Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BUCA-KONYA (Cüneyt ÇAKIR)
İki takım için de son derece önemli karşılaşmada kartlarını kullanarak otoritesini kabul ettirmeye çalıştı ancak standardı tutturamadı. Benzer hareketlerde farklı uygulamalar yaptı. M.Çağıran’ın attığı golü iptal kararı doğru. Kale alanı içinde Erdinç-Koray’ı çekerek dengesini bozdu. Koray-Musa mücadelesinde 2. sarı karta gerek yoktu. Benzer hareketleri yapan Musa, Ediz ve Ragıp’a kartını kullanmadı. Erdinç-Erkan ikili mücadelesindeki penaltı ve kırmızı kartta haklıydı. Ertuğrul’un, Sercan’a benzer hareketine ise 2. sarı değil direk kırmızı kart çıkarmalıydı. Bariz gol şansı vardı. Sarı kartlı Barbaros’a yaptığı kartlık faulden sonra hoşgörülü davrandı.

SİVAS-TRABZON (Kuddusi MÜFTÜOĞLU)

İkili mücadelelere izin vererek oyuna tempo kazandırdı. Tartışmalarda anında araya girerek önleyiciydi. Faullerde iki takım için de tutarlıydı. Kartlarını genelde doğru kullandı. İlk devre kararlarına devamlı itiraz eden Burak ile Umut’a kartını kullanabilirdi. Deneyimi ile seyirci baskısından etkilenmeden tansiyonu yüksek maçta skoru etkilemedi.

İ.B.BELEDİYE-G.BİRLİĞİ (İlker MERAL)

Mahmut’a, Serkan’a yaptığı faul sonrası bariz gol şansını engellediği için çıkardığı kırmızı kart kurala uygundu. Metin-Jedinak’ı itekledi. Gol iptalinde haklıydı.

GAZİANTEP-G.SARAY (Yunus YILDIRIM)
Her zamanki yönetim tarzındaydı. İnanmadığı pozisyonları devam ettirdi. Deneyimi ile otoritesini oyunculara kabul ettirdi. Culio-Wagner arasında ceza alanındaki ikili mücadeledeki devam kararı doğruydu. Benzer pozisyonları oyun içinde devam ettirdi. Maçın son dakikası içinde vakit geçirdiği gerekçesi ile kaleci Karcemarskas’a çıkardığı sarı kart tecrübesi ile örtüşmedi.

Hakemler gergin ortamdan etkilenmedi

Süper Lig’de küme düşmeme mücadelesi veren iki takımın maçında Cüneyt Çakır Bucaspor ve Konyasporlu bazı oyunculara aşırı hoşgörülü davrandı.


K.KARABÜK-K.PAŞA (Deniz ÇOBAN)

Otoritesini kabul ettirmekte zorlandı. Cernat’ın yardımcı hakemine yaptığı aşırı itirazı kartsız geçiştirmemeliydi.

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR-BURSA (Halis ÖZKAHYA)
Batuhan’ın, Stepanov’a topsuz alanda vurmasında kırmızı kartını doğru çıkardı. Burhan, arkadaşları pas vermedi diye onlarla tartışırken kendisine yönelik sandı. Sarı kartta yorum hatası yaptı. Miller’in ceza alanı içinde arkadan Serdar’ı çelme takarak düşürmesine verdiği penaltıda haklıydı. O.İpek’in kırmızı kartı doğru. Ancak 2. sarı karta neden olan pozisyonda Serdar, ceza alanı içinde kontrolsüz şekilde Miller’in üstüne sıçrayarak dengesini bozdu. Penaltıydı. Ertuğrul Sağlam’ın hakemi aşağılayan ve küçük düşüren alaycı tavrı nedeni ile 4.hakeminin yerinde uyarısıyla saha dışına gönderilmesi doğruydu.

ANTALYA-MANİSA (Suat ARSLANBOĞA)

Oyun alanı içinde oynattığı pozisyonların benzerinde ceza alanı içindeki hareketlerde yardımcı hakeminin gereksiz müdahalelerine itibar etmemeliydi. Erkan-Simpson tartışmasında zamanında araya girerek olayın büyümesini engelledi. Manuccio’nun direkten dönen topu tamamlayarak attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali hatalıydı.

F.BAHÇE-KAYSERİ (Fırat AYDINUS)
Doğal otoritesi, motivasyonu ve özgüveni ile oyuncularla doğru iletişim kurdu. İki takım için de faullerde verdiği objektif kararlar ve yardımcıları ile iyi anlaşarak skoru etkilemeden iyi yönetti. Yükselen form grafiği MHK’yı rahatlatıyor.

A.GÜCÜ-BEŞİKTAŞ (Özgür YANKAYA)
Seyircisiz karşılaşmada hafta içi yaşanan tartışmalardan deneyimsizliğine rağmen etkilenmedi. Oyunun tansiyonunun yükselmemesi için faullerde çok titizdi. İsabet oranı yüksekti. İtirazlarda sarı kartını kullanarak otoritesini gösterdi. İ.Toraman, Sestak’a top uzaklaştıktan sonra dirseği ile vurdu. Yardımcı hakeminin önündeydi. Kendisi göremedi. Rakibinin sağlığını tehlikeye düşüren hareketin karşılığı kırmızı kart olmalıydı. Kale alanı önünde Aydın, Simao’nun önündeki topa temas ederek kornere gönderdi. Penaltı beklentisi içindeki Beşiktaşlı oyunculara taviz vermedi.

Haberin Devamı

Benzer hareketlerdeki farklı kararlar!
Geçtiğimiz hafta yaşanan tartışmalardan sonra genelde hakemlerin başarılı olduğu söylenebilir. Ancak benzer pozisyonlara aynı maçta farklı kararlar verenler ile değişik maçlardaki benzer pozisyonlara farklı kart uygulaması yapanlar oldu.
Örneğin Cüneyt Çakır gibi Türk hakemliğinin en önündeki ismin yönettiği Bucaspor-Konyaspor maçında meydana gelen iki bariz gol şansı pozisyonundaki farklı uygulamaları gibi. Erdinç’e çıkardığı kırmızı kart ne kadar doğru ise Ertuğrul’a çıkarmadığı direkt kırmızı kart o kadar yanlıştı.
Eskişehirspor-Bursaspor maçında rakibine vuran Batuhan’a, Halis Özkahya yerinde bir kararla kırmızı kartını kullandı. Ankaragücü-Beşiktaş maçında ise rakibinin yüzüne doğru daha şiddetli vuran İ.Toraman ise genç hakem Özgür Yankaya’nın görememesi ve yardımcısının da uyarmaması yüzünden maçı kartsız tamamladı.
Hakemlerin maçlarda verdikleri kararlardan çok benzer pozisyonlardaki farklı uygulamaları kafaları karıştırıyor. Oyuncunun ve takımın ismine veya skora göre kararlar verildiği izlenimi yaratılıyor. Bu durum da hakemlerin sorgulanmasına neden oluyor.