Dünya Kupası Mert Aydın'ın kaleminden Dünya Kupası serüveni! Cüneyt Çakır tarihe geçti, Almanya şampiyon

Mert Aydın'ın kaleminden Dünya Kupası serüveni! Cüneyt Çakır tarihe geçti, Almanya şampiyon

13.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, Brezilya’da düzenlenen 2014 Dünya Kupası’na katılamasa da Cüneyt Çakır ve ekibini gönderdi. Çakır, Hollanda ile Arjantin arasında oynanan yarı final müsabakasında tarihe geçti. Brezilya’yı 7-1’le dağıtarak finale çıkan Almanya, uzatmada attığı tek golle Arjantin’i de yenip 24 yıl sonra şampiyonluğu elde etti.

Mert Aydının kaleminden Dünya Kupası serüveni Cüneyt Çakır tarihe geçti, Almanya şampiyon

2014 Dünya Kupası organizasyonu Brezilya’ya verilmişti. Bizim için en önemli gelişme hakem Cüneyt Çakır ile yardımcıları Bahattin Duran ve Tarık Ongun’un turnuvada görev yapacak olmalarıydı. Doğan Babacan’ın 1974 Dünya Kupası performansından 40 yıl sonra hem de. Cüneyt Çakır ve ekibi, Hollanda ile Arjantin arasında oynanan ve golsüz biten yarı final müsabakasında tarihe geçti. Türk hakemler, Dünya Kupası tarihinde ilk kez bir yarı final maçı yönetiyordu.

Abdullah Avcı yönetimindeki Milli Takım, elemelere 2-0’lık Hollanda yenilgisiyle başladı. 3-0’lık Estonya galibiyeti gelse de iç sahada alınan Romanya ve deplasmandaki Macaristan yenilgileri, durumumuzu zora soktu. İç sahadaki Macaristan beraberliği, Avcı’nın gitmesi anlamına geliyordu. Fatih Terim yönetiminde Romanya deplasmanında alınan galibiyet umut verse de evimizde Hollanda’ya kaybederek play-off şansımızı yitirdik.

SUAREZ’E TARİHİ CEZA

Ev sahibi Brezilya, Scolari yönetiminde ve Neymar liderliğinde iddialıydı. 3-1’lik Hırvatistan galibiyetiyle yola çıktılar. Meksika beraberliği alarm zilleri çalsa da Kamerun’u 4-1 yenerek grubu tamamladılar. Neymar 3 maçta 4 gol atmıştı. Van Gaal yönetimindeki Hollanda, ilk maçında son şampiyon İspanya’yı hızlı hücumlarla yıktı. 5-1’lik maçta Van Persie’nin kafa golü uzun süre konuşuldu. İspanya, Şili’ye de kaybederek erken havlu attı. Hollanda 3 maçta 9 puan topladı.
Kolombiya, ilk turun flaş ekiplerinden biriydi. Her maçta skora katkı yapan James yıldızlaşırken grupta onlara katılan katı savunmasıyla Yunanistan oldu. ‘Ölüm Grubu’nda ise en az şans verilen Kosta Rika yenilmeden turu geçiyordu. Uruguay ikinci oluyor ama İtalya maçında Chiellini’yi ısıran Luis Suarez’i kaybediyordu. Suarez 9 maç ve 4 ay futboldan men cezası alıyordu. İtalya ve İngiltere’nin elenişleri ise skandaldı. Fransa, Arjantin ve Almanya, gruplarında zorlanmadan vize alırken Cristiano Ronaldo’nun liderliğindeki Portekiz, ABD’yi yenememenin cezasını çekiyordu.

Haberin Devamı

MESSİ NİHAYET FİNALDE

Brezilya, ikinci turda çok ama çok zorlandı. Şili karşısında 1-1 biten maçta ancak penaltılarla sonuca gidebildiler. Kolombiya ise Uruguay karşısında James’in golleriyle 2-0 kazanıyordu. Hollanda, Meksika önünde Huntelaar’ın 90+4’te attığı golle yoluna devam ediyordu.
Çeyrek finalin beklenen maçı Almanya ile Fransa arasındaydı. Hummels’in golüyle sonuca giden Almanya sessiz finale adımını attı. Brezilya ise Kolombiya’yı 2-1 yenerken Neymar’ın sakatlığı kötü bir haber gibiydi. Arjantin, Belçika’yı tek golle geçerken Hollanda, Kosta Rika engelini penaltılarla aştı. Van Gaal’in uzatmanın sonlarında penaltı kurtarması için kaleci Krul’u oyuna alması ilginçti.

GÖTZE 113’TE FİŞİ ÇEKTİ

Cüneyt Çakır’ın düdük çaldığı yarı finalde Arjantin, Hollanda’yı penaltılarla yendi. Messi nihayet finaldeydi. Brezilya-Almanya maçı ise tarihi bir skora sahne oldu. Almanlar, ev sahibine nefes aldırmadı. İlk yarım saat bittiğiniz sonuç 5-0’dı. Löw yönetiminde rakibini perişan eden Almanya 7-1 kazanıyordu. Brezilya’nın rüyası kötü bitmişti. O moralsizlikle üçüncülük maçında da Hollanda’ya 3-0 yenildiler zaten.Finalde büyük çekişme vardı. İki takım da fırsatlar yakaladılar ama maç uzadı. 113’te Götze’nin golü 24 yıl sonra Dünya Şampiyonluğunu Almanya’ya getiriyordu.

Haberin Devamı

Mert Aydının kaleminden Dünya Kupası serüveni Cüneyt Çakır tarihe geçti, Almanya şampiyon

MÜTHİŞ DÜELLOYU HOROZLAR KAZANDI

2018 ve 2022 Dünya Kupalarının aynı anda Rusya ve Katar’a verilmesi herkesi şaşırtmıştı. Rusya ile ilgili itirazlar olsa da kupa orada yapılacaktı. Cüneyt Çakır ve arkadaşları yine bizi temsil ediyordu.Milli Takımımız, Fatih Terim ile başlayıp, Mircea Lucescu ile tamamladığı elemelerde grubunu ancak 4’üncü sırada bitirebildi ve elendi.

Ev sahibi Rusya, Uruguay ile birlikte kendi grubundan çıkmayı başardı. Bol beraberlikli gruptan ise İspanya ve Portekiz vize aldılar. Deschamps yönetimindeki Fransa, güçlü kadrosuyla favoriydi. Grupta Danimarka beraberliği dışında rahattılar. Arjantin belki grubundan çıktı ama harika Hırvatistan önünde aldıkları 3-0’lık yenilgi onları ikinci yapıyordu. Brezilya da grubunda zorlanmadan çıkanlar arasındaydı.

Haberin Devamı

Mert Aydının kaleminden Dünya Kupası serüveni Cüneyt Çakır tarihe geçti, Almanya şampiyon

HARRY KANE 5 GOLLE PARLADI

Son şampiyon Almanya, Meksika yenilgisiyle girdi turnuvaya. 90’da Kroos’la gelen İsveç galibiyeti umutlandırdıysa da 2-0’lık Güney Kore şoku her şeyi bitirdi. Belçika ve İngiltere, el ele gruptan çıkarken Harry Kane, grup aşamasında 5 gol atıyordu. Kolombiya ve Japonya da kendi gruplarından bir üst tura çıkıyordu.
Fransa-Arjantin maçı gerçek bir futbol klasiğiydi. Karşılıklı goller ve ölümcül bir tempo vardı. 4-3 kazanan Fransa, Messi ve arkadaşlarını evlerine yolluyordu. Uruguay da Ronaldolu Portekiz’i 2-1 yeniyordu. İki büyük yıldız artık yoktu. Rusya, İspanya’yı penaltılarla geçerek sürprize imza atıyordu. Hırvatistan, Belçika, İsveç ve penaltılarla Kolombiya’yı yenen İngiltere de çeyrek finaldeydi.

Mert Aydının kaleminden Dünya Kupası serüveni Cüneyt Çakır tarihe geçti, Almanya şampiyon

HIRVATİSTAN ENGEL TANIMADI

Fransa, çeyrek finalde Varane ve Griezmann’ın golleriyle sıkı savunmalı Uruguay’ı geçiyordu. Turun sürprizini Brezilya’yı 2-1 yenen Belçika yapıyordu. İngiltere zorlanmadan İsveç’i 2-0 yeniyordu. Hırvatistan da penaltılarla Rusya engelini aşıyordu.
Yarı finalde Fransa, Belçika’yı Umtiti ile vurdu. Cüneyt Çakır ve ekibinin arka arkaya ikinci yarı finali yönettiği maçta Hırvatistan, uzatmada Mandzukiç ile İngiltere’yi 2-1 yeniyor ve finale çıkıyordu. Üçüncülük maçının galibi ise 2-0 ile Belçika’ydı.

FRANSA’NIN YILDIZLARI SAHNEDE

Finalde goller arka arkaya geliyordu. Mandzukic’in kendi kalesine attığı golle Fransa öne geçti. Yanıt Perisic’ten geldi. Griezmann devre bitmeden penaltıdan 2-1’i getirdi. Pogba 59’da 3-1 yaptı. Genç Mbappe ve Mandzukic’in golleri sonucu belirledi. 4-2 kazanan Fransa (Horozlar) şampiyondu.

Haberin Devamı

Mert Aydının kaleminden Dünya Kupası serüveni Cüneyt Çakır tarihe geçti, Almanya şampiyon

Yazarlar