Süper Lig Yeni transfer Dzeko için bomba öneri: Türk sayılabilir mi?

Yeni transfer Dzeko için bomba öneri: Türk sayılabilir mi?

26.06.2023 - 09:13 | Son Güncellenme:

Türkiye Futbol Federasyonu'nun yeni yabancı kuralındaki bazı değişikliklerle, Süper Lig'deki futbolcuların uygunluğunu yeniden belirledi. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan vatandaşı olan, en fazla bir futbolcu yerli statüsünde forma giyebilecek. Milliyet yazarlarından Mustafa Anıklı, TFF'nin yeni yabancı kuralı sonrası flaş bir öneride bulundu ve Edin Dzeko örneğini verdi.

Yeni transfer Dzeko için bomba öneri: Türk sayılabilir mi

TFF'nin yabancı kuralında değişikliğe gitmesinin ardından bir önceki sezonda yabancı kuralına takılan bazı isimler yeni sezonda yerli statüsünde forma giyebilecek. Galatasaray'da forma giyen Yusuf Demir, geride kalan sezonda yabancı kuralına takıldığı için birçok maçta forma şansı bulamamıştı. 

Haberin Devamı

TFF, 22 Haziran'daki seçimlerde yeni yabancı statüsünü belirledi. Buna göre, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan vatandaşı olan, en fazla bir futbolcu yerli statüsünde forma giyebilecek. 

Milliyet yazarlarından Mustafa Anıklı, TFF'nin belirlediği yeni yabancı kuralının ardından Edin Dzeko örneğinin gösterek flaş bir öneride bulundu.

Mustafa Anıklı'nın yazısı şu şekilde:

Bilindiği gibi, Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig'deki futbolcuların uygunluğunu yeniden belirledi. Yapılan değişiklikler, bir anda Galatasaraylı Yusuf Demir ile Beknaz Almazbekov'a indirgendi.

Ne diyordu kuralda? 14 yabancıya ek olarak, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan vatandaşı olan, en fazla bir futbolcu ve başka ülke milli takımlarını seçen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya bu haklara sahip mavi kartlılara bir kontenjan daha açıyordu.

Haberin Devamı

Yeni transfer Dzeko için bomba öneri: Türk sayılabilir mi

Gelin bir fikir cimnastiği yapalım... Sizce, soydaşlarımıza verilen ayrıcalıkta, bir eksiklik yok mu?

2021 yılında, Nihat Özdemir'in başkanlığı döneminde, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi), ülkelerinin futbol federasyonları arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmaya imza atan ülkeler arasında, özel turnuvalar, maçlar ve birlikte kamplar düzenlenmesi, altyapı, eğitim, hakemlik ve gelişim programları başta olmak üzere birçok sportif konuda ortak çalışmalar yapılması kararı alındı.

Hangi ülkeler vardı bu konseyde? Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Türkmenistan ve Özbekistan... Yani, yabancı kuralında ayrıcalık tanınan 5 ülke dışında, bir de, Macaristan bulunuyordu.

Onların farkı, AB vatandaşı olması denildiğini duyar gibi oluyorum. Ancak, TFF'nin kendi liglerindeki düzenlemelerde bağımsız olduğunu, onlar arasından Macaristan uyrukluları ayrı tutabileceğini düşünüyorum. Alman Ligi Bundesliga'da da takımlarda, Almanya pasaportlu 12 ismin bulunması gerektiği konusunda AB vatandaşlığından farklı bir düzenleme bulunuyordu.

Gelelim bugüne ve Türkiye Futbol Federasyonu'na önerimize... Acaba akrabalarımızı da, işin içine katsa mıydık?

Haberin Devamı

Mesela, Bosna Hersek... Örneğin, Kuzey Makedonya... Veya Kosova...

Sonuçta Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'dan sadece bir ilave gelmeyecek mi? Onlara Bosna Hersek'i de eklediğimizde, kimler faydalanacak?

Fenerbahçe, Edin Dzeko'yu yerli statüsüne koyabilecek. Beşiktaş, Amir Hadziahmedovic'i +1 olarak oynatabilecek. Ya da Trabzonspor, Edin Visca'ya "yabancı" gözüyle bakmayacak.

Yeni transfer Dzeko için bomba öneri: Türk sayılabilir mi

Daha mı? Konyaspor, İbrahim Sehiç gibi bir kaleciyi ya da Riad Bajic'i kontenjan dışında tutabilecekti. Hajradinoviç, 5. yılında Kasımpaşa'da 14 yabancı arasında bulunmayacaktı.

Kosova işin içinde olsaydı, Galatasaray bu kontenjanını Beknaz'dan yana değil, almak istediği Rashica için kullanabilecekti. İstanbulspor, Jetmir Topalli gibi bir ismi, yabancı olmaktan kurtarabilecekti.

Kuzey Makedonya'dan Enis Bardhi, belki de, Trabzonspor'a hiç "yabancı"lık çekmeyecek, Fenerbahçe'den Alioski, tercihler arasında olabilecekti.

Biliyoruz ki; onlar da bizim kardeşlerimiz... Canımız, kanımız...

Haberin Devamı

Yeni transfer Dzeko için bomba öneri: Türk sayılabilir mi

Yazarlar