Voleybol Japonya'da Filenin Sultanları'dan 9'u 5 geçe Atatürk molası! Tarihe geçen anlar

Japonya'da Filenin Sultanları'dan 9'u 5 geçe Atatürk molası! Tarihe geçen anlar

10.11.2022 - 10:05 | Son Güncellenme:

2003 yılındaki Japonya'da düzenlenen Voleybol Dünya Kupası'nda 10 Kasım’da Filenin Sultanları, İtalya ile karşı karşıya gelmişti. Mücadeleyi özel yapan ise Sultanların, Mustafa Kemal Atatürk'e saygı için aldıkları mola olmuştu.

Japonyada Filenin Sultanlarıdan 9u 5 geçe Atatürk molası Tarihe geçen anlar

Filenin Sultanları, büyük çıkış yakaladığı 2003 yılında tarihinde ilk kez Voleybol Dünya Kupası'na katılma hakkı kazandı. Japonya'da düzenlenen turnuvada A Milli Kadın Voleybol takımının Mustafa Kemal Atatürk'e saygı için aldığı mola tarihe geçmişti. Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıldönümünde o anlar tekrardan gündeme geldi.

Haberin Devamı

TARİHİNDE İLK KEZ GİTTİ
Tarihinde ilk kez Dünya Kupası'na katılan Filenin Sultanları yine fırtına estirmeye devam ediyordu. Dünya Kupası'nda 16 puan toplayan Türkiye, toplam 12 takımın bulduğu grupta 7. sırada yer alarak tamamladı.

İDMANDA ANILDI
Milli Takım, Japonya ile bulunan 7 saatlik fark nedeniyle ilk saygı duruşunu antrenmanda gerçekleştirdi. Sultanların bu anması Türkiye saati ile gece 02.05'te gerçekleşti. Fakat Sultanlar, Türkiye'de saatler 09.05'i gösterirken bir anma daha yapmak istediler.

Japonyada Filenin Sultanlarıdan 9u 5 geçe Atatürk molası Tarihe geçen anlar

ÖNDE BİLE OLSAK 09.05'TE MOLA ALINACAK
Kararı alan kişi o dönem milli takımın başantrenörü Reşat Yazıcıoğulları'ydı. İlk olarak düşüncesini kaptan Özlem Özçelik'e ileten Yazıcıoğulları olumlu geri dönüşlerin ardından hangi sete denk gelirse gelsin, önde bile olunsa mola alınacaktı.

Haberin Devamı


Mücadele başladıktan sonra milliler Türkiye'de saatler 09.05'i gösterdiğinde mola aldı. Tüm oyuncular kenara gelerek, teknik heyet ile birlikte saygı duruşuna geçti. Mola bitene kadar anmasını sürdüren milli takımda o anları başantrenör Reşat Yazıcıoğulları, ve diğer voleybolcular Trt Spor'a anlatmıştı.

YAZICIOĞLULLARI: HAKEM SEYİRCİ HERKES BİZE BAKIYOR
A Milli Kadın Voleybol Milli Takımı'nın o dönemki başantrenörü Reşat Yazıcıoğulları o anlarla ilgili olarak; "Kaptan Özlem Özçelik ile konuştuk. Maçta böyle böyle bir şey düşünüyorum. O da çok iyi olacağını söyledi. Takım olarak her şeyi konuştuğumuz için olumlu olarak karşılandı. Maçta kenardan saat ile ilgili bilgi gelince ben molayı aldım. Molada saygu duruşunda bulunduk. 7-8 binden fazla seyirci vardı. Hakem, rakip seyirci herkes bize bakıyor. Biz de en ufak bir kımıldama yok. Hakem düdüğü çalınca bitirdik anmayı bitirdik. Büyük bir alkış koptu. Tabi insanlar anlayamadı. Maçtan sonra basın toplantısında olayı anlatınca büyük saygı ve takdir ile karşılandı. Bizim için hayatımızda unutulmayacak anlardan bir tanesi. erinde bir karardı." dedi.

Japonyada Filenin Sultanlarıdan 9u 5 geçe Atatürk molası Tarihe geçen anlar

ÖZÇELİK "09.05'TEKİ MOLAYA HAKEM BİLE ŞAŞIRDI"
Takımın kaptanı Özlem Özçelik ise şu ifadeleri kullandı; Çok heyecanlandık. Olabilir miydi? Düşünürsen tabi yapabilirsin denk geliyorsa. Oradaki milli maçlardan dolayı heyecanlıyız, bir çıkışımız var ve o çıkışımızı sürdürmek istiyoruz. 10 kasım olması bizi daha çok motive etti maçı kazanmak adına. Molaya geldik. Saygı duruşuna başladık. Herkes bize 'Ne yapıyorlar?' diye bakıyordu. Bir yerden alkış sesi geliyor. Hakem bile şaşırdı.

Haberin Devamı

NESLİHAN DEMİR: BUNUN İÇİNDE OLMAK ÇOK ÖZELDİ
Eski milli voleybolcu Neslihan Demir; "Zaten vatanımızdan uzağız, maçlardan önce milli marşımız okunurken tüylerimiz diken diken oluyor. Bu çok çok daha büyük bir şeydi bizim için. Anlık bir karar değildi. Daha önce Reşat abi bizimle paylaşmıştı maçtan önce. Maç sırasında saygı duruşunda bulundu. Birçok kişinin en başta bunu anlamadığını düşünüyorum. Daha sonra duyduklarında gerçekten takdir edilesi bir davranış olarak gördüler. Türk olarak Japonya'da bizi çok seviyorlardı. Bana göre bundan sonra daha çok sevdiler bizi. Bizim için çok özel bir andı. O günler Türk voleybol tarihinin dönüm noktalarından biriydi. Bunun içinde olmak, buna şahit olmak gerçekten özel bir andı benim için" dedi.

Haberin Devamı

Japonyada Filenin Sultanlarıdan 9u 5 geçe Atatürk molası Tarihe geçen anlar

HANİKOĞLU: TÜYLERİM DİKEN DİKEN OLUYOR
Rus aslı milli voleybolcu Natalia Hanikoğlu o anlar için; Zaten daha önce konuşmuştuk toplantıda. Çünkü Türkiye için çok önemli bir olay. Ben Türk olmama rağmen tüylerim diken diken oluyor. O olaydan sonra her gazete bunu yazdı ve bize saygı duydular." dedi.

Eski milli voleybolcu Pelin Çelik: Maçın bir gece öncesinde Reşat Yazıcıoğulları ile yaptığımız toplantıda ertesi günkü tarihin vurgusu yapıldı. Sayılar, setler kaç kaç olursa olsun saat 09.05 geçe atamızın huzurunda saygı duruşunda bulunmak için mola alacağımızı konuştuk. Maçta o anda herkes koştu ve hazır ola geçti. Tabi bunu sadece biz biliyorduk ve etraftaki seyirciler, karşı takım ilk başta bizim ne yaptığımızı çok anlamadı. Biz bulunduğumuz ortamda bu anmayı yapabildiğimiz için mutlu olduk" ifadelerini kullandı.

Japonyada Filenin Sultanlarıdan 9u 5 geçe Atatürk molası Tarihe geçen anlar



KUZUBAŞIOĞLU: RAKİBİMİZ 'GURUR DUYUYORUZ SİZİNLE BU DURUŞ İÇİN' DEDİ
Eski voleybolcu Gülden Kuzubaşıoğlu ise "Maç anında aslında mola alınmasına gerek olunmayan bir andı. Biz mola alında hem rakip takım hem de hakemler çok şaşırdı. Çok güzel anılar biriktirdi. O anıların başındadır bu yaptığımız. Maçtan sonra rakibe bu hareketi yaptığımızda hem hak verdiler hem de 'Gurur duyuyoruz bu duruşunuz için' dediler " ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

 

Seda Aslanyürek ise "Bizim için çok önemli olan bir günde tüm dünyanın önünde bir seremoni gerçekleştirdik. Hatta Japon taraftar grubumuz vardı. Hepsinin Türkçe 'Atatürk' diye bağırdıklarını hatırlıyorum. Büyük bir yankı uyandırdı ve geri dönüşleri çok güzel oldu." dedi.