Diğer Aysu Türkoğlu ve İlke Özyüksel tarih yazdı! İnanılmaz başarının sırrı belli oldu

Aysu Türkoğlu ve İlke Özyüksel tarih yazdı! İnanılmaz başarının sırrı belli oldu

01.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Aysu Türkoğlu, yıllarca çalıştı, çabaladı, henüz 21 yaşında, Manş Denizi’ni yüzerek geçen en genç Türk kızı olma unvanına ulaştı. 16 saatlik yorucu maratonda yılmayan Aysu, herkese örnek oldu. İlke Özyüksel, Modern Pentatlon Dünya Şampiyonası’nda üçüncü oldu ve bu branşta Türkiye’ye tarihteki ilk madalyayı kazandırdı. 25 yaşındaki sporcuda sadece Olimpiyat eksik kaldı.

Aysu Türkoğlu ve İlke Özyüksel tarih yazdı İnanılmaz başarının sırrı belli oldu

MURAT AĞCA

Haberin Devamı

Köpekbalıklarının bile soğukluğu nedeniyle gitmediği Manş Denizi’nde yüzebilmek için antrenmanlarda buz dolu küvete giren Aysu Türkoğlu, kilo alabilmek için de çok çalıştı. Böylesine, doğaya karşı başkaldırı için vücuttaki yağ kütlesinin fazla olması da mühimdi. En ince detayın bile önemli olduğu bir yüzme maratonunda, en uygun gün seçimi de önemliydi. Buna rağmen çok fazla dalgayla mücadele etti Aysu Türkoğlu... Metcezirin de yan etkileriyle savaşmak zorunda kalan Aysu, finali şöyle anlattı:

300-500 metre kala...

“Bitişe doğru tam karşımda deniz feneri gördüm. Tam oradan çıkacaktım ki akıntı beni sürükledi. 300-500 metre kala deniz fenerini kaçırdım. Sonra 3 saat daha yüzmem gerekti. Son gücümü kullandım. ‘Kara nerede?’ diyorum, tekneden ışık tuttular kayaya. Ayağıma bir şey çarptı, elimle dokundum kum... O an koşamadım bile. Yürüyerek çıktım. ‘Çok şükür bitti’ dedim. Hem çok güzel bir duygu yaşıyorum hem de ölesiye yorgunum. Karaya ayak basınca çok mutlu oldum. 16 saat boyunca o an için yüzdüm.”

Haberin Devamı

Aysu Türkoğlu ve İlke Özyüksel tarih yazdı İnanılmaz başarının sırrı belli oldu

12.’likten kürsüye 

Türkiye spor tarihinin sadece modern pentatlonda değil, dekatlon, heptatlon, triatlon dahil çoklu branşlardaki ilk dünya madalyası İlke Özyüksel ile geldi. Mısır’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda, koşu ile atıştan oluşan son ayak, ‘laser run’a, lider sporcunun 50 saniye gerisinde 12. sırada başlayan Özyüksel, müthiş performansıyla üçüncülük kürsüsüne çıkmayı başardı. Atışta yaşadığı aksaklık nedeniyle şampiyonluğu kıl payı kaçıran milli sporcu, böylece,başardığı ilklere bir yenisini daha ekledi. 

Hedef Olimpiyat    

Küçük yaşlarda yaşadığı sağlık sorunlarını geride bırakarak spora yönelen Özyüksel, beş spordan oluşan modern pentatlonda, 9 yaşından itibaren Türkiye’ye ilkleri yaşatmaya başladı. Yıldızlarda Avrupa ve Dünya şampiyonlukları, büyüklerde Avrupa ve Dünya üçüncülükleri ve Dünya Kupası madalyaları elde eden milli pentatlet, laser run dünya rekorunu da uzun süre elinde tuttu. Bu dalda olimpiyata giden ilk sporcumuz olan Özyüksel, Tokyo 2020’de de olimpiyat 5.’si olmuştu. Onun için artık çıkmadığı tek kürsü kaldı, olimpiyat...

Haberin Devamı

Aysu Türkoğlu ve İlke Özyüksel tarih yazdı İnanılmaz başarının sırrı belli oldu

Bağırsak diyeti ile ideale

Manş geçişi sırasında üşümemek ve erken güç kaybetmemek için düzenli, sağlıklı ve dengeli bir şekilde kilo alan Aysu Türkoğlu, Diyetisyen Banu Belkıs Güner ile sonuca gitti. “Bağırsak diyeti” sayesinde ideale ulaşan başarılı sporcu, kendisi de yüzücü olan diyetisyenine teşekkür etti.

Hastalıkla mücadele etti

İlke Özyüksel, doğduktan iki hafta sonra, Hemanjiom (damar çoğalması/damar beni) denilen bir hastalığa yakalandı. Bu hastalık, önlenemediğinde beyni sarıp ölüme neden olan bir bela idi. Amerika’dan konferans için gelen bir Türk doktor, İlke’yi tedavi etmeyi başardı.

Koruyucu elma yağı

Bodrum yerlileri tarafından kullanılan “elma yağı”, Aysu Türkoğlu’nun en büyük koruyucularından biri... Adaçayının damıtılması ile elde edilen yağ, göbek deliğine, kasıklara ve ayak altlarına sürülüp, az bir şekilde emilirse üşümeyi ve karın ağrısını engelliyor. Aysu da bu yağ ile birlikte, vücuduna vazelin ve lanolin sürerek kendini korudu.

Haberin Devamı

Fazıl Say'dan hediye

Aysu Türkoğlu, sıkı bir Fazıl Say hayranı... Say da, genç sporcunun bu sevgisini karşılıksız bırakmadı. Ünlü sanatçı, sosyal medya hesabından “Aysu’ya Truva sonatını hediye edeceğim” diye yazdı. Aysu da, “Bu desteğiniz benim için ifade edilemez” diyerek teşekkürlerini sundu.

Annesinin fedakarlığı

Modern pentatlonun kraliçesi İlke Özyüksel, annesinin ışığı oldu. 15 yaşında, göz tansiyonu nedeniyle görme yetilerini kaybeden annesini çok yalnız bıraktıklarını söyleyen İlke, Babam sürekli yanımda olduğu için annem çok zorluklar çekti. Benim için büyük fedakarlık yaptı” diyor.

Aysu Türkoğlu ve İlke Özyüksel tarih yazdı İnanılmaz başarının sırrı belli oldu


  
Yeni ‘İlke’ler yolda 

Modern Pentatlon Federasyonu Başkanı Veli Ozan Çakır, Türkiye’nin İlke Özyüksel ile tanıdığı bu sporda yeni İlke’lerin de yetiştiğini söyledi. Alt yapıdan çok sayıda genç pentatlet geldiğini ve bu sporcuların uluslararası U17-U19 şampiyonalarında kürsü gördüklerini söyleyen Başkan Çakır, “Bu sene yaş kategorilerinde ilk Avrupa ve Dünya madalyalarımızı aldık. Eda Özrodop, Belemir Almira Dede, Kıvanç Taşyaran ve Ahmet Ege Önder ile gençlerde kürsüye çıktık. Paris 2024 için de çalışmalarımız sürüyor. İlke Özyüksel ile birlikte Buğra Ünal ve bir kadın sporcu kotası daha almak istiyoruz. Orada da İpek Akşin, Sesim Alpuğan, Sıdal Aslan ve Yaren Nur Polat adaylarımız arasında” dedi.

Haberin Devamı

Modern pentatlon nedir?

Modern pentatlon, beş disiplinden oluşup, dört etkinlikte organize edilmiştir. Bunlar; epe eskrim, serbest stil yüzme, binicilik, laser-run (atış ve 3 km. koşu)’dur. Yüzme ve atletizm pentatlonun fiziksel yanının temel disiplinlerini oluşturur. Zihinsel yanını oluşturan tabanca atışı stres kontrolü ve kusursuz bir teknik gerektirir. Bu branş iyi bir organize çalışma programı gerektirir. Tüm yarışmalar belirli bir sırayla gerçekleştirilir.

Yazarlar