Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BURSA-ANTALYA (Yunus YILDIRIM)
İkili mücadelelere izin vermesi olumlu tarafı ancak yine kart gösterilecek pozisyonlarda Yenal ile Erkan’ı es geçti. Oyuncular arasındaki tartışmalarda aktif olarak araya girerek önleyici davrandı. Ceza alanında topsuz alanda Deniz’in elleri ve kollarıyla Miller’a yaptığı kontrolsüz müdahaleyi tespit edemedi. Penaltıydı.

BUCA-K.KARABÜK (Aytekin DURMAZ)
Ev sahibi takım için son şans sayılabilecek karşılaşmanın başında ceza alanında Koray’ın, İ.Parlak’ı arkadan çekerek tutmasına verdiği penaltı ve bariz gol şansını engellemeden çıkardığı kırmızı kart doğruydu.

G.BİRLİĞİ-KAYSERİ (Tolga ÖZKALFA)
Ceza alanında Semih, Aykut’un elini vücudunda hissettiği anda kendini kolayca yere bıraktı. Devam ettirmesi doğruydu. O.Şam’a çıkardığı sarı kart hariç diğerlerinde haklıydı. Oyuncu değişikliği esnasında vakit geçirme amacı ile abartılı bir hareketi yoktu.

KONYA-MANİSA (Fırat AYDINUS)
Maçın havası ve oyuncuların iyi niyetinden olacak kart standardını tutturamadı. Kalabane’nin attığı golde Isaac ofsayttı. Gol iptali doğruydu. Sarı kartlı Y.İncedemir ile Ertuğrul’a yaptıkları faullerden sonra 2.sarıdan kırmızı kartını göstermeliydi.

G.SARAY-TRABZON (Bünyamin GEZER)
Seyircisiz karşılaşmanın sertleşmemesi için oyunu sık durdurması maçın hızını kesti. Galatasaraylı futbolcuların devamlı faullü oynamalarında sarı kartını kullanmadı. Zapata, Burak’la ikili mücadelesinde önce topa temas ederek yönünü değiştirdi. Devamında Burak’ın takılarak düşmesi penaltı değildi. Maçın başından itibaren her kararına itiraz eden Neill’e, devamlı faullü oynamasına ve sarı kartı gördükten sonra uzatma dakikalarında rakibine yaptığı sert faulden sonra 2.sarıdan kırmızı göstermeliydi. Kazım’a gösterdiği kırmızı kartta yorum hatası yaptı. Sakatlayıcı ve bilerek yapılan bir hareket yoktu. Sarı kart yeterliydi.

İ.B.BELEDİYE-SİVAS (M.Kamil ABİTOĞLU)
Maçın başında A.Kadir’in karşıdan kayarak M.Yıldız’a yaptığı sakatlayıcı harekete sarı değil kırmızı kartını kullanmalıydı. Sivasspor’un ilk golünde Pedriel, Hasagiç’ten önce topa vurdu. Faul yoktu. Holosko’ya gol sevinci sırasında rakip takım taraftarına yönelik yaptığı sportmenlik dışı davranışı nedeniyle gösterdiği sarı kart doğruydu. Sedat’a itirazdan gösterdiği sarı kart öncesi faulde Cihan’ın düşüşüne aldandı.

Haberin Devamı

Hakemler 2. sarıyı kullanmaktan çekindi

Haberin Devamı

Eskişehirspor-Fenerbahçe maçında Cüneyt Çakır, sarı kartı bulunan oyunculara aşırı hoşgörülü davrandı, ikinci sarıdan kırmızı kartını çıkarmaktan kaçındı.

ESKİŞEHİR-F.BAHÇE (Cüneyt ÇAKIR)
Futbolcuların birbirlerine ve hakemlere karşı olumlu davranışlar içinde bulunmaları işini kolaylaştırdı. Oyunun hemen başlamasına izin vermesi, şüpheli pozisyonlarda oyunu devam ettirmesi olumlu yönüydü. Aynı başarısını kart uygulamalarında gösteremedi. Sarı kartı bulunan E.Zengin ile G.Gönül’e rakiplerine yaptıkları net sarı kartlık faullerden sonra 2.sarıdan kırmızı kartını kullanmadı. Caner’in attığı gol öncesi Diego’ya müdahalesi faul gerektirecek düzeyde değildi. Devam ettirmekte haklıydı. Ceza alanında Batuhan-Bekir ikili mücadelesindeki devam kararı da doğruydu.

KASIMPAŞA-BEŞİKTAŞ (Hüseyin GÖÇEK)
Maçı devamlı kontrolünde tutamadı. Maçın skoru nedeniyle oyuncular birbirlerine ve kararlarına karşı agresiflerdi. İyi yer alamadığından hava toplarında yapılan faulleri tespit edemedi. Ceza alanındaki ikili mücadelelerde dikkatli davranarak maçın neticesini etkileyecek kararlardan uzaktı.

GAZİANTEP-A.GÜCÜ (Suat ASLANBOĞA)
Karşılıklı goller ve ataklar halinde geçen karşılaşmadaki tek hatası sarı kartlı Olcan’a rakibine arkadan yaptığı faulden sonra 2.sarıdan kırmızıyı kullanmamasıydı.

Haberin Devamı

Çakır ve Gezer’in yönetimleri!
Trabzonspor ile Fenerbahçe şampiyonluk yarışında yalnız kaldılar. MHK da bu takımların maçlarına en önde hakemlerini atayarak hata yapmadı. Cüneyt Çakır ile Bünyamin Gezer’in yönetim tarzları farklıdır. Bu da gayet doğaldır. İkisi de oyuncularla iyi bir iletişim kurarak otoritelerini kurmaya çalıştılar. Faul kararları genelde takımlar için objektifti. Ancak kart uygulamalarında ise benzer hareketlerde farklı düdükler çaldılar. Bu iki takımın maçlarını yönetecek hakemlerin dikkat edecekleri en önemli nokta, olabildiğince standart kararlar vermektir. Atılması gereken bir oyuncunun sahada kalması veya yanlış gösterilen bir kırmızı kart takımlardan birinin haksız kazanç sağlaması tartışma yaratır. Her iki hakemin de oyunun skorunu etkilemeyen yönetimleri sevindiriciydi. Çakır’ın sarı kartlı oyunculara 2. sarı kartlık hareketlerde hoşgörülü davranması ile Gezer’in Kazım’a gösterdiği hatalı kırmızı kart şimdilik kabul edilebilir hata olarak değerlendirildi. Önümüzdeki hafta oynanacak karşılaşmalarda hakemlerin bu konularda çok titiz olmaları gerekir.