Yaz Olimpiyatları Tokyo 2020'de üst üste madalyalar! Taha Akgül, Ali Sofuoğlu ve Merve Çoban'dan

Tokyo 2020'de üst üste madalyalar! Taha Akgül, Ali Sofuoğlu ve Merve Çoban'dan

07.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda güreşte Taha Akgül, karatede ise katada Ali Sofuoğlu, kumitede de 61 kiloda Merve Çoban dünü bronz madalya alarak kapadı, Türkiye’nin gururları arasında yerini aldı

Tokyo 2020de üst üste madalyalar Taha Akgül, Ali Sofuoğlu ve Merve Çobandan

Sabah seansında repesajda Kırgız sporcu A.Lazarev’i 4-0 yenerek üçüncülük maçına çıkma hakkı kazanan Taha Akgül, Moğol rakibi Lkhagvagerel Munkhtur’u 5-0 yenerek bronz madalyaya ulaştı. Akgül, olimpiyatlardaki ikinci madalyasını kazandı. Rio 2016’da altın madalya alan 30 yaşındaki milli güreşçi, olimpiyatlarda ikinci madalyasına ulaştı. Taha Akgül ayrıca iki kez dünya ve 4 defa Avrupa şampiyonluğu kazanmıştı.

Haberin Devamı

100. madalya geldi

Karatede erkekler katada milli sporcu Ali Sofuoğlu, Güney Kore’den Heejun Park’ı yenerek bronz madalyanın sahibi oldu. Sofuoğlu, 27.26 puan alırken, Park ise 26.14 puanda kaldı. Milli sporcumuz bu başarısıyla madalyayı boynuna takarken, Güney Koreli sporcu Heejun Park ise olimpiyatı 5’inci tamamladı. Bu arada Ali Sofuoğlu’nun bu madalyası aynı zamanda Türkiye’nin olimpiyat tarihindeki 100’üncü madalyası oldu.

Karatede 3. başarı

Kadınlar karatede de yüzümüzü güldüren, madalya mutluluğu yaşatan Merve Çoban oldu. Nippon Budokan’da düzenlenen karate müsabakalarında Merve, kumite 61 kiloda yarı finalde Sırp Jovana Prekovic’le karşılaştı.

Rakibine 2-0 kaybeden Merve, final şansını kaybetti ve olimpiyatı 3. sırada tamamladı. Merve Çoban, bronz madalyasıyla Türkiye’nin karatede madalya sayısı 1 gümüş, 2 bronz olmak üzere 3’e çıktı.

Haberin Devamı

‘Bana yakışmadı’

Rio’daki altın madalyanın ardından, dün bronzla yetinen Taha Akgül, buruk bir mutluluk yaşadı. Milli güreşçi, “Gönül isterdi ki buradan altın madalya ile döneyim. Çeyrek final mücadelesi bana yakışmadı. Milletimiz her zaman altın madalya bekliyor. İnşallah bu aldığım madalya, bir nebze olsun milletimizin yüzünü güldürebilmiştir. Madalyamı Antalya’da, Muğla’da hayatını kaybedenlere armağan ediyorum” diye konuştu.

‘Keşke altın alsaydım’

Türkiye’nin olimpiyatlardaki 100. madalyayı kazandığı için mutlu olan Ali Sofuoğlu, “Taha (Akgül) Ağabey’den saniyeler sonra madalya kazandım. Bu konuda Taha Ağabey’in kaybettiği bir şey yok. Kendisi olimpiyat şampiyonu sporcu... Keşke altın madalya alsaydım. Ama olsun, mutluyum” dedi. 2024 Paris’te karatenin olmayacağını hatırlatan Sofuoğlu, “2028 ve 2032’de tekrar karatenin yer alacağını düşünüyorum” dedi.

‘Üzüntüm sevinçten ağır’

Yarı finaldeki mağlubiyetle bronza razı olan Merve Çoban, “Yapmak istediklerimi yapamadım. Amacım tabii ki altın madalya almaktı” dedi. Finale çıkamadığım için aşırı üzgün olduğunu dile getiren milli karateci, “Üzüntüm, bronz madalya kazanmanın sevincinden daha ağır. Daha önce defalarca yendiğim bir sporcuya kaybettim” ifadelerini kullandı. Çoban, rakibinin kaçak dövüştüğünü vurgulayarak hakemlerin hiç taraf tutmadığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Şimdiden 12 madalya

Türkiye, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda topladığı 12 madalyayla tarihinin en çok madalya kazandığı 2. organizasyonuna ulaştı. Ay-yıldızlı sporcular, 1 altın, 1 gümüş ve 8 bronz olmak üzere 10 madalyayı boynuna taktı. Kadın boksörlerden Buse Naz Çakıroğlu ve Busenaz Sürmeneli madalyayı garantilediği için toplam madalya sayısı 12 olacak.

Londra’yı geçerler mi?

Türkiye, bu başarısıyla sayı bakımından Londra 1948’i (6 altın, 4 gümüş, 2 bronz) yakaladı. Oyunların bitmesine 2 gün kala güreş, karatede ve atletizmde mücadele devam ederken, bu sürede gelecek bir madalya, Tokyo 2020’yi Türkiye açısından en çok madalya toplanan organizasyon olarak tarihe geçirecek. Ülkemiz toplamda 101 madalya aldı.

‘Gençler için ilham kaynağı’

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, farklı spor dallarında yaşanan ilklerin ve başarıların gençlere ilham kaynağı olacağını söyledi. Gündoğan, “108 sporcuyla katılım hakkı elde ettik. Öncelikle bunu elde etmek çok büyük bir başarı. Sadece madalyaya odaklandığımız için onların buraya katılma hakkı elde etmesini de unutuyoruz, unutmayalım” dedi.

Haberin Devamı