Diğer 96. Gazi Koşusu'nda uyutulan 'Dollar Man'in jokeyinden itiraf: Atımın ön ayaklarında...

96. Gazi Koşusu'nda uyutulan 'Dollar Man'in jokeyinden itiraf: Atımın ön ayaklarında...

28.06.2022 - 11:18 | Son Güncellenme:

Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına düzenlenen 96'ncı Gazi Koşusu'nda jokeyliğini Özcan Yıldırım'ın yaptığı "Secret Power" mutlu sona ulaştı. Yarışseverlerin büyük ilgi gösterdiği koşu sonrası yürekleri burkan bir olay yaşandı. Bacağındaki kırık nedeniyle yarış dışı kalan ve uyutulan 'Dollar Man'in jokeyi Kadir Tokaçoğlu DHA'ya konuştu.

96. Gazi Koşusunda uyutulan Dollar Manin jokeyinden itiraf: Atımın ön ayaklarında...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına düzenlenen 96'ncı Gazi Koşusu nefesleri kesen bir yarışa sahne oldu. Yarışı favori gösterilmeyen Secret Power isimli safkan kazanırken koşu sonrası yarışseverleri üzen bir haber geldi.

Haberin Devamı

YARIŞI SECRET POWER KAZANDI
Jokeyliğini Özcan Yıldırım'ın yaptığı "Secret Power" isimli safkan 2.31.04'lük derecesiyle kazandı. Yıldırım böylece kariyerinde ilk kez Gazi Koşusu'nda ilk sırayı elde etti.

Yarışta ikinciliği 2.31.31'lik derecesiyle Müslüm Çelik'in bindiği ve Ahmet Korkmaz'ın sahibi olduğu "Mucize Kız" adlı safkan elde etti. Üçüncü sırada ise 2.31.32'lik derecesiyle Onur Dilbaz'ın sahibi olduğu ve Gökhan Kocakaya'nın bindiği "Sigoş" adlı safkan yer aldı.

AHMET ÇELİK'İN MÜTHİŞ SERİSİ SONA ERDİ
Gazi Koşusu’nu üst üste 7 kez kazanan Ahmet Çelik'in müthiş serisi bu yarışla birlikte sona erdi. Çelik, 2015’ten beri Gazi Koşusu’nda zirveyi kimseye bırakmamıştı. Usta jokey sırasıyla; Renk, Graystorm, Piano Sonata, Hep Beraber, The Last Romance, Call To Victory ve Burgas isimli safkanlarla derbiyi kazanmıştı.

Haberin Devamı

KAZANAN JOKEY ÖZCAN YILDIRIM: SİGOŞ ÖNÜMÜ AÇTI
Kariyerinde ilk kez zafere ulaşan Yıldırım, dev yarışın ardından duygularını şöyle dile getirdi: "1900-2000 metrelere kadar geride gitmek benim stratejimdi. Sigoş önümü açtı ve ordan çıktım. Yarış tam planladığımız gibi gelişti ve sonlandı. Çok mutluyum. Bu galibiyeti anneme ve kızıma armağan ediyorum."

96. Gazi Koşusunda uyutulan Dollar Manin jokeyinden itiraf: Atımın ön ayaklarında...

DOLLAR MAN YARIŞI BIRAKTI
Dünkü yarışta dikkat çeken olaylardan biri ise Gazi Koşusu'nu bırakan at oldu. Yaklaşık 40 bin kişinin takip ettiği müthiş yarışın başına kafa at olarak çıkan 10 numaralı Dollar Man, 1600 geçilirken sakatlandı.

KIRIK TESPİT EDİLDİ
Yarışı bırakmak zorunda kalan Dollar Man’in jokeyi Kadir Tokaçoğlu sakatlanan atının üstünden inerek koşuya devam etmedi. Herkesin buruk bir şekilde izlediği o anların ardından yarışın tamamlanmasıyla Dollar Man’in kontrolleri yapıldı ve arka ayak bileğinde kırık olduğu anlaşıldı.

96. Gazi Koşusunda uyutulan Dollar Manin jokeyinden itiraf: Atımın ön ayaklarında...

UYUTULMASINA KARAR VERİLDİ
Genç sahibi Ender Mehmet Karaman’ın ilk atı olan 3 yaşındaki İngiliz safkanın uyutulmasına karar verildi. İlk kez Gazi Koşusu’na katılma heyecanı yaşayan Ender Karaman ilk atına veda ederken duygusal anlar yaşadı.

Atların bacaklarındaki ciddi kırıklarda (özellikle kırığın deride hasara neden olması durumunda) kaslar ve sinirler hasar görebilir, kırık bölgesinde kan akışı bozulabilir ve ilerleyen aşamalarda enfeksiyon ortaya çıkabilir. Enfeksiyonun tedavi edilmesi için gerekli olan antibiyotik miktarı vücut kütlesiyle doğru orantılıdır. Bu nedenle atlarda enfeksiyonun tedavi edilmesi hayli zordur. Ağır kütleleri nedeniyle ayak kırığı tedavisi mümkün olmayan atlar bu sakatlığın bir işkenceye dönüşmemesi için iğne ile uyutulur.

Haberin Devamı

96. Gazi Koşusunda uyutulan Dollar Manin jokeyinden itiraf: Atımın ön ayaklarında...

96. Gazi Koşusunda uyutulan Dollar Manin jokeyinden itiraf: Atımın ön ayaklarında...

'ÖN AYAKLARINDA RAHATSIZLIK OLDUĞUNU HİSSETTİM'

Uyutulan atın jokeyi Kadir Tokaçoğlu, DHA'ya açıklamalarda bulundu. 20 yıldır jokeylik yaptığını belirten Kadir Tokaçoğlu, Gazi Koşusu'nda ciddi bir kalabalık olduğunu belirterek, "Heyecanlıydık, 'Dolar Man' adlı ata bindim. Atıma da güveniyordum, tabii ki umutluyduk. Tempo atıydı, aldığım direktif üzerine ön tarafa sarkmam gerekiyordu. İyi başladık, yarışı ön tarafta takip ettik. Bin 700'lerden sonra atımın ön ayaklarında rahatsızlık olduğunu hissettim. Karşı düzlüğe dönerken, atımı yavaşlatmak istedim. Çünkü ön ayakları rahat değildi. Attan indiğimde ön sol ayak bileğinin kırıldığını gördüm. Üzücü bir olaydı. Bizim için o gün, güzel geçecekti. Fakat sonu kötü bitti. Talihsiz bir kaza oldu" diye konuştu.

Haberin Devamı

3 MİLYON 859 BİN 700 TL'LİK ÖDÜL
Gazi Koşusu'nda 2022 yılı birincilik ikramiyesi 2 milyon 500 bin lira olarak belirlendi. Koşuyu kazanan "Secret Power" adlı safkanın sahibi Emrah Karamazı, birincilik ikramiyesinin yanı sıra, kayıt tutarları, taksit ücretleri, at sahibi primi ve yetiştiricilik primi ile toplamda 3 milyon 859 bin 700 lira ikramiye elde etti. Yarışta dereceye giren taylardan ikincinin sahibine bir milyon, üçüncünün sahibine 500 bin, dördüncünün sahibine 250 bin, beşincinin sahibine de 125 bin lira ödenecek.

2 DİŞİ TAY TARİH YAZDI
1999'dan sonra ilk kez iki dişi tay Gazi Koşusu'nda ilk iki sırayı aldı. 1999 Bartrobel-Talaria ve bugün Secret Power - Mucize Kız.

22 üç yaşlı İngiliz tayının 2400 metre mesafede ve çim pistte kıyasıya kapıştığı mücadelede finişi önde geçen safkan Secret Power sahibi Emrah Karamazı'ya, 2.5 milyon TL kazandırdı. Koşuyu kazanan tayın sahibi birincilik ikramiyesine ek olarak kayıt tutarları, taksit ücretleri ve at sahibi primiyle birlikte toplam 3 milyon 859 bin 700 TL’lik bir ikramiye kazanmış oldu.

Haberin Devamı

İKİ YIL SONRA SEYİRCİ VELİEFENDİ HİPODROMU'NDA
Gazi Koşusu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2 yıl aradan sonra yarışseverler önünde koşuldu. Her yıl Veliefendi Hipodromu'nda festival havasında gerçekleştirilen "Derbi", Kovid-19 salgını önlemleri kapsamında 2020 ve 2021'de seyircisiz düzenlenmişti. Yarışseverler, 96. Gazi Koşusu'na yoğun ilgi gösterdi.

Yazarlar