NBA Alperen Şengün fırtınası! NBA efsanesi analiz etti

Alperen Şengün fırtınası! NBA efsanesi analiz etti

02.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Houston Chronicle, Alperen Şengün’ün "NBA’de fırtına estiren gösterişli ayak hareketlerini" analiz etti, dört temel pozisyonu öne çıkardı. Efsane isim Olajuwon genç basketbolcuyla gurur duyduğunu ifade ederek "Çok yönlü ve komple bir oyuncu oldu" dedi.

Alperen Şengün fırtınası NBA efsanesi analiz etti

NBA’de yıldızı parlayan Alperen Şengün için Houston Chronicle gazetesinde özel bir haber yayınlandı. Türk pivotun oyun stilinin analizinin yapıldığı haberde, NBA camiasından isimlerin kendisiyle ilgili sarf ettiği sözler kullanıldı. Haber için özel olarak Hakeem Olajuwon ile görüşülerek, efsane ismin genç basketbolcu hakkındaki görüşlerine de yer verildi.

'Rockets pivotu Alperen Şengün, NBA’de fırtına estiren gösterişli ayak hareketlerini nasıl yapıyor?' başlığıyla yayınlanan haberde, 21 yaşındaki oyuncuyu All-Star için konuşulan bir isim haline getiren performansının, başarıyla uyguladığı bazı hareketleri sayesinde olduğu belirtildi. En sık tekrarladığı dört hareket taban çizgisinde dönüş, tek ayakla atlama şutu, geri dönüş ve aşağı-yukarı hareket ve bunların farklı kombinasyonları olarak sıralandı, bu hareketler grafiklerle anlatılarak okuyuculara sunuldu.

Haberin Devamı

Alperen’in NBA’deki ilk senesinde birlikte çalıştığı eski basketbolcu Hakeem Olajuwon da genç pivotun gerçekleştirdiği ilerlemeden gurur duyduğunu dile getirdi. Bu ligin gelmiş geçmiş en iyi beş numaralarından olan Olajuwon şunları söyledi:

"Alperen her stile uyan eksiksiz bir oyun oynuyor, bizim dönemimize de, bu döneme de uyuyor. Bence eski tarz ile günümüzdeki tarz arasında mükemmel bir denge kurdu. Boyalı alanda adımlaması çok iyi, farklı hareketlerle sayıyı bulabiliyor. Karşısındaki savunmanın durumunu iyi gözlemleyip, ona göre harekete geçiyor. Hareketli bir yapısı var, drive ediyor, üçlük atıyor. Çok yönlü bir basketbolcu ve komple bir oyun sergiliyor."

Öte yandan Houston Rockets dün New Orleans Pelicans’a 110-99 yenildi. Alperen Şengün maçta 10 sayı, 10 ribaunt ile oynayarak double-double yaptı.

Haberin Devamı

Alperen’in NBA’de kaydettiği ilerleme, üzerinde emeği olan Olajuwon’un yüzünü güldürdü.

Baseline spin

Dip çizgi paralelinde yapılan reverse hareketi, topla hareket halindeyken hücum oyuncusunun kendi etrafında dönerek savunmacıyı ekarte ettiği aksiyonu anlatıyor. Houston Chronicle bunu ‘Alperen’in imza hareketi’ olarak ilk sıraya koydu. Benzer hareketi yapan diğer basketbolculardan farkının, Türk basketbolcunun ters adımlaması olduğu vurgulandı.

Turnaround fadeaway

Hücum eden oyuncunun rakibe yüklendiği sırada aniden geri çekilerek, dönerken zıpladığı bu hareketi, Alperen’in başarılı bir şekilde yapabildiği aktarıldı. Genç pivotun boyalı alanda topu alır almaz sırtı dönükken aksiyonun akabinde şutunu atabildiği, ya da hareketi bitirişteki bir alternatif olarak diğer pota altı oyuncularını besleyebildiğine işaret edildi.

Up-and-under

Alperen Şengün’ün ayakları ile olduğu kadar, rakip oyuncuları yanıltmada vücudunun üst bölümünü de başarıyla kullandığı değerlendirmesi yapıldı. Sırtı dönük pozisyondaki pivotun yüzünü potaya döndükten sonra attığı şut fake’inin akabinde, sabit ayağının üzerinde çembere uzanarak sayıyı bulma hareketini genç basketbolcunun başarıyla uyguladığının altı çizildi.

Haberin Devamı

One-legged jump shot

Oyuncunun zıplayarak attığı ‘jump shot’ olarak bilinen şutun tek ayak üzerindeyken yapılan versiyonu, Dirk Nowitzki ile özdeşleşmiş olarak bilinir. Alperen’in sezon öncesi bunu özel olarak çalıştığı ve bu harekette kendisini geliştirdiğine vurgu yapıldı. Bir orta mesafe şut seçeneği olarak bununla, rakip savunmaları aşmada seçeneklerini çoğalttığına dikkat çekildi.

Yazarlar