NBA NBA'de MVP'nin veliahtı Alperen Şengün

NBA'de MVP'nin veliahtı Alperen Şengün

04.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

NBA’de son derece hızlı bir yükselişe imza atan Alperen Şengün ikinci sezonunda, en değerli oyuncu olan Nikola Jokic’in rakamlarına ulaştı. Sırp yıldızın da bizzat övdüğü 20 yaşındaki pivot, pota altındaki etkinliğiyle MVP’nin tahtına göz dikti.

NBAde MVPnin veliahtı Alperen Şengün

Mirsad Türkcan, Hidayet Türkoğlu, Mehmet Okur, İbrahim Kutluay, Ersan İlyasova, Semih Erden, Ömer Aşık, Furkan Aldemir, Furkan Korkmaz, Cedi Osman... NBA’e Türkiye’den giderek başarılı olan bir çok basketbolcu bulunmakta... Ancak Alperen Şengün kadar kısa sürede parlayarak bir anda yükseleni az olsa gerek.

Haberin Devamı

NBA Draft’ında ilk turda 16. sıradan seçildiğinde Amerikan basketbol rüyası başlar Alperen için. Beşiktaş formasıyla 2020-21 sezonunda Basketbol Süper Ligi’nde MVP ödülünü alan genç pivot, Türkiye ligine damga vurduktan kısa bir süre sonra NBA’e de damga vurmaya başlayacaktır. Houston Rockets, kendisini seçebilmek için Thunder’a gelecek yıllardan 2 tane 1. tur draft hakkı verirken, feragat ettiği bu hakların karşılığını oyuncunun performansıyla fazlasıyla alacaktır.

İlk sezonunda dikkat çekmeye başlar Alperen Şengün... 2021-22 sezonunda maç başına 20 dakika süre alır. Maç başına 9.6 sayı, 5.5 ribaunt, 2.6 asist, 0.9 blok ortalamalarıyla mücadele eder. Bir sonraki olan içinde bulunduğumuz sezonda bu rakamlar çok daha yukarı çıkar. 27 dakikaya gelen oynama süresinin akabinde maç başına ortalama 15.5 sayı, 9.1 ribaunt, 2.3 asist, 1.0 bloka imzasını atar. Bir çok karşılaşmada ‘double-double’ istatistiklere de imza atarak rakamları alt üst etmeye başlar. Böylece, Türkiye ligindeki ortalamalarına sadece iki yıl sonra dünyanın en iyi basketbol ligi olduğu kabul edilen mecraya çok yaklaşır.

Haberin Devamı

NBAde MVPnin veliahtı Alperen Şengün

20 yaşındaki basketbolcunun hızlı yükselişi Amerika Birleşik Devletleri’ndeki basketbol camiasında yankı bulur. Amerikan basınında çıkan bir çok haberde kendisinden özel olarak söz edilir, bir çok basketbol efsanesi de Türk oyuncudan övgüyle söz eder. Basketbol Şöhretler Müzesi’nin üyesi olan Dino Radja da bu isimlerden bir tanesidir.

İki kez Euroleague şampiyonluğu yaşayan, Euroleague Final Four MVP’si seçilen, 1990’larda NBA’de Boston Celtics forması giyen ve NBA’deki Avrupalı oyuncular için öncü isimlerden olan Radja geçtiğimiz haftalarda Alperen Şengün için şu ifadeleri kullanır:“Alperen’i canlı izleme fırsatım da oldu. Çok iyi oynuyor. Kesinlikle çok iyi bir basketbolcu. 23 sayı attığı bir maç vardı. Bence kendisini çoktan kanıtladı. Önümüzdeki yazı değerlendirir ve çalışmaya devam ederse çok çok daha iyi de olabilir ve daha büyük başarılara da ulaşabilir.”

NBAde MVPnin veliahtı Alperen Şengün

Giresun Belediye Gençlik Spor Kulübü’nün yetiştirdiği oyunculardan olan ve Bandırma Kırmızı, Teksüt Bandırma formaları da giyen Alperen, milli takımda da son dönemin öne çıkan basketbolculardan olmayı başarır. 2022 Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda grup karşılaşmalarında maç başına 30.8 dakika, 18.2 sayı, 8.8 ribaund, 2.6 asist ortalamaları tutturur.

Haberin Devamı

Temel pivot hareketleri son derece başarılı olan, pota altında rakiplere zor anlar yaşatan genç pivot her kesimden basketbolseveri heyecanlandırmakta... Gelişimi ilgiyle takip edilen Alperen’in uzak mesafe şutları ile savunmasını biraz daha yukarı çekmesi durumunda, en değerli oyuncu olmaya giden yolu açabileceği değerlendirilmekte.

Nikola Jokic’in rakamlarına erişti

Dünya basketbolunun çatı kuruluşu FIBA, milli basketbolcunun yükselişine kayıtsız kalmadı.

Alperen Şengün’ün geçtiğimiz haftalarda yakaladığı istatistikler, Denver Nuggets’ın yıldız pivotu Nikola Jokic’in rakamlarıyla karşılaştırıldı. NBA’de son iki sezonun En Değerli Oyuncusu olan Sırp pivotun ikinci sezonundaki rakamlarına Türk basketbolcunun da eriştiği gözler önüne serildi. FIBA’nın resmi hesabından gerçekleştirilen paylaşımda “İki kez MVP olmak zor bir iş ama Alperen doğru yolda” değerlendirmesi yapıldı. Bu paylaşıma etkileşimde bulunan bazı basketbolseverlerin Alperen’in Jokic’ten bile daha iyi olabileceği yorumlarında bulunmaları dikkat çekti.

Haberin Devamı

NBAde MVPnin veliahtı Alperen Şengün

Stephen Silas’ın gözdesi

Houston Rockets başantrenörü Stephen Silas, Alperen Şengün gibi bir oyuncuya sahip olmaktan dolayı son derece memnun ve her geçen gün kendisine daha da önemli görevler vermeye olan eğilimiyle öne çıkıyor. Öğrencisi için “Alperen harika bir oyuncu. Pota altında kendisine pozisyon yaratabilip, sırtı dönük skor bulabiliyor. Orta mesafe şutlarıyla da tehdit oluşturuyor, asistleriyle takım arkadaşlarını da işin içine dahil edebiliyor” diyen Rockects hocası şöyle devam ediyor:

“Takımdaki ilk senesinde arkadaşlarının kendisini tanımaması ve onunla nasıl oynayacaklarını bilmemeleri gibi bir handikapı vardı. Alperen de bu sebeple sahada ne yapması gerektiğinin tam anlamıyla farkında değildi. Sezon ilerledikçe o takımı, takım da onu daha iyi tanımaya başladı. Nereye ne zaman hareketleneceği, hangi durumda pas aldığında daha çok etkili olabileceği anlaşıldığında ilerleme kaydedildi.”

Haberin Devamı

‘Takım onun üzerinden oynamalı’

Denver Nuggets’ın başarılı pivotu Nikola Jokic, mevkidaşını açıkça övmekten çekinmeyen isimler arasında yer alıyor.

Sırp basketbolcu bir çok kez karşı karşıya geldiği rakibi hakkında yaptığı değerlendirmesinde şunları söylüyor: “Houston Rockets bence onun üzerinden daha fazla oynamalı. Çünkü özellikle üçlük atmaya odaklandıklarında bazen takım olarak fazla durağan görünüyorlar. Alperen Şengün gerçekten yetenekli. Pas veriyor, sırtı dönük oynuyor, çember etrafında iyi bitirici. O sahadayken farklı oyunlar izleyebiliyorsunuz.”

NBAde MVPnin veliahtı Alperen Şengün

‘Yıldız olacağım’ iddiasıyla başladı

Alperen Şengün draft edilerek Houston Rockets forması giymeye hak kazandığında hedefini ve iddiasını açıkça ortaya koymuştu. Nikola Jokic’i kendisine örnek aldığını da açıkça dile getiren genç basketbolcu “NBA’e bir yıldız olmak için geldim. Takımımızda çok iyi oyuncular var, ben de kulüp tarihinde iz bırakmak istiyorum” diyerek yolunu çizmişti. Aradan geçen 1.5 yıl Alperen’in yıldız olma yolunda epey mesafe kat ettiği bir süre olarak kayda geçti.

‘Houston’ın parlayan yıldızı’

Amerika’da Alperen Şengün’ün performansına özel bir önem gösterilirken, takımının kötü sonuçlar aldığı maçlarda bile oyuncunun bireysel performansının başarılı olduğuna vurgu yapılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde son dönemde Alperen Şengün ile ilgili bir çok özel habere imza atıldı. Bu haberlerin ortak bir yanı, oyuncunun takımı kötü sonuçlar alsa da; genç basketbolcunun hemen hemen her maçta başarılı bir performans sergilediği şeklinde oldu.

NBAde MVPnin veliahtı Alperen Şengün

Houston merkezli Chron haber sitesinde ‘Alperen Şengün, Rockets’ın durgun başlangıcında parlak nokta olarak görev yapıyor’ başlığıyla yayınlanan haberde “Houston’ın genç pivotu. NBA’deki ikinci sezonunda etkilemeye devam ediyor. Şengün boyalı alanda çalışıyorken, ligin en iyi uzunlarından bazılarıyla rekabet ediyor. Oyunu olağanüstü yeteneği olan bu oyuncu üzerinden oynamak Houston’a önemli kazançlar sağlayacaktır” ifadeleri kullanıldı. Fan Sided sitesinde Alperen Şengün’den ‘Sırtı dönük oyunun kralı’ şeklinde bahsedildi. Haberde “Alperen bu sezon NBA’de en iyi sırtı dönük oynayan oyunculardan bir tanesi oldu. Top kayıpları düşük, serbest atış yüzdesi yüksek” satırlarına yer verildi. Merkez medyadan USA Today’de yayınlanan haberdeyse ‘Houston’ın en parlak genç yıldızı Alperen Şengün’ başlıklı habere yer verildi: “Alperen Şengün’ün merkezdeki istikrarlı performansı etkileyici.”

Yazarlar