Diğer Alaçatı&Akyaka’ya rakip geliyor

Alaçatı&Akyaka’ya rakip geliyor

22.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemi sonrasında turizm yeni mecralara yol alırken, Dalaman spor turizminde liderlik için yola çıktı. Hilton Dalaman Genel Müdürü Tunç Batum, dünyada 2023 sonuna kadar spor turizminde 5 trilyon dolarlık bir beklenti olduğunu, bu pastadan pay almak istediklerini dile getirdi.

Alaçatı&Akyaka’ya rakip geliyor

Dünyada yaşanan pandemi olayının en çok olumsuz etkilediği alan olan turizm, kendine yeni arayışlar içine girdi. Bundan önce fazla göze batmayan spor turizmi, yaşanan kriz sonrasında daha cazip hale geldi.

Haberin Devamı

Özellikle rüzgar sporlarıyla öne çıkan Alaçatı ve Akyaka’yı örnek alan Muğla’nın Dalaman ilçesinde de spor yatırımları ön plana çıktı. Yörenin sert esen rüzgarı, denizinin derinliği, bu bölgenin su sporları için ideal bir alan olduğunu ortaya çıkardı.

Bununla ilgili bir değerlendirme yapan Hilton Dalaman Sarıgerme Genel Müdürü Tunç Batum, “2016’da spor turizmi endüstrisi 1.41 trilyon dolar değerindeydi. Bu rakamın 2023 sonuna kadar 5 trilyon doları aşması bekleniyor. Türkiye’nin spor turizminden aldığı payı daha artırması gerekiyor. O nedenle yatırımlarımızı da bu kapsamda genişletmemiz gerekiyor. Spor turizmi yılın belli aylarında değil, 12 ay yapılabilir. Deniz-kum-güneş turistinin yanı sıra alternatif turizm yatırımlarının da her geçen yıl artması gerektiği bir gerçek. Bu kapsamda yatırımlarını çeşitlendiren kazanacak. Biz her zaman alternatif turizmi çeşitlendirmeye yönelik yatırımlar yaptık” dedi.

Haberin Devamı

Bu konuda tercih edilebilir olmak adına uluslararası organizasyonları Dalaman’a taşımak istediklerini dile getiren Batum, “Bu kapsamda Explore Muğla organizasyonunun kurucusu Özgür Ceylan ile işbirliğine gittik. 2024 Paris Olimpiyatları’nda yelken disiplinlerinde toplam madalyaların yüzde 40’ı sörf branşlarında olacak. Ülkemizin meteorolojik ve coğrafik uygunluğu bu branşları 12 ay yapmaya olanak sağlıyor. Biz de bu branşlarda hem yurtiçinde hem de yurtdışında yarışlar düzenlemek adına adaylıklarını tamamlamış durumdayız. Biz de mart ayında uluslararası standartlarda kiteboard, windsurf, seakayak kulüp ve eğitim merkezimizi hizmete aldık. Yeni yatırımlarımızla Alaçatı ve Akyaka’ya rakip olacağız” ifadesini kullandı.

Geçtiğimiz yıl bisiklet dostu otel unvanını aldıklarını da hatırlatan Tunç Batum, “Farklı zorluk derecelerinde oluşturulan, otel içi ve otel dışı bisiklet ve yürüyüş rotaları ile de keyifli bir alternatif sunuyoruz. Ayrıca Hilton Dalaman içinde Shimano’nun yeni nesil elektrikli bisikletleri ile misafirlerimize hizmet sunuyoruz” dedi.

‘2025 Dünya Kiteboard Şampiyonası’na talibiz’

Haberin Devamı

21 yıldır Akyaka, 8 yıldır da Alaçatı’da kiteboarda hayat veren antrenör Özgür Ceylan, şimdi de Dalaman için kolları sıvadı. Hayaller ve hedefler büyük... Ceylan, 2025 Dünya Kiteboard Dünya Şampiyonası’nı almak istediklerini söyledi.

Türkiye Yelken Federasyonu çatısı altında bulunan kiteboard, Türkiye’de gelişmeye çok yatkın bir branş... Bu işe kendini adayan isimler arasında yer alan antrenör Özgür Ceylan da bilgi ve birikimlerini yeni yetişenlere aktarıyor.21 yıl Akyaka, 8 yıldır da Alaçatı’da hizmet veren Özgür Hoca, geçen yıldan itibaren de bu sporun Dalaman’da gelişmesi için çaba gösteriyor. Üstelik bunun uluslararası düzeye gelebilmesi için çalışıyor.

Hilton Dalaman’ı üs seçen Ceylan, “2023 Dünya Şampiyonası, Fransa’ya verilmişti. Olimpiyatlar nedeniyle 2024’te de yapılmayacak. Bu nedenle biz 2024 Dünya Kiteboard Şampiyonası’na talibiz. Kiteboard artık olimpik bir spor oldu” diye konuştu.

Dalaman bölgesinin önemine de değinen Özgür Ceylan şöyle devam etti:

“Yavuz Sultan Selim döneminde Kuzey Afrika’dan gelip buraya yerleşenler, Türkiye’dekilerle kaynaştı, evlilikler oluştu. Bunların genetik özellikleri de bugünkü çocuklara kadar geldi. Bugün nefesini su altında 8-9 dakika tutabilen çocuklar var. Bunları spora kazandırabilirsek, çok daha başarılı sporcular yetiştirebiliriz. Yelken Federasyonu ile Milli Eğitim Bakanlığı, özellikle olimpik disiplindeki sporlar için birlikte hareket etmeli.”

Haberin Devamı

Özgür Hoca’nın eşi Merve Ceylan da şampiyon bir sporcu... Bugün akademisyen olarak spora katkılarını sürdüren ve Arjantin’de yapılan Dünya Şampiyonası’nda ilk sırayı alan Merve Hoca, 9 kez de Türkiye Şampiyonu oldu. Öğrencisi Kaan Özsan da İtalya’nın Sardunya kentinde yapılan 21 yaş altı Dünya Şampiyonası’nda bugün yarışacak.

‘Atılan tohumlar meyvesini veriyor’

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu da 1980’lerin sonunda başlayan spor turizmiyle ilgili yatırımların şimdi meyvesini verdiğini dile getirdi.

Müftüoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Spor turizmi çok önemli... Ben de Alanya’da yaşayan bir turizmci olarak, 80’lerin sonunda spor turizmi olarak büyük hayallerle başladığımız işin bugün bütün ülkeye yayıldığını görmek beni mutlu etti. Geçmişte atılan tohumlar bugün yeşermiş artık meyve vermeye gidiyor. Turizm Bakanlığına ve spor turizmini kimse bilmezken destekleyen Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ve Sayın Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na  ki kendisi bu konuda çok çalışıyor ve bisiklet konusunda önümüzdeki 10 yılda 4 milyar dolar hedefi koyan Turizm Bakanımıza teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

Hilton Dalaman’ın sunumuna katılan Müftüoğlu, bisiklet dostu otelin örneklemesini gördüklerini kaydederek, “Emeği geçen otel yöneticilerine, otel sahiplerine ve Shimano’ya çok teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

Yeni spor otelleri geliyor

Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü bir projeyle Dalaman’ın bir golf ve tatil destinasyonu olması hedeflendi. Bu konuda STK’lar ve belediyeler ile birlikte yeni otellerin de yapılmaya başlanacağı vurgulandı. Böylece hem spor turizminde çeşitlilik artacak hem de özellikle İngiliz turistlerin rağbet ettiği bölgede başta golf olmak üzere yeni çeşitlilikler oluşacak.

Hilton Dalaman Sarıgerme’nin spor turizmi lansmanına, Ortaca Kaymakamı Meral Uçar, Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz Turizm Otelciler ve Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Yücel Okutur katılırken, otelin yönetim kurulu başkanı Mustafa Göçen ile Genel Müdür Tunç Batum ev sahipliği yaptı.

Tarihi coğrafya sporla bütünleşiyor

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Ürün Pazarlama Direktörü Ceylan Şensoy, Akdeniz ile Ege’yi birleştiren Dalaman Çayı’na ve bölgenin önemine dikkat çekti.

Şensoy, “Bin kilometrenin üzerinde sahil şeridi bulunan Mağla ilinin yüzde 60’ı ormanla, dağlık bölgelerle ve nehirlerle kaplı. Bu kadar zengin bir ilde özellikle rüzgar sörfü, kayak, tırmanış, bisiklet hepsini yapmak mümkün. Tam bulunduğumuz coğrafya hemen yakınımıza antik Kaunos kenti, arkasında Karya Medeniyeti’nin sayısız izleri ile tarihi olarak da çok zengin bir coğrafya” dedi.

Yazarlar