İspanya La Liga Robert Lewandowski Altın Top’un peşine takıldı

Robert Lewandowski Altın Top’un peşine takıldı

24.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bayern Münih’te istatistikleri alt üst eden, rekor üstüne rekor kıran Robert Lewandowski’nin ayrılık kararı, eksik gördüğü parçayı tamamlamayı hedefliyor. Bu yüzden de; hak ettiği halde layık görülmediği Ballon d’Or (Altın Top) ödülünü almak için uygun adres olarak belirlediği Barcelona ile rotasını güncelledi.

Robert Lewandowski Altın Top’un peşine takıldı

Robert Lewandowski’nin Bayern Münih ile yollarını ayırarak Barcelona’ya imza atması, dünya futbolunda yılın transferi oldu.

Haberin Devamı

Katalan ekibi dört yıllık sözleşme imzalattığı golcü oyuncu için Alman kulübüne de 45+5 milyon euroluk bonservis bedeli ödedi. Kontratına 500 milyon euroluk serbest kalma maddesi de konulan 33 yaşındaki santrforun Barça’ya gelişinden çok, uzun yıllar formasını giydiği ve onca rekor kırıp tarihine geçtiği, bir sürü kupalar kaldırdığı Bavyera ekibinden neden ayrıldığı merak konusu oldu. 

Bayern Münih ile ismi özdeşleşen ve kulübün yaşayan efsanesi haline gelen Robert Lewandowski’nin, kendisi yerine Haaland’ın transfer edilmek istenmesine tepki olarak ayrılık kararı aldığı, öne sürülen argümanlardan bir tanesi olmakla birlikte, bu değişiklik isteğinin daha önemli bir sebebi bulunması ihtimali çok daha kuvvetle muhtemel. Bunun için bir yıl öncesine, Altın Top ödül törenine gitmemiz gerekiyor. Paris’in Chatelet Tiyatrosu’ndaki o tartışma yaratan geceye...

Haberin Devamı

Hatırlanacağı üzere 2021 Ballon d’Or ödülü için Lewandowski favori gösteriliyordu. Ödülün Messi’ye verilmesinin ardından sosyal medya adeta sallanırken, birçok futbolsever ödülü Robert Lewandowski’nin hak ettiği görüşünde birleşmişti. Ödülün açıklandığı esnada Bayern Münih’le muhteşem bir sezon geçiren futbolcunun hayal kırıklığı ile dolu yüz ifadesi epey konuşulurken, sürmekte olan bu hayal kırıklığının Polonyalı yıldızı yeni bir arayışa ittiği ortaya çıktı.

Yerini doldurmak zor

Robert Lewandowski’yi Bayern Münih’e geldiğinden beri takip eden Alman gazeteci Philipp Kessler, ayrılık kararını oluşturan unsurları Milliyet’e anlattığı detaylarda ortaya koydu. Bavyera’nın dev yayın organı Tageszeitung’un Bayern Münih muhabiri olan Kessler, golcü futbolcunun Ballon D’or (Altın Top) hedefinin, bu kararı aldıran ana motivasyon olduğunu vurguladı. 

Futbolcunun bu hayaline Bayern Münih’te erişemeyeceğine artık kanaat getirdiğini, bunu gerçekleştirmek için kendisi adına doğru adresin Katalan ekibi olacağına yönelik düşüncesini Philipp Kessler “Lewandowski Barcelona’ya gitmek istedi. İspanya zaten onun rüyası ve burada en önemli etken Ballon d’Or’u kazanmak istemesidir. Bu ödüle Barcelona formasıyla ulaşacağını düşünüyor” sözleriyle anlatarak şöyle devam ediyor: “Dortmund’dan geldiğinden beri her geçen sene daha iyi bir hale geldi, adeta yıllandıkça değeri artan iyi bir şarap gibi... Üst düzey bir santrfor olmak için gerekli miktardaki egoizmi sayesinde gollerini sıralayıp durdu. Bayern ise en azından sözleşmesi bitene dek onun kalmasını istemişti aslında. Her sezon en az 30 golü garanti olan birinin yerini doldurmak, ne olursa olsun çok zor çünkü.”

Haberin Devamı

Karateci eşine sağlığını borçlu Robert Lewandowski aktif futbolcular içerisinde kendisine en iyi bakan isimlerden biri olarak dikkat çekiyor. Neredeyse hiç sakatlanmayan ve her sezon maçların büyük kısmında forma giyen futbolcunun bu formunda, eşi Anna Lewandowski ise bir numaralı faktör. Eski bir şampiyon karateci olan Anna Lewandowski, aynı zamanda beslenme konusunda da uzman bir kişi ve bu alandaki uzmanlığını pratikte eşinin daha sağlıklı olması adına mesaiye dönüştürüyor. Eşinin kendisi için hazırladığı özel diyetlerin dışına çıkmayan Robert, bugüne kadar bu programın faydasını çoklukla görmüş bulunuyor.

Haberin Devamı

‘Büyük bir meydan okuma’
Polonya Milli Takımı’nın da yıldızı olan Robert Lewandowski’nin, transferine yönelik gelişmeler ülkesinde de heyecanla takip edildi. Tecrübeli ismin yeni bir takıma gidişine ülkesinde nasıl bakıldığını, Przeglad Sportowy gazetesinden Maciej Kaliszuk’a sorduk, oyuncunun transferinin Polonya’da son derece olumlu karşılandığını öğrendik: “Lewandowski’nin Barcelona’ya gitmesi büyük bir meydan okuma oldu. Başka bir ülkede kupalar kazanmak, kendisini bir başka ligde daha kanıtlamak için bir fırsat olacak. Katalan ekibi, Bayern’e göre uluslararası olarak çok daha fazla taraftara sahip bir kulüp ve La Liga da Bundesliga’ya göre daha gözde bir lig. Burada medya ilgisini daha da çok üzerine çekeceği aşikar.Sosyal medya hesaplarındaki takipçi sayısının artması da, bu transferin yarattığı bir başka sonuç. Bu faktörler Lewa’yı şimdikinden de daha popüler bir hale getirecek. Bugüne kadar almak isteyip de alamadığı ödüllere erişmesi için de İspanya’da şansı çok daha fazla.”   

Haberin Devamı

Bir devir sona erdi 
Sekiz yıldır Bavyera temsilcisinin formasını giyen tecrübeli santrfor, bu sürede kulübün elde ettiği başarılarda kilit bir rol üstlendi. Takımının başarısı ve kırdığı rekorlar kadar kendisi bireysel olarak da istatistikleri alt üst eden oyuncu, bir çok zaferin de mimarı oldu. Takımda bulunduğu sekiz yılının tamamında kırmızı-beyazlılarla Bundesliga şampiyonluğu yaşadı. Bayern formasıyla top koşturduğu bu sezonların altısında ligi gol kralı olarak tamamladı. Borussia Dortmund döneminde de bir kez bunu başaran başarılı isim toplamda yedi kez sezonları en skorer isim olarak sonlandırdı. Lewandowski’nin gidişiyle Alman ekibinde görkemli bir devir resmen sona erdi. 

Kaçan balık ‘Kocaman’

Robert Lewandowski’nin ilk olarak yıldızının parlaması, bundan on iki yıl önceye dayanıyor. Lech Poznan formasıyla Polonya 1. Ligi’nde gol kralı olduğu dönem ülkesinin dışında da bir çok önemli ekibin dikkatini çekti. Bunlardan bir tanesi de Fenerbahçe’ydi ve yıldız isim kıl payı elden kaçırıldı. Dönemin teknik direktörü Aykut Kocaman, oyuncuya ciddi para önerdiklerini ve kulübüyle de anlaştıklarını, ancak Borussia Dortmund da devrede olduğu için futbolcunun tercihini sarı-siyahlılardan yana kullandığını sonradan anlatacaktı. Polonyalı santrfor 2010 yazında Lech Poznan’dan Borussia Dortmund’a 5 milyon euro bonservis bedeli karşılığında transfer olmuş, bunun dört sene sonrasında ise sözleşmesinin bitmesine müteakip bedelsiz olarak Bayern Münih’in yolunu tutmuştu. 

Lewandowski’nin kırdığı rekorlar 

- Bundesliga’da bir takvim yılı içinde attığı gol sayısıyla Gerd Müller’in bu alandaki 42 gollü 50 yıllık rekorunu kırdı.

- 2020-21 sezonunu 41 gol atarak tamamladı, 40 golle Gerd Müller’e ait sezonluk gol sayısı rekorunu ele geçirdi.

- Bayern Münih tarihinde maç başına gol ortalaması en yüksek futbolcu unvanını, 0,91’lik ortalamayla eline geçirdi.

- 2019-2020 sezonunda tüm kulvarlarda 55 kez fileleri havalandırıp 13 gol pası vererek, kendi kariyer rekorunu kırdı.

- On bir dakikada üç golle Şampiyonlar Ligi elemelerinde en hızlı, tüm turlarda en hızlı ikinci hat-trick yapan futbolcu.

- Almanya birinci liginde en fazla sayıda deplasman golü atan oyuncu rekorunu, toplamda kaydettiği 126 golle kırdı. 

- Almanya birinci liginde bir sezonda en çok gol atan futbolcu olma rekorunu 2020-21 sezonundaki 41 golüyle ele geçirdi.

- Almanya birinci liginde bir takvim yılında en çok gol atan oyuncu rekorunu 43 golle eline geçirdi.

- Bundesliga’da en çok gol atan yabancı futbolcu rekorunun, formasını giydiği iki takımda kaydettiği 312 golle sahibi. 

Aldığı ödüller 
Avrupa Altın Ayakkabı (2020-21) Ballon d’Or yılın forveti (2021)  FIFA Yılın Sporcusu (2020,2021)Kulüpler Kupası Altın Ayakkabı (2020)UEFA Yılın Oyuncusu (2019-20)Şampiyonlar Ligi Yılın Forveti (2019-20)Guardian Dünyada En İyi Futbolcu (2020, 2021)Bundesliga’da Sezonun Futbolcusu (2017, 2020)
Gol makinesinin tüm kulvarlarda golleriSezon Takım Gol 2021-22 B.Münih 50 2020-21 B.Münih 48 2019-20 B.Münih 552018-19 B.Münih 40 2017-18 B.Münih 41 2016-17 B.Münih 43 2015-16 B.Münih 42 2014-15 B.Münih 25 2013-14 Dortmund 282012-13 Dortmund 362011-12 Dortmund 30 2010-11 Dortmund 92009-10 L.Poznan 212008-09 L.Poznan 202007-08 Pruszkow 21

Gol krallıkları 
Bundesliga (2013-14, 2015-16, 2017-18, 2018-19, 2019-20, 2020-21, 2021-22)Almanya Kupası (2011-12, 2016-17, 2017-18, 2018-19, 2019-20) Şampiyonlar Ligi (2019-20)Polonya Ligi (2010)

Yazarlar