Süper Lig Deniz Çoban, VAR kayıtlarını değerlendirdi: Dinlerken şaşkınlık yaşadım

Deniz Çoban, VAR kayıtlarını değerlendirdi: Dinlerken şaşkınlık yaşadım

03.01.2023 - 17:06 | Son Güncellenme:

Türkiye Futbol Federasyonu, Gaziantep FK-Beşiktaş ve Sivasspor-Galatasaray maçlarının VAR kayıtlarını yayınladı. Eski hakemler Deniz Çoban ve Lale Orta VAR kayıtları hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Deniz Çoban, VAR kayıtlarını değerlendirdi: Dinlerken şaşkınlık yaşadım

TFF, Gaziantep FK-Beşiktaş ve Sivasspor-Galatasaray maçlarının VAR kayıtlarını yayınladı. VAR konuşmaları ilk kez yayınlanırken maçlarda hakemlerin “önemli hakem hatası” yaptıklarının tespit edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Eski hakemler Deniz Çoban ve Lale Orta, yayınlanan VAR kayıtlarını değerlendirdi ve çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Deniz Çoban, VAR kayıtlarını şu sözlerle değerlendirdi:

'VAR SKANDAL DENİLEN HATAYI TESPİT ETMİŞ'

Fanatik'te yer alan habere göre eski hakem Deniz Çoban, yayıncı kuruluşa bağlanarak yayınlanan VAR kayırlarıyla ilgili açıklama yaptı. İşte Deniz Çoban'ın açıklamaları;

"Beşiktaş maçında bir inceleme nasıl olmalı? Buna çok güzel bir örnek teşkil etmiş. VAR skandal denilen hatayı tespit etmiş. Hakemi kenara davet etmiş, ancak hakem bunu kırmızı kart için yeterli bulmamış.

Hakem yetki ve sorumlulukları içerisinde kırmızı kart olarak değerlendirmemiş. Hakem protokolü ihlal etmeden uygulamaya uygun bir davranış sergilemiş. Pozisyonun kırmızı kart olduğundan bağımsız söylüyorum bunu. Örnek olarak gösterilebilir. VAR hakeminin kararının daha doğru olduğunu, kırmızı kart olduğunu söyledik zaten"

Haberin Devamı

Haberin Devamı

SİVASSPOR - GALATASARAY: DİNLERKEN ŞAŞKINLIK YAŞADIM

"Dinlerken şaşkınlık yaşadım. Bir VAR incelemesi nasıl olmaz? Ona örnek gösterilir. Uygun bir sıralamayla pozisyonlar takip edilmemiş. Öcelikle Robin Yalçın'ın ofsayt olduğu gerekçesiyle hakem davet ediliyor.

Ve VAR ile yaşadıkları diyalog, kendilerinden emin olmayan ve oyun kurallarına tamamen aykırı bir ifadeyle bu tartışma yürüyor. Yani diyor ki, 'Ofsayt olması için iki savunmacı olması gerekiyor' diyor. 'Bir kaleci var. İki Nelsson var" dediği anda tartışma bitmesi lazım.

İki tane savunma oyuncusu zaten Muslera'nın ilerisinde. Fakat iki tane video hakem kendi dilleriyle iki oyuncu var demelerine rağmen hakemi davet ediyorlar. Bu esnada çizgi de çekilmiyor. Bir ofsayt çizgisiyle bunun tespit edilmesi lazım.

Hakem kenara geldikten sonra yaptıkları hatanın farkına varıyorlar. 'Kaleci bir, Nelsson iki' dedikleri anda hatalarının farkına varıyorlar ve 'Yatabare de ofsayt' diyorlar. Yatabare'nin ofsaytta olduğunu önce tespit etmeleri gerekiyor. Yatabare'nin ofsaytta olduğunu gösteren net bir kanıt da yok.

Haberin Devamı

Diyelim ki Yatabare ofsayt; kalecinin arkasında ve etkisi yok. Yine ofsayttan söz edilemez. Gelelim Erkan Özdamar; böyle bir davet almış kenara gelmiş. 'Ben burada ofsayt göremeiyorum' demesi lazım. Fakat Özdamar ısrarla şunu söylüyor. 'Siz burada ofsayt olduğuna emin misiniz? Onlar da diyor ki 'Evet ofsayt.' Erkan bir heyecan ve telaş içerisinde kararını değiştiriyor.

Yani burada başından sonunda kadar bir VAR incelemesi nasıl olamaza örnek göstermişler. Hem diyalog, hem zaman hem de kuralları doğru yorumlayamayarak büyük bir yanlışa belki de VAR başladığından beri en büyük hataya imza atmışlar."

LALE ORTA: CİDDİYETTEN UZAK

Lale Orta ise şu yorumlarda bulundu: "VAR hakemi Özgüç Türkalp’in 'ofsaytımsı bir şey var' demesini ciddiyetten uzak olarak nitelendirdim. Rakibe müdahale söz konusu değil bu pozisyonda. Bir akıl tutulması yaşandığını düşünüyorum, sağlıklı bir karar çıkartmadılar. Çağırdıkları için bir ofsayt çıkardıklarını düşünüyorum. Erkan Özdamar’ın da buna katıldığını düşünüyorum. Erkan Özdamar’ın "bana ofsaytı açık gösterir misiniz" demesi gerekiyordu. Bir varsayım üzerine gol iptal edildi."

Haberin Devamı

Yazarlar