Galatasaray Alanyaspor - Galatasaray maçında tartışma yaratan penaltı kararı! Eski hakem canlı yayında UEFA'yı örnek gösterdi

Alanyaspor - Galatasaray maçında tartışma yaratan penaltı kararı! Eski hakem canlı yayında UEFA'yı örnek gösterdi

19.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Spor Toto Süper Lig'in 30'uncu haftasında Alanyaspor ile Galatasaray karşı karşıya geldi. Heyecan dolu maçın tartışmalı kararlarını eski hakemler canlı yayında değerlendirdi.

Alanyaspor - Galatasaray maçında tartışma yaratan penaltı kararı Eski hakem canlı yayında UEFAyı örnek gösterdi

Alanyaspor, Spor Toto Süper Lig'in 30'uncu haftasında Galatasaray'ı konuk etti. Kırbıyık Holding Stadyumu'ndaki zorlu maçta Abdulkadir Bitigen düdük çaldı. Abdulkadir Bitigen'in yardımcılıklarını Emre Eyisoy ile Mustafa Savranlar üstlendi. VAR'da Erkan Engin, AVAR'da ise Tugay Kaan Numanoğlu görev aldı.

Haberin Devamı

Alanyaspor - Galatasaray karşılaşmasının tartışmalı hakem kararları beIN Sports'ta değerlendirildi. Eski hakemler Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Seçim Demirel, Alanyaspor - Galatasaray maçının tartışmalı kararları hakkında konuştu.

Alanyaspor'un kazandığı penaltı ve Sacha Boey'a penaltı pozisyonunda kart çıkmaması gecenin en çok konuşulan konusu oldu.

İşte zorlu maçtaki tartışmalı hakem kararları hakkında yapılan yorumlar...

Haberin Devamı

"Alanyaspor'un kazandığı penaltıda karar doğru mu?"

Haberin Devamı

Deniz Çoban: Bu maçta verdiği en kritik karar buydu. Galatasaray, 1-0 öne geçti santra yapıldı. Galatasaray daha attığı golü kutlamaya fırsat bulamadı kendi içinde ve bu penaltı pozisyonu oldu. Sahadaki hiç kimsenin penaltı beklemediği bir anda Abdulkadir Bitigen penaltı noktasına yürüdü. O da tecrübeli bir hakemin yapacağı bir şeydi ve yaptı. Bu tarz gecikmiş müdahalelerde eğer o müdahale dikkatsizse o penaltıyı sadece ben değil, UEFA da basit buluyor. Verilmemesi tarafında duruyor, dikkatsizse ama. Ama o müdahale kontrolsüzse, o penaltının gecikmiş bir müdahale de olsa mutlaka verilmesi gerektiğini söylüyor. Bence bu müdahale dikkatsiz bir müdahale değil, kontrolsüz bir müdahale. Neden? Beyazlı oyuncu sağ ayağıyla kayıyor, oyuncu da ortayı yapmış. Top gitmiş, eğer o sağ ayağıyla yaptığı hamleyle sınırlı kalsa bu iş ve o sağ ayağıyla yaptığı hamle faule dönüşse bu bir dikkatsiz hamledir, çok basit bir penaltı olur. 'Çalınmamasını kabul ederim' derim ama Galatasaraylı oyuncu o kadar kontrolsüz kayıyor ki değil sadece sağ ayağı, arkadan gelen sol ayağıyla da bir hamlesi ve darbesi var. Top gitti, sağ ayak kayıyor, sol ayak geliyor. Göz ardı edilebilecek bir hamle değil. Bu beyazlı oyuncunun kayışının kontrolsüzlüğünün sonucu. Burada ben Abdulkadir Bitigen'i verdiği penaltıdan dolayı tebrik ederken eksik kaldığı yönü şöyle eleştiririm; Bence bu dikkatsiz değil, kontrolsüz bir hamle. Beraberinde bir de sarı kartını kullanması gerekiyordu oyuncuya.

Haberin Devamı

Bülent Yıldırım: UEFA; dikkatsiz müdahalelere penaltı verilmemesi gerektiğini, kontrolsüz müdahalelelere ancak penaltı verilmesi gerektiğini... Gecikmiş müdahaleleler söz konusu olduğu zaman dikkatsizse tolore edebilirsiniz ancak kontrolsüzse cezalandırmalısınız. Dikkatsiz ve kontrolsüzün ayrımını yapmak bir tecrübe işi. Hakemi kutluyorum çünkü oynayanlar da beklemiyordu bu pozisyonda bir ihlali ve penaltıyı. Top ortalanmıştı ancak tecrübeli bir hakem olduğu için kendisi oradağı kontağın bitmesini bekledi. Oradan odak noktasını çekmedi. Tecrübesiz hakemler herkes gibi topu izler ancak tecrübeli hakemler bir kontak ihlali varsa onu da gözetlemeye devam eder. Hakem doğrusunu yaptı, doğru bir penaltıyı verdi. Bu pozisyonun tolore edilemez bir biçimde dikkatsiz bir müdahale olduğunu düşünüyorum. Penaltının yeterli olduğunu düşünüyorum, sarı kartın gerek olmadığını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Seçim Demirel: Ben de penaltının doğru olduğunu düşünüyorum. Beyazlı oyuncu topa ayağını uzatmış gibi rakibin önüne koydu ayağını. Ayağını dikkatsiz bir biçimde getirerek, hiç sakınmadı ayağını. Penaltı kararı doğru.

Alanyaspor - Galatasaray maçında tartışma yaratan penaltı kararı Eski hakem canlı yayında UEFAyı örnek gösterdi

"Efecan Karacan'ın Kerem Aktürkoğlu'na müdahalesinde devam kararı doğru mu?"

Deniz Çoban: Bu pozisyonun bütün açıları geldiği zaman ben şunu görüyorum; yeşilli oyuncunun hedefinde top var. Ve topla oynamaya başarmış, rakibine tehlike oluşturacak bir hamlesi de yok. Hedefinde top var, topa daha erken ulaşmış, topla oynuyor. Daha sonra beyazlı oyuncuyla arasında bir kontak oluyor, bu kontak beyazlı oyuncuyu sakatlamış da olabilir. 'Beyazlı oyuncu kendini yere attı' falan demiyorum, sakatlamıştır. Fakat olabildiğince temiz bir müdahale ve hakem pozisyona yakın. Devam ettirerek doğruyu yaptı.

Bülent Yıldırım: Efecan önde, topa daha yakın. Efecan ayak içini koymuş, topa daha yakın. Kerem'den haberi yok, ayağının içiyle topu alıyor. Kerem de o topa uzanmak istiyor. Gördüğünüz gibi, teması aslında burada Kerem Aktürkoğlu. Kramponun altına, tarak kemiğiyle vurdu. Burada hakem çok iyi çözmüş, dolayısıyla bir faul yok. Faul olursa da yapan Kerem Aktürkoğlu olur.

Seçim Demirel: Devam kararını ben de doğru buluyorum. Pozisyonu izlediğimizde çok net bir şekilde görüyoruz. Topu alıyor, hiçbir şekilde rakibine herhangi bir müdahalesi yok.

Alanyaspor - Galatasaray maçında tartışma yaratan penaltı kararı Eski hakem canlı yayında UEFAyı örnek gösterdi

"Milot Rashica'ya sarı kart gerekir mi?"

Bülent Yıldırım: En başından alalım. Doumbia topu kurtardıktan sonra geç kalan Rashica, arkadan kramponunun içine bir hamlede bulunuyor. Ne yapıyor? Gecikmiş bir hamlede bulunuyor. Üstten de itiyor, garantiliyor. Doumbia'yı oyundan düşürüyor, top Yusuf Özdemir'e geliyor. Yusuf ortalıyor ve bir gol pozisyonu oluyor. Hakem çok doğru bir avantaj uyguluyor, bir gol şansı doğuyor Corendon Alanyaspor açısından. Oyunun içinde ve avantajı gösterdi. Yusuf da çok güzel bir orta yaptı, top kornere atıldı. Bu gecikmiş ve sportmenliğe aykırı bir faul. Burada bu sarı kartı Rashica'ya vereceksiniz. Hem kontrolsüz kabul edebiliriz, takımı bir kişi eksik bırakmak, sportmenlik dışı faul diyebiliriz. Bu sarı kartı avantaj bittikten sonra göstermesi beklenirdi bu seviyede. Bunu kaçırdı. Hakem maçın genelinde iyiydi. Ahmed Hassan üst üste fauller yapıyordu. Onu hissedip genel uyarıyı yapsaydı çok daha başarılı bulurdum. Bugün kesinlikle iyiydi.

Deniz Çoban: Ben maça şu açıdan bakıyorum; aynı maç içindeki standart kararlara. Eğer siz bir önceki pozisyonda Yusuf Özdemir'e sportmenlik dışı görüp cezalandırıyorsanız, bunu da göstermeniz gerekir. Orada göstermeseniz, 'dikkatsiz düşündü' falan diye kabul edeceğim ama onu öyle değerlendirdiyseniz, her iki takıma eşit yaklaşım adına burada bu sarı kartın çıkması lazımdı.

Seçim Demirel: Oynatılan avantaj çok güzeldi. Eğer gol olsaydı, hakeme gerçekten bonus olarak geri dönecekti. Sarı kartı göstermesi çok daha doğru olurdu burada.

Alanyaspor - Galatasaray maçında tartışma yaratan penaltı kararı Eski hakem canlı yayında UEFAyı örnek gösterdi

"Barış Alper Yılmaz'a gösterilen sarı kart doğru mu?"

Deniz Çoban: Bu sarı karta katılmıyorum. Katılmıyorum yani oyuncu kayıyor, oyuncunun eli ayağa temas ediyor. Faul bile tartışılır bana göre.

Bülent Yıldırım: Barış Alper Yılmaz topa kaydı, hakem de orada. Bir faule hükmedip, sarı kart değerlendirmesinde bulunuyor. Burada bir ihlal var mıdır, yok mudur? Tartışma konusudur gerçekten katılırım. Kolu doğal durumda, ancak o el istemsiz de olsa şurada Pereira'yı süpürecek. O topu kurtardı, ceza alanına girecek. İstemsiz de olsa buradaki hadise şudur; Ceza alanına gireceği için Pereira bu bilinçli ya da bilinçsiz temastan dolayı umut vadeden atak olacak. Bunu gördüğü için hakem burada sarı karta hükmediyor. Ben hakemin kararının doğru olduğu fikrindeyim.

Seçim Demirel: Beyazlı oyuncu, rakibine teması yokken kayarak yanından geçiyor. Geride kalan eli, rakibinin ayağına geliyor. Yeşilli oyuncu geri dönmek isterken bence kendisi düştü. Faulün bile olup, olmadığı tartışılır. Bana göre de bir faul yok burada, sarı kartı doğru bulmadım. Hatalı karar diye düşünüyorum.

Alanyaspor - Galatasaray maçında tartışma yaratan penaltı kararı Eski hakem canlı yayında UEFAyı örnek gösterdi