Dünyadan Futbol FIFA'dan flaş Rusya - Ukrayna kararı! Fenerbahçe'nin rakibini de etkileyecek

FIFA'dan flaş Rusya - Ukrayna kararı! Fenerbahçe'nin rakibini de etkileyecek

21.06.2022 - 13:32 | Son Güncellenme:

FIFA, Rusya ve Ukrayna kulüplerinde forma giyen yabancı futbolculara sözleşmelerini 30 Haziran 2023'e kadar askıya alma hakkı verildiğini açıkladı. Yani bu ülkelerde forma giyen yabancılar, bonservisleri kulübünde kalmak şartıyla bu sezon başka bir kulüpte oynayabilecek. Öte yandan Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ndeki rakibi Dinamo Kiev de yabancı futbolcularını kaybedebilir. İşte tüm detaylar...

FIFAdan flaş Rusya - Ukrayna kararı Fenerbahçenin rakibini de etkileyecek

FIFA, bugün yaptığı açıklamayla Rusya ve Ukrayna kulüplerinde forma giyen yabancı futbolculara sözleşmelerini 30 Haziran 2023'e kadar askıya alma hakkı verildiğini duyurdu. Rusya ve Ukrayna'daki yabancılar, bonservisleri kulübünde kalmak şartıyla bu sezon başka bir kulüpte oynayabilecek.

Haberin Devamı

F.BAHÇE'NİN RAKİBİ DİNAMO KİEV'İ DE ETKİLEYECEK

Öte yandan bu karar Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi 2. Eleme Turu'ndaki rakibi Dinamo Kiev gibi birçok Ukrayna ve Rus kulübünde değişikliklere neden olabilecek.

İşte FIFA'nın konuyla ilgili resmi sitesinden yaptığı açıklama; 

FIFA Konseyi Bürosu, Ukrayna'daki savaştan etkilenen oyunculara, kulüplere ve antrenörlere etkin bir şekilde yardımcı olmak amacıyla Oyuncuların Statüsü ve Transferi Hakkında Yönetmelikte (RSTP) belirlenen geçici istihdam kurallarını genişletmeye karar verdi.

Karar, 7 Mart 2022 ve 16 Mart 2022 tarihlerinde Konsey Bürosu tarafından onaylanan ve bir dizi önemli düzenleyici konuda acil yasal kesinlik ve netlik sağlayan RSTP değişikliklerini takip ediyor.

Konsey Bürosu tarafından onaylanan RSTP hükümleri uyarınca, Ukrayna Futbol Federasyonu'na (UAF) veya Rusya Futbol Birliği'ne (FUR) bağlı kulüpler, 30 Haziran'dan önce veya bu tarihe kadar ilgili yabancı oyuncuları ve antrenörleri ile karşılıklı bir anlaşmaya varmazlarsa aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça, bu oyuncular ve antrenörler kulüpleriyle olan iş sözleşmelerini 30 Haziran 2023'e kadar askıya alma hakkına sahip olacak.

Haberin Devamı

Bu hükümler, Ukrayna kulüplerini korurken ve yabancı oyuncu ile antrenörlerin Rusya'dan ayrılmasını kolaylaştırırken, oyunculara ve antrenörlere antrenman yapma, oynama ve maaş alma fırsatı verir.

Ayrıca, küçüklerin korunmasına ilişkin olarak, silahlı çatışma nedeniyle ebeveynleriyle Ukrayna'dan başka ülkelere kaçan küçüklerin, RSTP'nin 19'uncu maddesinin 2 a) bendinde belirtilen şartları yerine getirmiş sayılacağı ve bu kişilerin muaf tutulacağı açıklığa kavuşturulmuştur. 

FIFA, düzenleyici çerçevenin yeni gelişmelere göre uyarlanmasını sağlamak için Ukrayna'daki durumu yakından izlemeye devam edecek.

FIFA ayrıca Rusya'nın Ukrayna'da devam eden güç kullanımını kınamaya devam ediyor ve savaşın hızlı bir şekilde durdurulması ve barışa dönüş çağrısında bulunuyor.