Diğer Murat Ağca yazdı: Cennet turu geri döndü

Murat Ağca yazdı: Cennet turu geri döndü

30.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin bisiklette uluslararası markası haline gelen Tour of Antalya’da pedallar, pandemi sonrası yeniden dönüyor. Cennet Turu mottosuyla, 10-13 Şubat’ta gerçekleşecek organizasyon, bu yıl ilk kez canlı yayınlanacak.

Murat Ağca yazdı: Cennet turu geri döndü

Deniz, kum, güneş; şüphesiz Antalya denince akıllara gelen ilk üç şey… Oysa bu tanımlama, yılın sadece yarısı için geçerli. Geri kalan altı aylık dönemde turizmi çeşitlendirmenin, ziyaretçi trafiğini tüm yıla yaymanın en güzel yolu, spor turizmi… Kışın, ligin devre arasında bölgede kamp yapan yüzlerce futbol kulübüne ve bahar aylarında yoğunlaşan golf aktivitelerine son yıllarda bisiklet organizasyonları da eklenmiş durumda. Bunların arasında biri var ki, Antalya’nın adını uluslararası bisiklet haritasına da büyük harflerle yazdırdı: Tour of Antalya. Nam-ı diğer ‘Cennet Turu’…

Haberin Devamı

Hayaldi gerçek oldu

Yıllardır Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nun geçtiği bu bölge, kendisine ait bir tur için zaten her türlü altyapıya ve bileşene sahipti. İşte beş yıl önce, ‘Neden olmasın?’ diyerek bir hayalin peşine düşen bugünün Tour of Antalya Yarış Direktörü Aydın Ayhan Güney ve Proje Direktörü Haluk Özsevim’e 2018’den bu yana en önemli destekler, Akra Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Barut ve Corendon Airlines Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer’den geldi. Güney, Cumhurbaşkanlığı Turu’ndan gelen tecrübesi ve turizmci kişiliğiyle şirketleri bu yatırıma inandırmış, geriye en iyi bildiği iş olan organizasyonu yapmak kalmıştı. Ilıman iklimi ve müthiş doğasıyla sezona hazırlanan bisiklet takımlarını kendine çeken Antalya’da 2018’de Dünya Bisiklet Birliği’nin (UCI) 2.2 kategorisinde start alan yarışa, daha ilk yılında 20 ülkeden, 25 takım katıldı. İlk şampiyon da Marathon-Tula takımından Artem Oveckhin olarak kayıtlara geçti. Daha ilk yıldan büyük sıçrama yapan Tour of Antalya, UCI 2.2 kategorisinde start listesi en kaliteli yarış olarak gösterildi.

Haberin Devamı

İkinci yıl 21 ülke ve 28 takıma yükselen katılımda bu kez ünlü isimler de dikkat çekmeye başladı. O sene tüm gözler, Corendon Circus takımının Hollandalı yıldızları Mathieus Van Der Poel ve Stijin Devolder’ın üzerindeydi. Genel klasman liderinin giydiği magenta mayo ise Leopard Pro Cycling’den Szymon Rekita’ya gidecekti. Dünyada 51 yarışa sahip 2.2 kategorisinde en iyi 24. yarış seçilen Tour of Antalya, ikinci yılda rüştünü ispat etmişti bile...

Ve üçüncü yıla gelindiğinde tur artık ‘sınıf atlamış’, UCI 2.1 kategorisine yükselmişti. 23 ülkeden gelen 29 takım ve 173 bisikletçiyle, turda tüm rekorlar kırılmıştı. Turun şampiyonu ise bu kez Canyon DHB’den Max Stedman olmuştu.

13 ülke, 161 sporcu

Tam artık ‘herşey harika gidiyor’ derken araya giren pandemi, Tour of Antalya’nın hızını biraz kesti belki ama ‘Cennet Turu’nun dönüşü muhteşem olacak! Akra Hotels ana sponsorluğunda; Corendon Airlines, Fraport TAV Antalya Airport ve Touristica’nın co-sponsorluğunda 10-13 Şubat’ta 4 etaplı olarak koşulacak 2022 edisyonunun start listesinde üç kıtada 13 ülkeden 23 takım var. Toplamda 161 bisikletçi pedal basacak.

Haberin Devamı

Birçok yeni takımın bu yıl ilk kez katılacağı turun pelotonunda World Tour takımı bulunmasa da yine UCI’ın tüm yarışmalarına katılma hakkına sahip Pro-Kıta takımlarından 10’u ile Kıta takımlarından 12’si startta olacak. Bu ekiplere bir de Almanya Milli Takımı eklenecek. Ülkemizin sahip olduğu iki kıta takımı Spor Toto Cycling ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi pro takımları, turu kovalayan ekipler arasında yer alacak. Tour of Antalya’ya katılan takımlar, bu yıl yine ağırlıklı olarak gelecek sezonlar için hazırladıkları genç yetenekleriyle boy gösterecekler. Fakat tecrübeli isimler de yok değil. Bu turda yer alan ve UCI klasmanında en yüksek puana sahip olan isimler arasında Bingoal takımından Timothy Dupont ve Stanislaw Aniolkowski, HRE Mazowsze Serce takımından Alan Banaszek, Human Powered Health’ten Arvid de Kleijn, Alpecin-Fenix’ten Vine Jay ve Jakub Mareczko ile Bike Aid’ten Lucas Carstensen dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Canlı canlı izlenecek!

Turun bu yılki en güzel sürprizi, canlı olarak yayınlanacak olması… Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) prodüksiyon konusunda desteğini alan Tour of Antalya, bu sene ilk kez canlı yayınlarla tüm dünyadaki bisiklet severlere ulaşacak. Birden çok ulusal ve uluslararası kanaldan yayınlanacak etaplar sayesinde, bölgenin tarihi ve turistik zenginlikleri de eşsiz görüntüler eşliğinde tüm dünyada izlenebilecek.

Bu yıl tema iklim değişikliği

Tour of Antalya’nın ilk yılındaki teması; doğaya saygı ve gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakma konusundaki çabaları betimleyen “yenilenebilir enerji” olmuştu. İkinci yıl ise Antalya’daki bereketli toprakların yanı sıra tarihi ve kültürel zenginliğiyle çevredeki antik kentlere vurgu yapan “Antalya’nın tarihi değerleri” teması seçildi. 2020 yılındaki tema ise “Antalya’nın Doğal Güzellikleri” idi.

Antalya’nın cennet doğasına da vurgu yapılmış, portakal bahçelerinin içinden geçen bisikletçiler, Köprülü Kanyon ve Düden Şelalesi gibi noktaları da ziyaret etmişti. Bu yılki tema, orman yangınları ve dramatik hava sıcaklığı değişikliklerinden hareketle “İklim Değişikliği Farkındalığı” olarak belirlendi. Turun ana mesajı ise, “İklim değişikliği konusunda hep birlikte harekete geçmek için geç değil” olacak.

Haberin Devamı

Etaplar iyice zorlaştı

Peki bu yılki etaplarda bisikletseverleri neler bekliyor? Tour of Antalya Yarış Direktörü Mutlu Erçevik, katılan takımların artan kalitesini de göz önünde tutarak etapları daha zorlu hale getirdiklerinin altını çiziyor. 4 günde bisikletçiler 600 km’den fazla yol kat edecekler. Side’den başlayıp, Antalya’da bitecek olan ilk etap, sprinterler için çekici bir yarış olacak. Kemer Olympos arasındaki uzun ve yorucu ikinci etap ise tam yokuşçulara göre… Toplam 3 bin metre irtifa kazanılacak turun kraliçe etabında, geçen yıllara kıyasla daha uzun bir tırmanma bölümü bulunuyor. İki antik kent arasında geçilecek Aspendos Termessos etabında turun kaderi çizilecek. Antalya’daki son etap ise yine sprinterlerin gövde gösterisine sahne olabilir.

Müftüoğlu: Yeni bir marka doğdu

Türkiye Bisiklet Federasyonu’nda başkanlık koltuğuna yeniden oturan Emin Müftüoğlu, Tour of Antalya’nın kısa sürede bisiklet dünyasının önemli organizasyonlarından biri olduğuna vurgu yaptı. 

Müftüoğlu, turun Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’ndan sonra yeni bir marka olarak ortaya çıktığını ve bu sene turun canlı yayınla birlikte ciddi bir atılım yapacağına dikkat çekti.

Federasyon olarak da ana hedeflerinin olimpiyatta madalya kovalayacak sporcu yetiştirmek olduğunu söyleyen Müftüoğlu, “40 yıl sonra ilk kez yol bisikletinde katıldık. Sonra dağ bisikletinde olimpiyatlara gittik. Bugüne kadar hiç madalya kovalamadık. İlk Avrupa şampiyonluğunu kazandırmıştık. Şimdi Dünya ve olimpiyat madalyası hedefiyle yola çıktık. Olimpiyatlara hazırlık için önemli çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Mütfüoğu bir taraftan sporcu yetiştirirken, diğer yandan da halka bisikleti sevdirmek için gran fondo tarzı yarışmaları destekleyeceklerinin de müjdesini verdi.

Yazarlar