yapılan Serbest Ticaret Bölgesi anlaşmasına vurgu yaparak yatırımlarını artırma mesajı verdi. Ekonomisi hızla gelişen 5,5 milyon nüfuslu ülke, 2016 yılında yaklaşık 6 milyar dolar bütçe fazlası verdi. Yıldırım, işadamlarına dışa açıklık açısından dünyadaki en liberal ülkeler arasında yer alan ve geniş bir yatırım şansı bulunan Singapur’a daha fazla önem vermelerini önerdi.
Özel konferans
Yıldırım, Singapur’u ziyaret eden yabancı devlet ve hükümet liderlerini, fikir önderleri ve alanında lider şahsiyetleri buluşturan üst düzey bir etkinlik olan geleneksel “Singapore Lecture” konferansına konuşmacı olarak katılacak. “Singapore Lecture” konferansıyla Singapurlu kamu ve özel sektör karar alıcılarının, dünyanın önde gelen isimlerinden, bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında bilgi alması hedefleniyor. Yıldırım, ziyaret kapsamında, Singapur Ulusal Orkide Bahçesi’nde düzenlenecek orkide isimlendirilme törenine de katılacak.

Hava bunalttı

10 saatlik yolculuğun ardından Singapur’a ulaşan heyeti bunaltıcı bir hava karşıladı. Birçok isim kendisini klimalı yerlere girerek yoğun nemli havadan korumaya çalıştı. Singapur’da havanın çok rutubetli olduğunu belirten Yıldırım, bir gazetecinin “Yolculuğunuz nasıl geçti?” sorusu üzerine, “İyi, gayet güzel. Herhangi bir sorun yok” karşılığı verdi.