Fenerbahçe Yeni transfere övgü dolu sözler: İyi ki hakem penaltıyı es geçti

Yeni transfere övgü dolu sözler: İyi ki hakem penaltıyı es geçti

11.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

UEFA Avrupa Konferans Ligi 3. Ön Eleme Turu'nda Fenerbahçe, NK Maribor ile karşı karşıya geldi. Sarı-lacivertli ekibin 3-1'lik skorla kazandığı kritik maçı Milliyet Gazetesi yazarlarından Ercan Güven değerlendirdi. Usta kalem, teknik direktör İsmail Kartal hakkında dikkat çeken sözler kullandı.

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi 3’üncü Ön Eleme Turu ilk maçında sahasında konuk ettiği Maribor’u 3-1 mağlup etti. Müsabakanın ardından Milliyet Gazetesi yazarlarından Ercan Güven, oynanan kritik maçı değerlendirdi. Güven, Fenerbahçe'nin teknik patronu İsmail Kartal hakkında çarpıcı sözler kullandı.

Haberin Devamı

İşte Ercan Güven'in 'Kartal ve Maribor’a rağmen!..' başlıklı o yazısı...

Zam isteyen aşçı yemeği şap gibi tuzlu yaparmış… İsmail Kartal da ya transfer istiyordu ya da ekibinden Maribor’u izleyen kimse olmamıştı.
Çok iyi savunma yapıp orta sahayı sert ve kalabalık tutan rakibe önde basmak için takım yapmıştı Hoca. Ama Dzeko, Tadic, King hatta İrfan Can dönen topları toplayacak oyuncular değildi ki. Görev İsmail ile Zajc’a kalmıştı.

Rakibin sert ve kalabalık orta sahasına karşın Zajc ile İsmail’den kurulu orta saha ne ileride pas bekleyen yıldızlara bekledikleri topları yetişebiliyorlar ne de onlar baskı yaptığında dönen topları toplayabiliyorlardı.

Yeni transfere övgü dolu sözler: İyi ki hakem penaltıyı es geçti

Maribor’un disiplinli, genç ve hızlı adamları maçın ilk yarım saatine damga vurmakla kalmadı, neredeyse Kadıköy’de öne geçeceklerdi ilk yarı.
Elbette Fenerbahçe ile Maribor özgül ağırlıktan mali boyuta, tribünden sahadakilerin bilek yumuşaklığına kadar birbirinden çok farklıydı. Rakibin tüm takım ederi, tarihi kadronun üzerine -muhtemelen- eklenecek Cengiz Ünder, Livakovic, Ndidi veya Fred’in her biri için gözden çıkarılan rakamların altındaydı. Bireysel performansları Jesus gibi baskı kurmadan arttıran, her şeye hakim, adanmış hoca Fenerbahçe’deydi. Sevenleri yanında, Fenerbahçe evindeydi.

Haberin Devamı



Ve elbette, önde aksayan tek adam King dışında Dzeko topla buluşturduğunda gole çevirmek için tüm hünerini ve tecrübesini konuşturuyordu. Tadic milimetrik paslarla Ferdi’yi bile pozisyona sokabiliyordu. Zimbru performansını sürdüren İrfan Can oyunu zorluyordu. Ancak her iki kanatta da bağlantıları kopuktu ve baskısı sürekli olamıyordu Fenerbahçe’nin.

İkinci yarı İsmail Kartal sol kanadın aksayanı King’i çıkardı ve Tadic’i daha verimli olduğu sola kaydırıp on numara pozisyonuna Smansky’i yerleştirdi. Kartal’ın düzelttiği düşük performanslı futbolcu değil kendi kurgusundaki hata idi aslında.
Hemen fark etti oyun. Önde baskının hakkını vermeye, adeta askeri bir düzende işleyen Maribor savunması dalgalanmaya başladı. 58’de İngiliz hakem iyi ki, Osayi’nin penaltısını es geçip korneri gösterdi de ilk kez forma giyen yeni ve sağlam savunmacı Becao kornerden gelen topu ağlara gönderip takıma tek maçta ısındı.

Haberin Devamı

Yeni transfere övgü dolu sözler: İyi ki hakem penaltıyı es geçti

Ardından orta saha olmanın kitabını yazmış Szymanski’nin İrfan Can’a “al da at” diye yaptığı asist ve onu kırmayarak skoru 2-0 yapan İrfan…
Fenerbahçe’nin bir sonraki hamlesi, skoru arttırmak için Dzeko yerine Batshuayi’yi koyup önde baskıyı arttırmak, Zajc ile Crespo’yu değiştirerek İsmail’i önde baskıya katmaya çalışmaktı.

İsmail Kartal farkı arttırıp rövanşa avantajlı gitmek niyetiyle ön tarafı hesaplarken, arkada kötü gününde olan ve ne savunmaya ne hücuma katkı yapan Osayi’yi unutmuştu ki, sayesinde Maribor’un golü geldi. Fenerbahçe şoku çabuk atlatsa da bozulan Maribor savunması kendine geldi düzeldi bu golle.

İsmail Kartal’ın 80’den sonra İrfan Can’ın yerine sahaya sürdüğü Kent niye King’in yerine onunla başlamadı bilinmez- son düdük çalmadan bir dakika önce penaltı alıp, üstad Tadic gole çevirmese Fenerbahçe hayli tedirgin gidebilirdi Slovenya’ya.
Bu maçın satır aralarında yazan mesajı merak edenlere verilecek bir tek yanıt var;

Avrupa macerası olanca hızıyla süren ve Süper Lig’in başlamasına sayılı günler kalan bu süreçte, Fenerbahçe transfer işlerini bir an önce tamamlayıp deneme/yanılma dönemini geride bırakmalıdır.

Haberin Devamı

Yeni transfere övgü dolu sözler: İyi ki hakem penaltıyı es geçti

AVRUPA'DA BAŞKA ZİMBRU YOK - FAİK ÇETİNER / FANATİK
Fenerbahçe’de kimse King’i, Peres’i, kısacası geçen sezon oynayanları merak etmiyor. Sen yeni bir takım yapıyorsun, ideal 11’i bir an önce kurmak zorundasın, bir dolu para harcadığın Djiku, Kent, Szymanski kulübede. Bunları Jesus yapardı, İsmail hocam sen yapma. Bu bölümü ilk yarı bittiğinde yazdım. Çünkü skor ve sonuç önemli değil. Maribor, tahminlerimizden iyi çıktı. Bir tur öncesi Lüksemburg ekibini zor geçen Slovenler, Kadıköy’de iyi direndiler. Kapandılar, tek pas yaptılar ve ani atak kovaladılar. Fenerbahçe’de forvet arkası oynayan Tadic’i rakip kilitleyince ofansif futbol çok ön plana çıkmadı. Buna rağmen Dzeko’nun kale önünde kaleciden dönen vuruşları, Zajc’ın çerçeveyi görememesi sonucu ilk devre gol göremedik.

Haberin Devamı

ŞANSA OYUNA GİRDİ
Sahada doğruları yapınca işler kolaylaşıyor. İsmail Kartal ikinci bölümde King’in yerine Szymanski’yi (Maça hareket getirdi) aldı. Tadic ön sola geçti. Önde baskıyla hem pozisyonlar hem de goller geldi. Fenerbahçe Becao ve İrfan Can’ın; golleriyle farkı ikiye çıkartınca, maç bitti sandı. Dzeko ve Zajc çıktı, Batshuayi ile Crespo oyuna girdiler. Fark artacak derken, rakip ilk atağında golü bulunca, keyifler kaçtı. İrfan Can sakatlanınca şansa oyuna giren Kent (Baştan niye oynamadı?) son dakikada takımına bir penaltı kazandırdı, Tadic attı, herkes korkulu rüyadan uyandı. Bu tur da geçilir. Ancak Fenerbahçe unutmasın ki, Avrupa yolunda bir başka Zimbru yok!

ROLLER DEĞİŞİNCE - SERKAN AKCAN / FANATİK
İsmail Kartal, Zimbru maçında King’in sol forvet performansından memnun kalmış olacak ki, Maribor’a karşı bazı isimler değişse de planını büyük oranda korudu. Zira Fenerbahçe’de trend belirleyen oyuncu açık ara Tadic. Sırp yıldızı Dzeko’nun ya da Batshuayi’nin arkasında kullanmak Fenerbahçe’nin hücumdaki üretkenliğini negatif etkiliyor. Maribor’a karşı Dzeko’nun arkasında kalan Tadic, rolü gereği duvara karşı hücum etmek zorunda kalınca Fenerbahçe üretmekte çok zorlandı. Fenerbahçe için maçın senaryosu ikinci yarının başlamasıyla birlikte değişti. Szymanski girip Tadic sola geçince Fenerbahçe için hücum setleri anlam kazanmaya başladı. Baskılı oyun beraberinde pozisyonları getirirken Becao’nun kornerden attığı duran top golü Fenerbahçe’ye nefes aldırdı.

KALIN KALEMLE ÇİZİLİR
Fenerbahçe stoperleri fizik olarak güçlü, fakat pas oyunun başlangıç noktası olmayı başaramadıkları için ilk yarı maçın momentumu ortada ilerledi. Golden bağımsız, Becao ile Djiku’nun birlikte çok kilometre yapması gerekecek. İsmail Kartal takımlarında orta sahaların ‘kısa 8 koşu ve ortaları’ meşhurdur. Bu yüzden Crespo, Zajc, Mert Hakan, İsmail’in rollerinin altı kalın kalemle çizilir. Buna dün gece Szymanski de katılınca İrfan Can’ın arka direk golü geldi. Kartal’ın ikinci yarının üzerinde biraz fazla durmasını beklerim. Tadic’in sol kenarda Szymanski’nin santrfor arkasında kaldığı bir düzen, Fenerbahçe için doğru oyunun kapılarını açıyor.