Basketbol Fenerbahçe Beko'da Nemanja Bjelica heyecanı! Ya Obradovic olmasaydı?

Fenerbahçe Beko'da Nemanja Bjelica heyecanı! Ya Obradovic olmasaydı?

21.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Epey hareketli günlerden geçen Fenerbahçe Beko’da Nemanja Bjelica’nın 7 yıl sonra geri dönüşü herkesi heyecanlandırıyor. Ancak bu heyecanı anlamak için filmi 2013 yılına yani Zeljko Obradovic’in transfer ettiği güne geri sarmak gerekiyor.

Fenerbahçe Bekoda Nemanja Bjelica heyecanı Ya Obradovic olmasaydı

Avrupa basketbolunda artık bir marka olarak kabul edilen Fenerbahçe Beko bugünlerde farklı bir heyecan yaşıyor. Özellikle sarı-lacivertli taraftarlar, çok sevdikleri bir yıldızın geri dönüşünü mutlulukla karşılıyor; Nemanja Bjelica... Daha önce 2013-2015 yılları arasında sarı-lacivertli formayı giyen Bjelica, Ataşehir’de tekrar sahne alacak.

Elbette NBA’deki 7 yıllık süre, kazandıkları, Golden State Warriors’tan buraya şampiyonluk apoletiyle gelmesi hepsi heyecanlandıran detaylar... Ancak bu hikayenin anlam kazanması için filmin makarasını biraz geriye sarmak, 2013 yılının yaz aylarına gitmek lazım.

Haberin Devamı

4 Temmuz 2013 tarihinde Fenerbahçe Kulübü, dünya çapında bir antrenör olan Zeljko Obradovic ile resmi imza töreni düzenlerken, geleceğin Avrupa Şampiyonu olacak takımın temellerini de atmaya başlamıştı. Obradovic’in kafasında genç, yetenekleri ve sıçrama yapacak gençler vardı. Nemanja Bjelica tıpkı Jan Vesely gibi transfer listesinin en başındaydı. Ancak çetin bir rakipleri vardı transfer döneminde; Barcelona...

Barça’nın Başantrenörü Xavier Pascual, İspanya’da Baskonia forması giyen Bjelica’nın peşine düşmüştü. 2010’dan beri İspanya’da Baskonia forması giyen Sırp yıldız, özellikle son sezonunda yani 2012-13 sezonunda adından söz ettirmiş, maç başına 9.9 sayı ortalaması, 4.8 ribaunt ortalaması ve 1.3 asist ortalaması tutturmuştu.

Haberin Devamı

2012-13 sezonunu boşta geçiren Zeljko Obradovic de sık sık Avrupa seyahatleri yaparak maçları izliyor, vatandaşı olan Bjelica’yı yakından tanıyordu. Obra’ya göre Fenerbahçe’nin de Bjelica’nın da Avrupa’da artık bir üst seviyeye çıkması gerekiyordu. O dönem 25 yaşında olan başarılı oyuncu, Obradovic faktörüyle rotasını Barcelona’ya değil İstanbul’a kırdı.

Hakikaten Obradovic’in planladığı gibi ilerlemişti her şey. Sadece 2 yıl içerisinde Fenerbahçe, Euroleague’de Final Four’a yükselmiş, Nemanja Bjelica da Euroleague’de 2014-15 sezonunun MVP’si seçilmişti. Fakat, Obra’nın Avrupa Şampiyonu yapacağı Fenerbahçe’nin kaptanı olması beklenen Bjelica, NBA hayallerine sekte vuramamış, 2017’yi bekleyemeden ayrılmıştı.

Hatta çoğu zaman kulüpte şu soru soruluyordu, “2016’da Berlin’de tek bir ribaunt yüzünden kaybedilen CSKA Moskova finalinde Nemanja Bjelica olsaydı, Avrupa Şampiyonluğu daha erken gelir miydi?”

Bu sorunun cevabı hiçbir zaman yanıt bulamayacak. Ama şu bir gerçek ki, Nemanja Bjelica tam 7 yıl sonra ‘Evim’ dediği Fenerbahçe’ye geri döndü. Bu sefer Bjelica’nın yanında Zeljko Obradovic yok belki ama Obradovic’in tam 13 yıl yardımcılığını yapan ve CSKA Moskova ile bir Avrupa markasına dönüşen Dimitris Itoudis var.

34 yaşındaki Bjelica’nın sarı-lacivertli formayla yarım kalan hikayesi belki de Itoudis ile tamamlanır. Bu sorunun cevabı, 2022-23 sezonunda Ataşehir’de olacak.

Haberin Devamı

Curry ile şampiyon

NBA’de 2021-22 sezonunda Golden State Warriors şampiyonluğu elde ederken, Nemanja Bjelica da kariyerinin zirvesine çıkıyordu. Şampiyonluk yüzüğünün sahibi olmak, uçakta kupa ile verilen poz ve takımdaki kutlamalar, Bjelica’nın kariyerine anlam katıyordu. NBA’ye yapılabilecek en güzel vedayı yapıyordu Sırp yıldız...

Takım arkadaşı Stephen Curry ile olan diyalogları ve kurdukları başarılı iletişim herkesin ilgisini çekiyordu. Golden State’in coachu Steven Kerr de ikilinin tecrübeleri ve aralarındaki güçlü iletişimle takıma enerji kattıklarını söylüyordu. Aralarındaki dostluğun takım için harika olduğunu kaydeden Kerr, “Takım için çok değerliler. Antrenmanlarda ya da maçlarda liderliklerini ortaya koyuyorlar. Sürekli onları konuşurken görüyorum” diye anlatıyordu.

Bjelica; Darko Milicic, Peja Stojakovic ve Ognjen Kuzmic’ten sonra NBA’de şampiyon olan 4. Sırp oyuncu olarak tarihe geçti.

Haberin Devamı

Esas ismi ‘Profesör’

Fenerbahçe taraftarları için Nemanja Bjelica’nın esas ismi ‘Profesör’ olmuştur. Zaten sarı-lacivertli kulüp transferi açıklarken de ‘Profesör geri döndü’ ifadelerini kullandı. Aslında Sırbistan’ın, daha doğrusu Yugoslavya’nın basketbol tarihini araştırırsanız ‘Profesör’ unvanının çok sıklıkla söylendiği görülür.

Fenerbahçe Bekoda Nemanja Bjelica heyecanı Ya Obradovic olmasaydı

Sırbistan’ın gelmiş geçmiş en büyük basketbol ikonlarından Alesandar Nikolic, Belgrad Üniversitesi Spor Eğitim Bölümü’nde gerçekten profesör olarak dersler veriyordu. Nikolic aynı zamanda Zeljko Obradovic ve Dusan Ivkovic gibi efsanelerin de hocasıdır. Yine Hırvatistan Milli Takımı’nın unutulmaz oyuncularından Nikola Prkacin de ‘Profesör’ olarak anılan isimlerden. Fenerbahçe tribünlerinin de 2014’ten bu yana ‘Profesör’ olarak andıkları Bjelica, artık bu lakap ile özdeşleşti.

Yine gülecek mi?

Nemanja Bjelica dendiğinde akıllara gelen bir diğer detay gülmemesidir. F.Bahçe’de oynadığı dönemde sadece Euroleague’de Final Four biletini aldıklarında gülmüştü. Sarı-lacivertliler yeniden Final Four günlerine dönmek istiyor ve Bjelica’nın gülmesine ihtiyaçları var.

Haberin Devamı

‘2. babam Pesic’

Zeljko Obradovic belki Fenerbahçe’deki kariyerine dokundu ama Nemanja Bjelica’yı bugünlere taşıyan Kızılyıldız’daki Coachu Svetislav Pesic oldu.

Bjelica da zaten her röportajında ilk olarak Pesic’ten bahsediyor ve ‘2. babam’ olarak tanımlıyor. 2008-2010 yılları arasında birlikte oynadığı Sırp antrenör, Bjelica’yı bugünkü oyun bilgisini, oyun tarzını ve gücünü katan isim oldu. Bjelica’nın sürekli topu kullanmasını isteyen, cesaretlendiren ve bugünkü komple oyuncu olmasını sağlayan Pesic, öğrencisi için “O Avrupa’nın en komple oyuncusu. Başkası varsa da ben görmedim” ifadelerini kullanıyor. Gerçekten de bir 4 numaradan fazlası olan Bjelica; şut gücü, asist özelliği, driblingleri ve saha görüşüyle öne çıkıyor.

Fenerbahçe Bekoda Nemanja Bjelica heyecanı Ya Obradovic olmasaydı

Altın yıllar: 2014-2015

Euroleague’de MVP’yi alan ve NBA’in kapılarını açan Nemanja Bjelica’yı 2014-2015 sezonundaki çıkışı yıldızlaştırdı. Önce Sırbistan Milli Takımı, ardından Fenerbahçe’de rüya gibi bir sezon yaşadı.

Etraflıca bir Nemanja Bjelica araştırması yapmak için Sırp yıldızın 2014 yılındaki çıkışını irdelemek gerekiyor. 2014’te 26 yaşında olan Bjelica, belki de kariyerinin en büyük sıçramasını o yıl gerçekleştirmişti.

Sırbistan Milli Takımı, İspanya’da düzenlenen Dünya Kupası’nda gümüş madalya kazanırken, başarılı oyuncu, dev turnuvayı maç başına 11.9 sayı ortalaması, 6.9 ribaunt ortalaması ve 2.8 asist ortalaması ile bitirmişti. Bir sene evvel Slovenya’daki EuroBasket 2013’te adından söz ettirmişti belki ama 2014’te tam anlamıyla ses getirmişti.

Devamında da 2014-15 sezonunda Fenerbahçe’de kariyerinin en iyi sezonunu yaşamıştı. Maç başına 12.1 sayı ortalamasını gören, 8.5’lik ribaunt ortalaması tutturan ve 1.3’lük top çalma istatistiği yakalayan Bjelica büyüdükçe büyüyordu. Özellikle Mart 2015’te Euroleague’de oynadığı 4 karşılaşmada, maç başına ortalama 15 sayı, 9 ribaunt, 3 asist ve 1 blok yakalaması MVP’ye giden yolu açmakla kalmamış, NBA’in kapılarını açmıştı.

Sırbistan’da yılın oyuncusu seçilen Bjelica, Euroleague’de de mevkiisinin en iyisi olmuştu.

Nemanja Bjelica kimdir?

DOĞUM TARİHİ: 9 Mayıs 1988
MİLLİ TAKIMI: Sırbistan
KULÜBÜ: Fenerbahçe Beko
OYNADIĞI KULÜPLER: Traiskirchen Lions (2007-08), Kızılyıldız (2008-10), Baskonia (2010-13), Fenerbahçe (2013-15), Minnesota (2015-18), Sacramento Kings (2018-21), Golden State (2021-22)
BAŞARILARI: NBA Şampiyonluğu (2022), Türkiye Şampiyonluğu (2014), Cumhurbaşkanlığı Kupası (2014), FIBA Dünya Kupası Gümüş Madalya (2014), EuroBasket Gümüş Madalya (2009), Euroleague MVP (2015), Euroleague En İyi Takımı (2015), Euroleague’de Yılın Forveti (2015), Sırbistan’da Yılın Oyuncusu (2015)