Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BUCA-SİVAS
(Kuddusi MÜFTÜOĞLU)
İki takım açısından son derece önemli maçı soğukkanlı görüntüsü ve otoritesi ile kontrolünde tuttu. Ceza alanı içinde Kamil’in, Pedriel’i kontrolsüz girişi ile düşürmesine verdiği penaltı kararında haklıydı. Ancak bariz gol şansını engellemeden çıkardığı kırmızı kart tartışılır. Topun yönü ve kalecinin engelleme şansı göz önüne alındığında sarı kart daha uygundu.

G.SARAY-F.BAHÇE
(Fırat AYDINUS)

Konsantrasyonu ve disiplin anlayışı ile önleyici hakemlik yaptı. Özer’in fiziksel temasla yaptığı itirazda sarı kart yeterliydi. Kendisine yapılan hareketi gösterirken abartıya kaçan bir durum doğdu. M.Baros’un maç bitiminde kötü söz içeren davranışına çıkardığı kırmızı doğruydu. Sarı kartlarını G.Zan hariç doğru kullandı. Yardımcı hakemlerinin bu tür maçlarda çok önemli olan ofsaytlardaki doğru tespitleri başarısını artıran önemli bir faktördü. Oyuncularla kurduğu doğru iletişim sayesinde otoritesini kabul ettirerek, tartışılacak kararlardan uzak, başarılıydı.

Haberin Devamı

KASIMPAŞA-MANİSA
(M.Kamil ABİTOĞLU)
Uzun bir aradan sonra görev aldığı, ev sahibi takım için son şans olan karşılaşmayı, deneyimi sayesinde faul ve kartlarındaki tutarlı kararları ile iyi yönetti.

G.ANTEP-İ.B.BLD.
(Bünyamin GEZER)
Wagner’e ceza alanı içine girdiği anda Serhat’ın aşırı güç kullanarak yaptığı hareket penaltıydı. Skor rahatlığından olacak atladı. G.Ünal-İvan ikili mücadelesindeki devam kararında ise haklıydı.

KONYA-ANTALYA
(Abdullah YILMAZ)
Kale alanı içinde topa yükselen Robak kolu ile kaleci Ömer’in hareketini engelledi. Gol iptalinde haklıydı. Musa’ya, U.İnceman’ın topa temas etmeyen kontrolsüz hareketi penaltıydı. Necati’ye aldatmadan verdiği sarı kart hatalıydı. Rakibin teması vardı. Robak’ın attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali doğruydu. Robak’a, Kaleci Ömer’in kontrolsüz hareketi net penaltı ve sarı kartlıktı. Skoru etkileyen hatalı kararlar verdi.

ESKİŞEHİR-KARABÜK
(Serkan ÇINAR)
Karşılıklı ataklar halinde geçen karşılaşmada iki takım için de objektif kararlar verdi. Ceza alanı içinde havadan gelen topu B.Bal, kolu ile bilerek uzaklaştırdı. Penaltı doğruydu. Sarı kart eksik kaldı.


Hakem kararlarının tartışılmadığı derbi

Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde tecrübeli hakem Fırat Aydınus, objektif kararlarıyla karşılaşmayı tartışmasız bitirdi. FOTOĞRAF:?FEHİM?KAYACAN
BEŞİKTAŞ-KAYSERİ

Haberin Devamı

(Halis ÖZKAHYA)
İyi başladığı maçta faul ve kart hataları ile oyunun gerginleşmesine neden oldu. Önder’in ceza alanı içinde arkadan kayarak Simao’ya çelme takması penaltı ve sarı kartlıktı. Kontrolsüz bir hareketti. Topa hafif temasının devamında ayağını kaldırarak rakibini düşürdü. Bobo’nun kale alanı önünde vurduğu top hemen arkasındaki Önder’in doğal konumdaki koluna çarptı. Devam kararında haklıydı. Ofsayt konumundaki Kujoviç’i yardımcı hakem tespit edemedi. Devamında topa hareketlenen Abdullah’ı, Ernst arkadan müdahalesi ile düşürdü. Penaltı doğruydu. Ancak sarı kartlı Ernst’e ikinci sarıdan kırmızı kartını çıkarmalıydı. Topa kararını protesto amacı ile vuran kaleci Rüştü’ye gösterdiği sarı kartta haklıydı.

G.BİRLİĞİ-TRABZON
(Bülent YILDIRIM)
Ceza alanı içinde oluşan tartışmalı pozisyonlardaki devam kararlarında haklıydı. Faul ve kartlarında iki takım için de tutarlıydı. Giray’ın attığı golde ofsaytı tespit edemeyen yardımcı hakem Cem Satman, U.Bulut’un kale alanı önüne ortaladığı topun tamamının kale çizgisini geçtiğini iyi yer alarak doğru tespit etti. Pozisyonlara yakın olmak isterken oyuncuların koşu ve pas yollarını kapattı.

Haberin Devamı

BURSA-A.GÜCÜ
(Süleyman ABAY)
Pozisyonu az maçta faullerde genelde tutarlıydı. Kart uygulamalarında ise iki takım için de standardı tutturamadı. Klukowski’nin arkadan Volkan’ı çekerek tutması net sarı kart olması gerekirken atladı.

Ok, baskıdan etkilenmedi!
Galatasaray - Fenerbahçe arasında oynanan müsabakanın hakemi Fırat Aydınus’un vereceği kararlardan çok yardımcı hakemi Serkan Ok’un performansı merak konusuydu. Maçları yönetecek hakemlerin tartışılmasına alıştık. Belki de ilk defa bir yardımcı hakem, maçın hakeminin önüne geçti. Uzun bir aradan sonra Fenerbahçe maçına atanan Serkan Ok, hafta başından itibaren tartışıldı. Onun ismi üzerinden MHK eleştirildi.
Ben de bu maça atanmasını riskli bulanlardanım. Aydınus’un daha önce yönettiği Fenerbahçe maçına verilebilirdi. Ancak, bu tür maçlarda anlaşacak ekip çok önemlidir. Büyük ihtimalle, MHK, Fırat Aydınus’tan derbi maçı için yardımcı hakem ismi istedi. Aydınus’un verdiği isimlerle de, geçen hafta Bank Asya liginde görev yaptırdılar.
Ok, motivasyonu üst düzeyde en küçük eleştiriye imkan vermeyen doğru kararları ile maçı yüzünün akıyla tamamladı. Hatalı vereceği en masumane bir taç veya köşe vuruşunun bile çok tartışılacağı karşılaşmayı sıfır hata ile tamamlayarak kendine güvenenleri mahcup etmedi.
Yoğun baskıdan etkilenmeyen deneyimli FIFA yardımcı hakemi Serkan Ok’u bu başarısından dolayı tebrik etmek lazım.