Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

SİVAS-A.GÜCÜ
(M.Kamil ABİTOĞLU)
Ceza alanı dışındaki M.Yıldız-Aydın ikili mücadelesindeki devam kararı kritikti. Deneyimi, otoritesi ve objektif kararları ile başarılıydı.

G.ANTEP-MANİSA
(Bünyamin GEZER)
Tecrübesi ve oyuncuların kendisine olan güveni sayesinde maçı kontrolünde tuttu. Faul ve kartlarında genelde tutarlıydı. Ceza alanında topa vurmak üzere olan Simpson’a, arkadan Serdar’ın yaptığı şiddetli şarjı değerlendiremedi. Penaltıydı. Oyunun içinde kalarak iki kez topun kendisine çarpması ile kırmızı kartı gösterirken sarı kartla yan yana çıkarması deneyimine yakışmadı.

İ.B.BLD.-ANTALYA
(Hakan CEYLAN)
Holosko’nun attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali doğruydu. Sarı kartı bulunan M.Kus’a, M.Yılmaz’ı arkadan tutarak düşürmesi nedeniyle 2.sarıdan kırmızı kartını çıkarmalıydı. Uzatmada M.Yılmaz’ın penaltı beklediği pozisyondaki devam kararında haklıydı.

Haberin Devamı


G.BİRLİĞİ-KONYA
(Mete KALKAVAN)
Süper Lig'deki ilk maçıydı. Ceza alanı içinde Zec-Zayat ikili mücadelesindeki devam kararı doğruydu. Yardımcıları ofsaytlarda başarılıydı. Konyaspor’un golü öncesi oyuncu değişikliğinde Kulusiç’in yerini almasını beklemeliydi. Deneyimsizliğinden kaynaklanan bir hataydı. O.Delibalta’nın golünde pası veren Zec geriden çıktı. Ofsayt yoktu.,


BUCA-TRABZON
(Yunus YILDIRIM)
Deneyimi ile otoritesini oyunculara kabul ettirdi. Faullerde iki takım içinde objektifti. Ragıp’ın kalecisi Ömer’e bilerek verdiği pası ayağı ile sürdükten sonra degaj yapmak gayesi ile eline aldığı anda ve yerde endirek serbest vuruş kararı vermeliydi.

G.SARAY-KASIMPAŞA
(Hüseyin SABANCI)
Ceza alanında yerden seken topun Robledo’nun eline çarpmasındaki devam kararı doğruydu. Stancu’nun attığı gol nizamiydi. Kazım kalecinin teması olmadan dengesini kaybederek ceza alanında yerde kaldı. Boşta kalan topu Stancu kaleye vurarak golü attı. Golü vermesi gerekirken iptal edip, penaltı vermesi deneyimsizliğindendi. Avantajı gözetmeyerek önemli bir şansı kaçırdı. L.Enrique’nin sarı kart sonrası alkışlamasını önce görmezden geldi. Oyuncu alkışlamaya devam edince kenardan gelen uyarı ile 2.sarıdan kırmızıyı gecikmeli de olsa çıkardı.

Haberin Devamı


BURSA-BEŞİKTAŞ
(Süleyman ABAY)
Futbol Federasyonu tarafından maç öncesi stat dışındaki olayların önlenememesi nedeniyle iptal edildi. Maç kesinlikle seyircisiz veya tarafsız bir sahada yeniden oynatılmalıdır.


KARABÜK-F.BAHÇE
(Bülent YILDIRIM)

Maçın başında oyunculara yerinde ikazları ile otoritesini kabul ettirdi. Ceza alanı önünde Angelov’u sol kolundan çekerek düşüren Selçuk’a bariz gol şansını engellediği için kırmızı kartını çıkarmalıydı. Pozisyona çok uzak kaldı. Emin olamadığı için devam ettirdi. Yardımcı hakemi Cem Satman’ın da görmesi mümkün değildi. Ceza alanındaki kritik pozisyonlardaki devam kararlarında haklıydı.


ESKİŞEHİR-KAYSERİ
(M.İlker COŞKUN)

Süper Lig'de bu sezon ilk maçıydı. Çok koşarak pozisyonlara genelde yakındı. M.Eren’in, Erkan’a, S.Kesimal’ın, Volkan’a, Nadareviç’in, Ömer’e yaptıkları sert hareketlerde sarı kartını göstermeliydi. İlk devre iki takım oyuncularının da itirazları ile karşılaştı. Tedirginliğini üstünden attıktan sonra maçı kontrolünde tuttu. Deneyimsizliğine rağmen skoru etkileyen kararlar vermedi.


Şiddet yasası çıktı, olaylar durmadı!


Sporda Şiddet Yasası hafta içinde Süper Lig'de görev alan hakem, yardımcı hakem, gözlemci ve temsilcilerine Futbol Federasyonu Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Egemenoğlu tarafından anlatıldı. Profesyonel liglerde görev alanların katıldığı toplantı için günü birlik İstanbul’a gelen hakemler, yardımcı hakemler, gözlemciler ve temsilciler için federasyonun bütçesine getirdiği külfeti düşününce ne kadar gerekli olduğu tartışma konusudur. İşin ilginç tarafı yasanın anlatıldığı hafta sonunda hem de Süper Lig'de oynanması gereken Bursaspor-Beşiktaş maçı saha dışında çıkan olaylar nedeniyle Futbol Federasyonu tarafından iptal edildi.
Yasanın çıkarılması için federasyonun ve Egemenoğlu’nun çok uğraştığını biliyoruz. Ancak, atlanan en önemli konu bu yasayı kim, nasıl uygulayacak veya uygulatacak.
Bu yasa kimler için çıkarıldı? Stadyumlardaki holiganlar için. O zaman bu yasanın ağır hükümler içeren maddelerinin bu holiganlara yönelik anlatılması ve yazılı görsel medyada yer bulmasının sağlanması gerekmez miydi?
Bu yasanın caydırıcılığı için yasayı uygulayacak olan yerel mülki amirler ile emniyet güçlerine anlatılması ve onlardan bu konular hakkında azami hassasiyet istenmesi kanımca daha doğru bir yaklaşım olurdu.
Hakemler, yardımcı hakemler, gözlemciler ve temsilcilerden önce federasyonun holiganlara ve uygulayıcılara yönelik çalışma yapması Bursa’daki olayların bu boyutlara gelmesini engelleyebilirdi.