Fenerbahçe Şansal Büyüka şaşkınlığını açıkladı: Süper Lig'de ilk kez gördüm

Şansal Büyüka şaşkınlığını açıkladı: Süper Lig'de ilk kez gördüm

26.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Spor Toto Süper Lig'in 23'üncü haftasında ertelenen maçta Fenerbahçe, Konyaspor'u konuk etti. Sarı-lacivertlilerde Enner Valencia'nın yıldızlaştığı maçta 3 puan ev sahibinin oldu. Fenerbahçe - Konyaspor mücadelesini spor yazarları değerlendirdi. Şansal Büyüka, Fenerbahçeli oyuncular hakkında övgü dolu ifadeler kullandı.

Şansal Büyüka şaşkınlığını açıkladı: Süper Ligde ilk kez gördüm

Fenerbahçe, Spor Toto Süper Lig'in 23'üncü haftasında ertelenen maçta Konyaspor ile karşı karşıya geldi. Müsabakanın galibi sarı-lacivertliler oldu. Fenerbahçe'de Ekvadorlu golcü Enner Valencia maça damga vurdu.

Haberin Devamı

Fenerbahçeli tecrübeli futbolcunun performansı spor yazarlarının beğenisini kazandı. Konyaspor'un futbol düzeni ise Şansal Büyüka'dan eleştiri topladı.

İşte Fenerbahçe - Konyaspor müsabakası sonrası yapılan değerlendirmeler...

BİR NEFES FUTBOL / ERCAN GÜVEN

Bencil veya umursamaz sanmasın kimse!.. Uçaklardaki “oksijen maskeleri düştüğünde, önce kendinize sonra çocuğunuza takın” uyarısı kadar kıymetlidir büyük yıkım ve feci kırımdan üç hafta sonra Süper Lig’in erteleme maçlarıyla başlaması…
“Boş verin evladınızı” demez o uyarı… Problem çıktığında çocukla bilinçli ebeveynlerin ilgilenebileceği mantığından yola çıkar.

Şansal Büyüka şaşkınlığını açıkladı: Süper Ligde ilk kez gördüm

Tıpkısının aynısı… Yeniden başlayan maçlar da biraz kafayı toparlayıp depremzedeler ile dayanışmaya daha iyi odaklanabilmek ve birlikteliğimizi somutlaştırmak için 90’ar dakikalık teneffüsler olacaktır bundan sonra. Bir nefes oksijen olacaktır. Hem bizim… Hem de ilk günden itibaren bölgeye yardım çağrılarına/ organizasyonlara girişip tesislerini/ statlarını/gönüllerini enkazda kalan, enkazdan çıkan ve varı yoğu enkazda gömülü, sadece canı kalmış depremzede vatandaşlarımıza açan kulüpler için çok kısa bir mola…

Haberin Devamı

Tır doldurmaya küçük bir ara ama akıllar orada. Eğlence değil. Çünkü hiçbir şey eskisi gibi değil. Normale çok var! Asıl işi birbirine laf yetiştirmek sanılan başkanlar tribünde omuz omuzaydı ve Beşiktaş-Antalyaspor maçında buluşmak üzere sözleştiler Kadıköy’de… Takımlar çıkarken yaşanan sessizlik, saygı duruşunun tüyler ürpertici şekliydi. Taraftarın sahaya attığı “yabancı madde” ise dondurucu deprem bölgesindekileri biraz olsun ısıtacak gönül düğümleriydi. Saraçoğlu kapılarında bu kez bozuk paralar değil oyuncaklar teslim edildi. Şimdi sıra bizde… Ortada bir futbol mücadelesi varsa, aklımızdan çıkmayan felaketi kısa bir süre kenara alıp, iyisiyle kötüsüyle oyunu yorumlamak düşüyor üzerimize. Bu sezon ilk defa 11 kişi oynadı Fenerbahçe!.. Çünkü 12. Adamı Jesus cezalı ve tribündeydi. Konyaspor ise ertelemeden sonra transfer ettiği futbolcularını tribünde oturtmak zorunda kaldı. Hatta ilk sarıyı itirazdan gören takımın en büyük ümidi Diouf atılıp Michalak sakatlanınca Stanojevic sahaya genç takımdan Mehmet’i sürmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Şansal Büyüka şaşkınlığını açıkladı: Süper Ligde ilk kez gördüm

Aslında maç 11. dakikada Valencia’nın gole çevirdiği penaltı ve on dakika sonra Konyaspor’un on kişi kalmasından sonra bitmişti. Ancak üç haftalık ara, takıma değil de Fenerbahçe topuna fren yaptırmıştı sanki. Lincoln’u savunmadan öne çıkarıp uzun süre onun tekniğine mahkum oynayan Fenerbahçe iştahlıydı, kendinden emindi fakat uzun süre baskısını sonuçlandıramadı. Hatta kaleyi bile bulamadı doğru dürüst. Topun arkasına iyi geçen Konyaspor’a karşı ancak ilk yarının uzatmasında ikinci farka ulaşabildi.
Tabi ikinci golün de sahibi Valencia… Koştuğu yönün tersine adeta bir akrobat gibi attı ikinci golü. Hem zor hem de müthiş bir şekilde. Başka bir düzeye çıkıyor Valencia’nın golcülüğü açıkçası. İkinci yarı rakip eksik ve Fenerbahçe 2-0 önde başladı ama bazı futbolcuları rutinin ötesine geçemiyordu. İrfan Can olabilirdi lakin Ferdi tuhaftı yani. Kim bilir; belki de ortamın psikolojik ağırlığı vardı üstlerinde. Jesus’un yardımcısı Deus, İrfan ve Arao’yu Emre Crespo ikiliyse değiştirerek hem takımı hızlandırmak hem de rakip savunmayı açmak istedi ve Lincoln’ün golü gecikmedi.
Fenerbahçe kulübesinin son şovu ise Arda ile yeni transfer Oosterwolde’yi tribünlere armağan edip Zajc ve King’i kenara almaktı. Maç sırasında 18 yaşına basan Arda’nın futbola estetik katan klası belli. Oosterwalde ise tam Jesus’un istediği gibi. Zaman zaman rakip ceza alanına direk etkisi olan sağlam bir savunma beki. Onarılan Fenerbahçe ile yorulan eksik Konyaspor’un doğal bir sonucuydu duran toptan Szalai’nin kafayla attığı dördüncü gol. Konyaspor galibiyeti Fenerbahçe’ye ne getirdi derseniz; dokuz farkı kapatmak kolay değil, önemli olan o kadar farkı yaptırmamaktı. Maç bitti, döndük asıl derdimize…

Haberin Devamı

Her şeyden önce afetler coğrafyası Türkiye ile aynı hüzün aynı travma sürecini paylaşan kulüplerimize, yüreklerine taş basıp sahaya çıktıkları için teşekkür etmemiz gerekir.

Haberin Devamı

Şansal Büyüka şaşkınlığını açıkladı: Süper Ligde ilk kez gördüm

BURUK SEVİNÇ / ŞANSAL BÜYÜKA

Türkiye gibi, maçın da keyfi kaçıktı. Sonuç ne kadar farklı olursa olsun, büyük felaketin dağılamayan, azalamayan kabusu, tribünlerden sahanın içine kadar çökmüştü. Valencia’nın olağanüstü ikinci golü bile tribünleri çok da ayağa kaldıramadı, coşturamadı. Ruh halimizi; futbolu özlememize rağmen bir türlü ayağa kaldıramadık. Tribünlerdeki seyirci ancak maçın son bölümlerinde maça dönebildi.

Maçta en fazla ilgimi çeken, hakem Halil Umut Meler oldu. Süper Lig’de bugüne kadar bu kadar çabuk, bu kadar rahat çıkan kartları ilk kez gördüm. Meler ilk 20 dakikada 4 defa sarı kartını, bir kez de kırmızı kartını kullandı. Açıkçası, şimdiye kadar rastlanmayan “sıradışı” bir uygulamaydı bu… Fenerbahçe rahat başladı, rahat ve tek kale oynadı. İlk yarı 2-0 bitmesine rağmen, biri penaltıdan bu iki golün dışında “yarım” pozisyon bile üretemedi. Bu yarıda futbol adına tek güzellik, Valencia’nın “fantastik” ikinci golüydü. Fenerbahçe’nin tek kale ve rahat oyunu , ikinci yarıda kendini çok daha fazla hissettirdi. Öyle ki, Fenerbahçe, Samandıra’da antrenman maçı yapsa ancak bu kadar rahat oynardı.

Şansal Büyüka şaşkınlığını açıkladı: Süper Ligde ilk kez gördüm

En ilginci; Fenerbahçe’nin girip, yaratıp kaçırdığı bir pozisyon olmadı. Birincisi penaltı, üçüncüsü biraz şans; Fenerbahçe dört pozisyona girdi, dört gol attı.
Fenerbahçe’nin kötüsü yoktu…Takımın en iyisi, iki gol, bir asitle oynayan Valencia idi. Sonra da takımın topu en iyi kullanan adamlarından biri olan Zajc… Fenerbahçe’de Henrique Lincoln’un sol kenara oranla, orta alanda çok daha etkili ve yararlı olduğunu söylemeliyiz.

Konyaspor takımı bitik… İlhan Palut’a pusu kurup gönderen futbolu çok bilmiş(!) üç Konyalı yönetici, şimdi ne düşünüyordur acaba? Konya’da son 5 maç, 5 mağlubiyet… İlhan Palut’un ruhu, Konyaspor takımını çok kötü silkeliyor. Bu arada kötülerin arasında kaynayıp gitmesin. Konya takımında sonradan oyuna giren Mehmet Ali, son derece iyi sinyaller verdi.
Fenerbahçe’nin 4-0’a rağmen galibiyet sevinci bile buruktu. Maç sonrası açtıkları, “Türkiye bizim canımız, yaralarımızı birlikte saracağız” pankartı maçı değil, maçtan daha çok ülkemizdeki dayanışma gücünü ve paylaşma kültürünü anlatıyordu.

Yazarlar