Rıdvan Dilmen

Rıdvan Dilmen

rdilmen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu Dünya Kupası’ndan çıkarılacak önemli dersler olduğunu daha önce de belirtmiştim. Özellikle saha içi çok farklı bir kupaya tanıklık ettik. Örneğin eskiden hücuma başlangıç genellikle kenar beklerle olurdu. Artık iki stoperle. İki stoper ceza sahasının iki köşesine çıkıyor ve topu mutlaka onlar alıyor. İki kenar beki de orta bayrağa kadar gidiyor. Dolayısıyla iki stoper önce topu orta sahada oynayan iki oyuncudan birine veriyor.
Hollanda’da Van Bommel ile De Jong, İspanya’da Xabi Alonso, Busquets ve Xavi gibi isimler stoperlerden gelen ilk toplarla buluşuyor. Yani futbol savunmadan çıkarken orta saha oyuncularına ihtiyaç duyularak oynanıyor.
Hücum aksiyonlarında da öndeki forvet oyuncularından çok arkada oynayan oyuncular ceza sahası civarına geliyorlar. Yani orta sahaları güçlü takımlar başarılı oluyor. İspanya ile Hollanda orta sahası en iyi olan iki takımdı zaten. Göz ucuyla baktım, en fazla aralarında pas yapan takım uzak ara İspanya, ilginçtir ikinci Hollanda. İstatistikler de bunu gösteriyor.
Muhammed Ali için “kelebek gibi uçar, arı gibi sokar” derlerdi, İspanya da “önce yorar, ardından vururum” lakabını taşıyor. Gruplardan çıktıktan sonra oynadıkları üç maçta da 60. dakikadan sonra rakiplerini boğdular. Bu tesadüf değildi. Bir saat boyunca sabırla aralarında oynayıp, birden hızlanarak pozisyon üretiyorlar. Kendileri ekonomik oynayıp, zevk alırken, rakiplerini yoruyorlar ve hataya zorluyorlar. Sonra da bu hatalardan yararlanıyorlar. Xavi, İniesta ve Xabi Alonso sağlıklı olduğu ve tempolarını korudukları sürece her zaman İspanya favoridir.
Hollanda, İspanya’ya göre daha yavaş oynayan, savunması daha zayıf bir takım ama onları da farklı kılan önemli bir özellikleri var. Ceza sahası civarında yaptıkları hazırlık paslarının devamında veya dönen toplarda etkili şut atıyorlar. Bakıyorsunuz atılan gollerde Robben, Sneijder, Kuyt, Van der Vaart gibi isimlerin imzası var. İleri uçtaki van Persie ve Huntelaar sadece bir gol atabilmiş.
Aslında hak eden iki takım finale kaldı. Tabii ki zor maç. Ama İspanya bir adım önde. Herkes gibi aynı şeyi düşünüyorum. Eğer İspanya sinir bozucu pas trafiğini yine eksiksiz uygularsa Hollanda’da van Bommel ve De Jong gibi sert oyuncular atılabilir. Bugün sinirlerine hakim olması gereken taraf Hollanda.