Türkiye Kupası Turun ardından Fenerbahçeli isme övgü: Takımın en kaliteli ve bitirici oyuncusu

Turun ardından Fenerbahçeli isme övgü: Takımın en kaliteli ve bitirici oyuncusu

20.01.2023 - 08:29 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe Ziraat Türkiye Kupası son 16 Turu'nda konuk ettiği 1. Lig temsilcisi Çaykur Rizespor'u 2-1 yenerek çeyrek finale adını yazdırdı. Spor yazarları 3 kez ağların havalandığı, mücadele dozu yüksek müsabakayı değerlendirdi.

Turun ardından Fenerbahçeli isme övgü: Takımın en kaliteli ve bitirici oyuncusu

Ziraat Türkiye Kupası Son 16 Turu'nda Fenerbahçe ile Rizespor karşı karşıya geldi. Sarı-lacivertli takım, rakibini 2-1 mağlup ederek çeyrek finalist oldu. Ev sahibi adına fileleri 12'nci dakikada Miha Zajc ile 89'da Enner Valencia havalandırdı. Karadeniz ekibinde Sinan Osmanoğlu'nun 26'ncı dakikada attığı gol mağlubiyeti engelleyemedi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

 Spor yazarları, çekişmeli geçen ve 3 gole sahne olan müsabakayı yorumladı.  

 JESUS'TAN BEKLENTİ - SENAD OK (MİLLİYET)

"Fenerbahçe’nin oyun sistemi bir çıkmazda. Jorge Jesus’un oynatmak istediği oyunun olmazsa olmazları tempo, önde baskı, rakibi hazırlıksız yakalama, temaslı ve fiziksel oyun...
Belli bir noktaya kadar bu sistem muhteşem şekilde işledi. Ardından yoğun maç temposu, sakatlıklar, rotasyon sıkıntısı ile teklemeye başladı. Zaman geçtikçe rakipler önlemler almaya başardı.
Bu sistemden büyük keyif alarak oynayan oyuncuların da artık eskisi kadar keyif almadığı ortada. Çünkü sistem işlemiyor. Dolayısıyla ana plana tekrar dönmek için bir ara plana ihtiyaç var. Bu, felsefeden ya da oyun idealinden vazgeçmek demek değil. Bir toparlanma, nefes alma süreci diyelim buna...
Bu ara düzenin olmazsa olmazı da Arda Güler olmalı. Çünkü bu çıkmazdan; zekası, soğukkanlılığı ve yeteneği ile çıkarabilecek tek kişi. Takımın en kaliteli, soğukkanlı, çabuk düşünen ve bitirici oyuncusu.

Haberin Devamı

Turun ardından Fenerbahçeli isme övgü: Takımın en kaliteli ve bitirici oyuncusu

'TEMASLI OYUNDA SIKINTILAR YAŞANABİLİR'

Fiziksel olarak gelişimi sürüyor. Buna bağlı olarak savunma yönü çok güçlü değil. Temaslı oyunda sıkıntılar yaşayabilir. Zaten bugüne kadar Jorge Jesus’un genç futbolcuyu kullanmamasının ana sebepleri bunlardı. Peki Arda’nın bu eksikleri var da başkasının yok mu? Herhalde Ferdi ve Arao dışında tüm takımın eksik yönlerini ve yaptığı hataları buraya yazabilirim. Dolayısıyla tecrübeli oyuncuların eksikleri varken ve bu kadar basit hatalar yaparken Arda’nın sadece savunma zaafı sebebiyle oynamamasını sorgulamak bence çok doğal bir hak...
Jorge Jesus’a saygımız büyük ve ilk bölümdeki futbol için de bir futbolsever olarak teşekkür ediyoruz. Kafasındaki futbolun zirve yaptığı dönemde Lizbon’daydım. Fenerbahçe’yi elemişti Avrupa Ligi yarı finalinde... Müthiş bir baskı, tempo. Çok etkilenmiştim.

Haberin Devamı

'ARDA'YI OYNATACAK PLAN HAZIRLAMALI'

Zamanla Fenerbahçe o seviyeye çıkabilir. Ama zamanla ve biraz da kaliteli oyuncularla... En zor, sert ve telafisi olunmayan bölüme girildi artık. Her maç final gibi geçecek. Dünkü maçın ilk 10 dakikasında yaptığı sıradışı asistin yanısıra iki etkili atağın da başlangıcında olan Arda; bu final döneminde nefes aldıracak, tek bir hareketiyle sonucu değiştirebilecek en önemli isim... Jorge Jesus gibi büyük bir teknik adamdan beklenti de artık şu... “Arda Güler neden oynamıyor?” kısmını anlatmasından ziyade onu oynatacak planı hazırlaması."

Turun ardından Fenerbahçeli isme övgü: Takımın en kaliteli ve bitirici oyuncusu

TURU BIRAK, ARDA'YA BAK - FAİK ÇETİNER (FANATİK)

Gaziantep maçında oynayan takımdan sahada 3 kişi (Szalai, Samet ve Valencia) var. Arao-Crespo ikilisinin yerini İsmail ve Zajc almış. Tribünlerin dolma sebebi Arda Güler nihayet ilk 11’de. Maçın tartışmasız favorisi Fenerbahçe ilk 15 dakikada önde baskıyla rakibine nefes aldırmıyor. Bu bölümde Arda’nın nefis asistinde Zajc şık bir vuruşla topu ağlara yollayınca, "Bu maç çabuk biter" diyoruz. Çünkü rakibinin karşı kaleye gidecek hamlesi bile yok. Fenerbahçe işi makaraya vurunca, Rizespor ilk atağında kazandığı serbest vuruş sonrasında Sinan Osmanoğlu’nun kafa golüyle eşitliği sağlıyor. Szalai eski formundan uzak. Rakip stoper yanından yükselip kafayı vuruyor, o seyrediyor. Zajc orta alanda tek başına. Rossi ve King etkisiz, Valencia yalnız kalınca tüm gözler yine Arda Güler’e takılıyor.

Haberin Devamı

FUTBOL MEMNUN ETMEDİ

Takımın kornerler dahil, bütün duran toplarını kullanan Arda Güler’i bundan sonra kulübeye mahkum etmek işin en yanlışı olur. Devre arası hamle yapmayı sevmeyen Jesus, kapanan rakibini aşamayınca son 25 dakika değişikliklere gitti. İlk bölümde çok aranan Ferdi’yi ve Emre Mor’u (ikinci golün asistini yaptı) sahaya sürüp, Lincoln ve Arda Güler’i (alkışlarla) dışarı aldı. Kapanmaktan hücumu düşünmeyen Rizespor teslim bayrağını son dakikalara girerken Valencia’nın golüyle çekti. Tur geldi ama oynanan futbol tribünleri memnun etmedi. Maçı seyredenler eminim ki 90 dakika sonunda yine de 'Turu bırak, Arda Güler’e bak' diyorlardır.