Futbol Spor dünyasından Halit Kıvanç paylaşımları! 'Kimse kolay kolay ulaşamaz'

Spor dünyasından Halit Kıvanç paylaşımları! 'Kimse kolay kolay ulaşamaz'

25.10.2022 - 22:49 | Son Güncellenme:

Türk spor basınının efsane ismi gazeteci, sunucu ve yazar Halit Kıvanç, 97 yaşında hayatını kaybetti. Kıvanç, dünya yıldız Pele ile ilk kez röportaj yapan uluslararası gazeteci olarak tarihe geçmişti. Kıvanç için kulüplerden ve spor dünyasından taziye mesajları geldi. Kıvanç'ın ölümü sonrası Fatih Terim ve Ercan Taner açıklamalarda bulundu.

Spor dünyasından Halit Kıvanç paylaşımları Kimse kolay kolay ulaşamaz

Gazeteci, sunucu ve yazar Halit Kıvanç, 97 yaşında hayatını kaybetti. Ölüm haberini oğlu Ümit Kıvanç "Halit Kıvanç’ı kaybettik. Bizimle birlikte sevenlerinin de başı sağolsun. Cenaze 27’si perşembe, öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı içindeki camiden kalkacak, aynı mezarlığa defnedilecek." sözleriyle duyurdu.

Haberin Devamı

TFF
Türk spor yayıncılığının duayen ismi, usta spiker ve gazeteci Halit Kıvanç'ın vefat ettiğini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Merhum Halit Kıvanç'a Allah'tan rahmet; ailesi, sevenleri ve Türk basınına başsağlığı dileriz.

FENERBAHÇE
Sarı-lacivertli takımdan Halit Kıvanç için taziye mesajı geldi. Fenerbahçe paylaşımında şu ifadeleri kullandı: Halit Kıvanç’ı kaybettik Kulübümüzün 570 sicil numaralı YDK üyesi, usta gazeteci ve spor spikeri Halit Kıvanç’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Camiamızın kıymetli isimlerinden Halit Kıvanç’a Allah’tan rahmet, ailesi, kederli yakınları ve camiamıza baş sağlığı dileriz.

Spor dünyasından Halit Kıvanç paylaşımları Kimse kolay kolay ulaşamaz

GALATASARAY
Sarı-kırmızılı kulüp yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: Duayen gazeteci ve spor spikeri Halit Kıvanç'ın vefat ettiğini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Rekabetin zerafetini bizlere en derinden hissettiren Halit Kıvanç'a, Allah'tan rahmet; kederli ailesi, yakınları ve sevenlerine başsağlığı dileriz.

Haberin Devamı

 

Spor dünyasından Halit Kıvanç paylaşımları Kimse kolay kolay ulaşamaz

TRABZONSPOR
Türk spor yayıncılığının kıymetli ismi Halit Kıvanç’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Büyük Usta Halit Kıvanç’a Allah’tan rahmet, ailesi, sevenleri ve tüm spor camiasına başsağlığı diliyoruz.

BEŞİKTAŞ
Radyo ve televizyonların efsane spor spikeri ve duayen gazeteci Halit Kıvanç’ın vefat ettiğini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve spor camiasına başsağlığı dileriz.

FATİH TERİM
TRT Spor canlı yayınına katılan Terim, Halit Kıvanç için şu ifadeleri kullandı; Futbol hayatımın tamamında, antrenörlük dönemimin büyük bölümünde hep Halit ağabey vardı. Çok birlikte olduk, zaman geçirdik. Çok üzüldüm. Unutulacak bir insan değil. Hepimizin ona teşekkürü borç bilmesi lazım. 

ORHAN AYHAN
Halit ağabey benim için gerçek bir ağabeydir. Beni mesleğe başlatan kişidir. Yıllarca beraber çalıştık. Bambaşka bir sestir. Başımız sağ olsun.

ERCAN TANER
Spor dünyasının efsane ismi Kıvanç için ünlü spiker Ercan Taner duygusal bir paylaşımda bulundu. Sosyal medyada hesabından paylaşım yapan Taner; "Değerli hocam, meslek büyüklerimin üstadı Halit Kıvanç’ı kaybettik. Türk spor yayıncılığının zirvesiydi. Oraya kimse kolay kolay ulaşamaz. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun." dedi.

Haberin Devamı

Spor dünyasından Halit Kıvanç paylaşımları Kimse kolay kolay ulaşamaz

PELE İLE RÖPORTAJ YAPTI
Pele'nin henüz 17 yaşında olduğu sırada röportaj yapan Kıvanç o günleri şu sözlerle anlatmıştı: Brezilyalı bir meslektaşımla röportaj yapmak için kampa gitmiştik. İçeri girdiğimizde köşede oturan iki Brezilyalı oyuncuyu gördük. Biri orta sahanın beyni Zito idi. Diğeri ise kimsenin tanımadığı daha 17 yaşında bir genç. Herkes Zito ile röportaj yaparken ben o gencin yanına sokuldum. Adının Pele olduğunu öğrendiğim gençle meslektaşım vasıtasıyla bir süre konuştuk. Daha sonra o çocuk, 1958 Dünya Kupası’nın yıldızı olacaktı. Ben de Pele ile röportaj yapan ilk uluslararası gazeteci.”

Spor dünyasından Halit Kıvanç paylaşımları Kimse kolay kolay ulaşamaz

İŞTE MİLLİYET'TEKİ O YAZISI
İşte Halit Kıvanç’ın 17 Temmuz 1958 tarihinde Milliyet gazetesinde yayınlanan o yazısı:

HARİKA ÇOCUK: PELE

Şipşirin, simsiyah genç elindeki gazetede işaret edilen yere baktı. Sonra inci gibi bryaz dişlerini göstererek güldü. Sevinmişti. 17 yaşın heyecanı içinde gazetedeki o köşeye bir daha baktı ve yanında kendisine izahat veren yabancı gazeteciye döndü: ”Teşekkür ederim” dedi, “demek sizden dört yıldızı hak edecek kadar iyi oynadım o gün…”

Haberin Devamı

Kendisinden bütün futbol dünyasının bahsettiği büyük istidat bir anda ‘Dünya Şampiyonu’ takımın ‘as’larından biri olduğunu unutuvermişti. Memleketinden çok ama çok uzaklarda bir beldenin bir gazetesinin spor sayfasında isminin yanında ‘fevkalade’ hükmünü ifade eden dört yıldızı görmek, onu haddinden fazla memnun etmişti.

Bu 17 yaşındaki zenci delikanlı, bütün otoritelere parmak ısırtan Brezilyalı soliç Pele idi.

Brezilya’nın muvaffak antrenörü V. Feola ilk iki maçta Pele’yi takıma koymamıştı. ‘Tecrübesiz’ gence ilerde şans vermeyi uygun görmüştü. Nihayet, heyecanlı delikanlı 15 Haziran 1958 günü Göteborg’un Ullevi stadında ilk imtihanı vermeğe çıktı. Daha maçın 90’ıncı saniyesinde çektiği ‘bomba’ kale direklerini sarsmış ve ancak tesadüfün lütfu ile Yaşin’in kalesine girmemişti. Fakat ikinci maçında küçük Pele büyük bir gol ile tesadüfü de yendi. İklim şartlarının değişikliği yüzünden Gal karşısında 70 dakika gol çıkaramıyan Brezilya, şampiyonluk yolunu Pele’nin nefis şutu ile açıyordu. Bu, aynı zamanda Pele’ye gol kapılarının da açılması demekti. Onu Fransız kalesine bir devrede üç sayı kaydederken alkışladık. Finalde ise, birbirinden güzel iki golle sahanın sayılı kahramanlarından olmuştu. Hele, o ikinci devrede bek N. Santos’un şandelile gelen topu bir ayağı ile stop edip diğer ayağı ile karşısındaki iki İsveçlinin üstünden aşırması ve aynı anda kendi pasına yetişip şahane voleyle golü çıkarması, görülecek sahneydi. Dünya Kupası’nın son dakikasında kafa ile kurt kaleci Svensson’un üstünden topu filelere yuvarladıktan sonra kendisinin de yere düşüp ağlamağa başlaması, futbol tarihine altın harflerle yazılacak bir sayfa idi.

Haberin Devamı

Pele de ‘Didi’ gibi bir takma isimdir. 17 yaşındaki ‘harika’nın asıl adı Edison Arantes Do Nascimentos’dur. Sahaya (10) numaralı forma ile çıkar. Fakat zaman zaman soliçten ziyade mükemmel bir santrafor olarak görünür. Çalımları o kadar muazzamdır ki, insan onu seyrederken “Bu nefis hareketleri öğrenmek için 17 yaş o kadar kısa ki…” diye düşünmekten kendini alamaz… Pele aynı zamanda gayet mahcup, gayet terbiyeli, gayet sevimlidir.

Kahve şehri Santos’un yetiştirdiği bu müstesna kıymet için “Didi bugün çok büyük, fakat yarın Pele ondan da büyük olacak” diyorlar. Brezilyalılara göre ise “Pele bu Dünya Kupası’nda sadece gelecek programın fragmanlarını göstermiştir. O asıl 1962’de seyredilecektir.”

Pele’ye “Bu Dünya Kupası’nda en büyük oyuncu kim?” dedim. Hiç tereddüt etmedi. ‘Fransız Kopa’ cevabını verdi.

Pele şahane futbolu yanında attığı 6 golle de Dünya Kupası Gol Krallığında (Alman Rahn’la beraber) ikinciliği elde etmişti. Bundan dolayı tebrik etmek istedim. Küçük yaşından beklenmeyen büyük bir cevapla mukabelede bulundu: “Gol atmak bir şey değil ki… Ben Didi kadar, Kopa kadar büyük bir oyuncu olsam başka şey istemem… Hem şu anda hiçbir şey düşünmüyorum. Brezilya şampiyon oldu ya, bana yeter…”