Futbol Şampiyon Galatasaray

Şampiyon Galatasaray

31.12.2018 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sarı-kırmızılılar, son maçında Göztepe'yi 1-0 yenerek rakiplerini geride bıraktı, kupayı kaldırdı.

Şampiyon Galatasaray

ERKAN AYRAÇ

Haberin Devamı

İlk yarının son maçında hoca değişikliğine giden ve Fatih Terim ile yoluna devam eden Cim-Bom 21. kez mutlu sona ulaştı. Gol krallığında da sarı-kırmızılılardan Gomis zirveye çıktı.
Galatasaray, Süper Lig’in son hafta maçında Göztepe’yi deplasmanda 1-0 yenerek, 2017-18 sezonunu şampiyon tamamladı. Gol kralı da Cim-Bom’dan çıktı. Rakip ağlara 29 gol gönderen Gomis tacı taktı. Osmanlıspor, Gençlerbirliği ve Karabükspor küme düşen kulüpler olurken, Çaykur Rizespor, Ankaragücü ile BŞB Erzurum yukarı çıkmayı başardı.
2018’in futbolda yaşanan diğer olayları ise şöyle:
- Dört büyüklerin hepsi seçim yaşadı. Beşiktaş’ta Fikret Orman, Galatasaray’da Mustafa Cengiz, Trabzonspor’da ise Ahmet Ağaoğlu seçildi. En büyük değişim Fenerbahçe’de gerçekleşti. Sarı-lacivertlilerde Ali Koç, Aziz Yıldırım’ı geçerek Fenerbahçe’nin 37. başkanı oldu.
-Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan Türkiye Kupası yarı final rövanş maçı, 57. dakikada çıkan olaylar nedeniyle tatil edildi. TFF Yönetim Kurulu, derbinin kaldığı yerden oynanmasına karar verdi. Beşiktaş ise bu gelişmenin ardından maça çıkmayacağını açıkladı.
- FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır da birçok gurur yaşadı. Çakır, Real Madrid ile Bayern Münih arasında oynanan Şampiyonlar Ligi yarı final rövanş maçını ve 2018 FIFA Dünya Kupası’nda Hırvatistan ile İngiltere arasında oynanan yarı final maçını yönetti.
-Ziraat Türkiye Kupası finalinde Akhisar, Fenerbahçe’yi 3-2 yenerek şampiyon oldu. Akhisar ayrıca penaltılarda Galatasaray’ı 5-4 yenerek Süper Kupayı da müzesine götürdü. Bu müsabakada ilk kez VAR sistemi uygulandı.
- UEFA, 2020 Şampiyonlar Ligi final maçının Olimpiyat Stadı’nda oynanmasına karar verdi.
-Türkiye Ampute Futbol Milli Takımı, Dünya Kupası finalinde, normal süresi ve uzatma bölümü golsüz biten maçın sonunda Angola’ya penaltılarda 5-4 yenilerek 2. oldu.
- TFF Yönetim Kurulu, uzatmaya giden maçlarda 4. oyuncu değişikliği yapılabilmesine izin verdi.
-Fenerbahçe’de, Volkan Demirel, Aatif ve Dirar kadro dışı bırakıldı. Ayrıca görevden alınan Cocu’nun yerine Ersun Yanal ile 1,5 yıllığına anlaşma sağlandı.
-A Milli Futbol Takımı, EURO 2020 Elemeleri H Grubu’nda Fransa, İzlanda, Arnavutluk, Moldova ve Andorra ile eşleşti. Milliler ayrıca Uluslar B Ligi’nde 2. Grup 4. ve son maçında konuk ettiği İsveç’e 1-0 yenilerek C Ligi’ne düştü.
-UEFA, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın Almanya’da düzenlenmesine karar verdi. Türkiye ve Almanya’nın düzenlemek için aday olduğu EURO 2024’ün ev sahibi, oylama sonucunda belirlendi. Almanya’ya 12, Türkiye’ye ise 4 oy verildi.
Daçka kupayı kaldırdı
Basketbolda Fenerbahçe hem erkeklerde hem de kadınlarda şampiyonluğa ulaştı. Sarı-lacivertliler ayrıca Erkekler Euroleague’de ise kupayı kılpayı kaçırdı. Finalde Real Madrid, Fenerbahçe Doğuş’u 85-80 yenerek kupayı kaldırdı.
- Kadınlarda Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı Fenerbahçe’yi 61-47 yenen Hatay BŞB, erkeklerde de Fenerbahçe’yi 65-62 yenen Anadolu Efes kazandı.
- Darüşşafaka, ULEB Avrupa Kupası’nda şampiyon oldu.
-Kadınlar PTT Türkiye Kupası’nı finalde Hatay Büyükşehir Belediyespor’u 86-79 yenen Yakın Doğu Üniversitesi kazandı.
-Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi’nde Galatasaray 2017-18 sezonunu zirvede tamamladı.
- Philadelphia 76ers’ta forma giyen Furkan Korkmaz hazırlık maçında 40 sayı atarak tarihe geçti.
-A Milli Erkek Takımı, 2019 FIBA Dünya Kupası’na katılmayı garantiledi.
-16 Yaş Altı Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası’nda Fransa’yı 82-59 yenen Türkiye bronz kazandı.
-Avrupa 22 Yaş Altı Erkekler Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye, finalde Almanya’yı 67-64 yenerek şampiyon oldu.
Guliyev yine zirvede
Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda erkekler 200 metrede altın kazanan Ramil Guliyev başarılarına bir yenisini daha ekledi.
Almanya’da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye madalya sıralamasında 13.’lüğü elde etti. Şampiyonada Türkiye, 1 altın 2 gümüş ve 2 bronz olmak üzere toplam 5 madalya topladı. Altın madalyayı erkekler 200 metrede Ramil Guliyev ile alan Türkiye, gümüş madalyaları erkeklerde 4x100 metre bayrak yarışı ve 400 metre engelli kategorisinde Yasmani Copello Escobar ile elde etti. Türkiye’ye bronz madalyalar erkekler 100 metrede Jak Ali Harvey ve kadınlar 5 bin metrede Yasemin Can’dan geldi.
- Türkiye, 25. Avrupa Kros Şampiyonası’nda Yasemin Can, altın madalya kazanarak, üst üste 3 kez bu başarıyı elde eden ilk kadın sporcu oldu.
-Amsterdam Maratonu’nda Türkiye’yi temsil eden Kaan Kigen Özbilen, Mehmet Terzi’yi ait Türkiye rekorunu 31 yıl sonra geliştirmeyi başardı. Milli atlet, 2.06.24’lük derecesiyle maratonu beşinci sırada tamamladı.
- Avrupa Şampiyon Kulüpler Atletizm Kupası’nda ENKA, erkeklerde şampiyon olurken, kadınlarda 2. sırayı aldı.
VOLEYBOL
-Vestel Venus Sultanlar Ligi play-off final serisi 5. maçında VakıfBank, Eczacıbaşı VitrA’yı 3-0 yenerek 2017-2018 sezonunu şampiyon tamamladı.
-VakıfBank, CEV Şampiyonlar Ligi Dörtlü Final organizasyonunun final maçında Romanya temsilcisi CSM Volei Alba’yı 3-0 yenerek şampiyon oldu.
- VakıfBank, FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonası finalinde Brezilya ekibi Minas’ı 3-0 yenerek şampiyon oldu. Eczacıbaşı VitrA ise bronz kazandı.
-Eczacıbaşı VitrA Voleybol Takımı, Kadınlar CEV Kupası finali rövanş maçında Belarus temsilcisi Minchanka’yı 3-0 yenerek şampiyonluğa ulaştı.
- Voleybolda Efeler Ligi play-off final etabı 4. maçında Halkbank, Arkas Spor’u 3-1 yenerek seride durumu 3-1 yaptı ve şampiyon oldu.
-Spor Toto Şampiyonlar Kupasını erkeklerde Halkbank, kadınlarda ise Eczacıbaşı VitrA kazandı.
-A Milli Erkek Takımı, Avrupa Ligi Altın Kategori’nde Portekiz’i 3-2 yenerek bronz madalyanın sahibi oldu. Kadın Takımı, FIVB Uluslar Ligi finalinde ABD’ye 3-2 mağlup olarak gümüşte kaldı.
GÜREŞ
-Avrupa Güreş Şampiyonası’nda grekoromen stilde Rıza Kayaalp, 8. kez Avrupa şampiyonu olurken, 55 kiloda Ekrem Öztürk, 67 kiloda Enes Başar bronz elde etti. Kadınlarda Yasemin Adar üst üste 3. kez zirveye çıktı, Elif Jale Yeşilırmak da altın aldı. Evin Demirhan ile Buse Tosun bronz kazandı. Serbest stilde Taha Akgül 6., 74 kiloda Soner Demirtaş üst üste 3. Avrupa şampiyonluğunu elde etti. Milli güreçiler Dünya Güreş Şampiyonası’nda ise 1 altın, 4 gümüş ve 4 bronz madalya aldı.
-23 Yaş Altı Avrupa Güreş Şampiyonası’nda 17 madalya kazanan Türkiye rekor kırdı.
-657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivanlığı, Orhan Okulu kazandı. Okulu, 3 yıl aradan sonra tekrar altın kemeri beline taktı. Başarılı sporcu ayrıca 666. Elmalı Yağlı Güreşleri’nde de 6. kez başpehlivan olarak rekor kırdı.
- Türkiye, Dünya Yıldızlar Güreş Şampiyonası erkekler serbest stilde 5 yıl sonra altın kazandı. Hamza Alaca zirveye çıkan isim oldu.
OKÇULUK
-Okçuluk Dünya Kupası ikinci ayak müsabakalarında makaralı yay sporcusu Yeşim Bostan altın, Mete Gazoz-Yasemin Ecem Anagöz ikilisi bronz kazandı. Dördüncü ayakta ise Gazoz ile Anagöz sıralama atışlarında 1307 puanla gençler dünya rekoru kırdı.
- Gençler ve Yıldızlar Avrupa Okçuluk Şampiyonası’nda Mete Gazoz, Erdal Meriç Dal ve Oğuzhan Küçük’ten oluşan Klasik Yay Takımı, 1970 puanla rekor kırdı. Ayrıca organizasyonda Türkiye 12 kez kürsü görerek en çok madalya kazanan ülke oldu.
- Milli okçu Mete Gazoz, Avrupa Grand Prix’sinin sıralama turlarında 70 metrelik atışlar sonucu 686 puan topladı ve Avrupa rekoru kırarak zirveye çıktı. .
-Türkiye, Avrupa Şampiyonası’nda 3 altın, 1 gümüş ve 1 bronz olmak üzere 5 madalya kazandı. Mete Gazoz ile Yasemin Ecem Anagöz’den iki rekor geldi.
- Okçuluk Dünya Kupası Finalleri Samsun’da yapıldı. Ev sahibi Türkiye, finalleri 1 altın ve 3 gümüş madalyayla tamamladı.
ESKRİM
- Deniz Selin Ünlüdağ, Yıldızlar ve Gençler Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda yıldız kadınlar kılıç kategorisinde Avrupa şampiyonu oldu. Ünlüdağ, İbrahim Ahmed Acar’dan sonra 2., kadınlar kategorisinde ise ilk kez bu başarıyı elde eden sporcu olarak tarihe geçti. Türkiye Yıldız Kadın Kılıç Takımı ise bronz alarak bir ilki başardı. Aylin Çakır da genç kadınlar kılıç kategorisinde bronz kazandı. Milli eskrimci bu kategoride Türkiye’yi ilk kez kürsüye çıkardı.
-Martino Minuto, erkekler flöre kategorisinde yarıştığı Grand Prix etkinliğinde 14., Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda ise İrem Karamete 12. sırayı alarak Türkiye’ye kadınlar flöre kategorisindeki en iyi derecesini getirdi.
TEKVANDO
- Tekvando Grand Slam Şampiyonlar Serisi’nde İrem Yaman, kadınlar 57 kiloda altın madalya kazandı. Milli sporcu, bu başarısıyla adını tarihe yazdırdı. Yaman ayrıca 62 kiloda üst üste 2. kez Avrupa şampiyonu olurken, grand prix 3. seri müsabakalarında da altın alarak bir ilki başardı. Avrupa Şampiyonası’nda Nafia Kuş da kadınlar 73 kiloda altın kazandı.
MOTORSPORLARI
- Dünya Supersport Şampiyonası’nda 5 kez şampiyonluğa ulaşan Kenan Sofuoğlu, aktif sporculuk kariyerini sonlandırdı.
- Dünya Superbike Şampiyonası’nın İngiltere’deki 6. ayağının 2. yarışında, Toprak Razgatlıoğlu ikincilik elde etti. Bu sonuçla genç sporcu, Dünya Superbike Şampiyonası kariyerindeki ilk podyumuna çıkma başarısı gösterdi.
-Milli motosikletçi Can Öncü, Red Bull MotoGP Çaylaklar Kupası’nın İtalya ayağında şampiyonluğa ulaştı. Öncü, pilotlar klasmanındaki puanını 221’e çıkararak rakiplerini geride bıraktı. Öncü ayrıca Moto3 Dünya Şampiyonası’nda yarışan ve birinciliğe ulaşan en genç pilot olarak tarihe geçti.
KARATE
-53. Avrupa Karate Şampiyonası’nda kadınlar kumite 50 kiloda Serap Özçelik Arapoğlu ve erkekler kumite 67 kiloda Burak Uygur ile Erkek Kumite Milli Takımı, Avrupa şampiyonu olurken, Türkiye Erkek ve Kadın Kata Milli Takımları da bronz kazandı.
JUDO
- Dünya Judo Şampiyonası’nda 15 yıllık madalya hasreti sona erdi. Vedat Albayrak 81 kiloda bronz kazandı ve 2003’teki Dünya Şampiyonası’nda 3. olan Neşe Şensoy’un ardından kürsüye çıktı.
-Dünya Büyükler Judo Şampiyonası’nda kadınlar 78 kiloda mücadele eden Kayra Sayit, Türkiye’ye 2. bronz madalyasını kazandırdı.
- Galatasaray Kadın Judo Takımı, Avrupa Kulüpler Şampiyonası Şampiyonlar Ligi’nde bronz kazandı.
TENİS
Sezonun üçüncü grand slam turnuvası Wimbledon’ın gençler kategorisi çiftlerde mücadele eden milli tenisçi Yankı Erel ile Fin partneri Otto Virtanen, şampiyonluğa ulaştı. Böylece Erel, gençler kategorisinde grand slam şampiyonluğu yaşayan ilk Türk erkek tenisçi oldu.
HENTBOL
- Erkeklerde Beşiktaş Mogaz, kadınlarda ise Muratpaşa Belediyespor ligde mutlu sona ulaşırken, Süper Kupa’yı da müzelerine götürmeyi başardılar.
CİMNASTİK
Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası’nda tarihinde ilk kez finallere yükselme başarısı gösterdi. Organizasyonda İbrahim Çolak, halka aletinde gümüş kazanarak bir ilke imza attı.
MARATON
-Vodafone 40. İstanbul Maratonu’nda, erkeklerde Felix Kimutai, kadınlarda Ruth Chepngetich parkur rekoru kırarak birinci oldu.
GOLF
- Milli golfçü Taner Yamaç, Challenge Tour organizasyonlarında amatör olarak oynayıp elemeleri geçen ilk Türk golfçü oldu.
-Avrupa Turu Rolex Serisi’ndeki 8 turnuvadan biri olan Turkish Airlines Open 2018’de, yine İngiliz sporcu Justin Rose şampiyon oldu.
BİNİCİLİK
-Binicilikte Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı, Condino 29 isimli atıyla Hasan Şentürk kazandı.
- At yarışlarında 92. Gazi Koşusu’nu, Veysel Kahraman’ın sahibi olduğu, Ahmet Çelik’in jokeyliğini yaptığı Hep Beraber adlı safkan, 2.29.67’lik derecesiyle kazandı.
SATRANÇ
Avrupa Amatörler Satranç Şampiyonası’nda Özgün Şahin altın madalya kazandı.
BİSİKLET
54. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nu, Euskadi Basque Country-Murias takımından Eduard Prades Reverter kazandı.
KÜREK
Bulgaristan’ın ev sahipliğinde organize edilen Balkan Kürek Şampiyonası’nda milli sporcular 12 kez kürsüde yer aldı.
BİLARDO
Milli bilardocu Semih Saygıner Dünya Kupası’nda bronz madalya kazandı.

Yazarlar